Disc golf klub Varaždin petu godinu zaredom najbolji u Hrvatskoj Foto: DGK Varaždin

Disc golf klub Varaždin petu godinu zaredom najbolji u Hrvatskoj

Varaždinske vijesti | 29.12.2020. u 10:08h | Objavljeno u Sport

Proteklog tjedna odlukom Skupštine Hrvatskog Flying Disc Saveza (HFDS) službeno je završila Hrvatska disc golf liga (HDGL). Time je Disc golf klub Varaždin peti put zaredom uvjerljivo osvojio ovo najviše nacionalno natjecanje u disc golfu u poretku od 8 klubova.

U neizvjesnoj sezoni u kojoj su zbog pandemije odigrana samo 6 od predviđenih 12 kola, članovi DGK Varaždin osvojili su 618 bodova ispred FDK Zagreb (482) i DGK Eagle iz Rijeke (401). Iako je pobjedu u muškoj konkurenciji odnio branitelj naslova Tomislav Gorički, predstavljajući spomenuti zagrebački klub, zanimljivo bi bilo vidjeti kako bi se liga rasplela da su se održali svi planirani turniri. Gorički i Varaždinac Nino Đurak vodili su tijesnu utrku za prvo mjesto te je na kraju za samo 9 bodova prevagnulo na zagrebačku stranu.

Ništa manje zanimljivo nije bilo i u ženskoj konkurenciji gdje je Varaždinki Danici Pajtak izmaklo prvo mjesto za samo 8 bodova, završivši kao treća sa ukupnih 119. O prvom mjestu odlučio je samo jedan bod koji je dijelio osvajačicu Iru Molnar Gorički (127) od drugoplasirane Ane Gorički (126).

- Od osnutka HDGL-a 2016. godine imali smo različite pobjednike iz različitih klubova no samo je DGK Varaždin uspio svake godine osvojiti prvo mjesto u ukupnom poretku klubova. Podsjetimo, aktualni Državni prvaci u disc golfu su također Varaždinci Marko Marčec i Ana Gorički, no oni nastupaju za DGK Agram i FDK Zagreb. Varaždinci su i osvajači neslužbenog državnog prvenstva i u Ultimate-u za 2020-u, još jednom sportu s diskom pod okriljem HFDS-a - ističu iz kluba.

No Varaždinci, osim što znaju igrati disc golf, odlični su i u organizaciji turnira. Stoga ne čudi da se na kalendaru najelitnijeg europskog disc golf toura za sljedeću godinu našao i Varaždin.

"Euro tour" u Varaždinu, ukoliko okolnosti dozvole, igrat će se od 4. do 6. lipnja kod gradske sportske dvorane i okupit će stotinjak najboljih europskih igrača. Ostali turniri Euro toura održat će se u Danskoj, Estoniji, Austriji, Finskoj i Norveškoj. U planu je i 2. Women global event u svibnju, zatim najpoznatiji hrvatski međunarodni Disc golf turnir „Drava Forester“ u listopadu, još nekoliko manjih turnira u Varaždinu i Varaždinskim Toplicama, a otvorena je mogućnost da Varaždin ponovno ugosti i Državno prvenstvo Hrvatske.

Svi ti turniri uvertira su u pravu poslasticu koja stiže 2022. godine u obliku Svjetskog timskog DG prvenstva. Tada će Varaždin ugostiti dvjestotinjak ponajboljih svjetskih disc golfera, a Hrvatska pokušati biti bolja od devetog i petnaestog mjesta na prijašnjim prvenstvima.

Kako ističu iz kluba, disc golf je jedan od nabrže rastućih sportova u svijetu, a to je prepoznao i Hrvatski olimpijski odbor koji će na idućoj sjednici promijeniti status Hrvatskog flying disc saveza iz privremenog u pridruženog člana, odnosno u osnovno članstvo za saveze neolimpijskih sportova. S obzirom koliko se brzo sportovi s discovima razvijaju, izgledno je da će se jedan od tih sportova pronaći i na programu Olimpijskih igara u Los Angelesu 2028. godine.

- Varaždinski klub je u ostalim aktivnostima ove godine nažalost spriječila pandemija. U planu su bile demonstracije za sve zainteresirane i organizirani treninzi za početnike, no za veća okupljanja pričekat ćemo obustavu protuepidemijskim mjera Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo - dodali su iz kluba.

Vrijedi i spomenuti da je disc golf među najsigurnijim sportovima u vrijeme pandemije jer se igra na velikom otvorenom prostoru u prirodi u gotovo svim vremenskim uvjetima, a svaki igrač igra sa svojim rekvizitima bez potrebe za kontaktom s drugim igračima. Cilj igre je baš kao i u golfu, sa što manje udarca završiti teren koji se obično sastoji od 18 različitih staza. No umjesto loptice, palice i rupe u ovom sportu koriste se diskovi, a kao završna točka koš.

- Kod Varaždinske sportske dvorane trenutno se nalazi manji teren s 14 staza i ukoliko ste zainteresirani pobliže upoznati ovaj prekrasan sport kontaktirajte nas preko facebook stranice „Disc Golf Varaždin“ i članovi DGK Varaždin će Vam izaći u susret koliko god trenutne mjere to dozvoljavaju - pozivaju iz kluba.

dgk_varazdin_disc_golf_28-12-2020_2.jpg