Članica VSK-a Amanda Mlinarić osvojila Kup u Turskoj i Sloveniji

| 3.6.2024. u 09:53h | Objavljeno u Sport

Izuzetno uspješan prošli tjedan imala je najbolja hrvatska streličarka i članica Varaždinskog streličarskog kluba Amanda Mlinarić.

Od 27. do 29. svibnja sudjelovala je na Conquest kupu u turskom Istanbulu. Conquest kup je zapravo tjedan posvećen gađanju lukom i strijelom, pod visokim pokroviteljstvom predsjednika Turske.

Streličarski sport izuzetno je razvijen u Turskoj, koja je vodeća država u streličarskom sportu, s još uvijek aktualnim olimpijskim pobjednikom, Gazoz Meteom.

Na ovom međunarodnom natjecanju sudjeluje više stotina streličara u raznim stilovima i kategorijama, od tradicionalnih do profesionalnih streličara. Poseban dio je i natjecanje koje se boduje za svjetsku rang listu u kategorijama složenog luka i zakrivljenog luka.

U Amandinoj kategoriji, složeni luk žene, nastupile su natjecateljice iz nekoliko država, no redom su odustajale, prvenstveno radi vjetra i kvarova na opremi. Do kraja kvalifikacija u natjecanju je ostalo samo 25 streličarki iz Turske i Amanda Mlinarić.

U tim zahtjevnim kvalifikacijama Mlinarić je osigurala prvu poziciju, koju je kasnije u paklenoj turskoj atmosferi, pred turskom publikom i potvrdila, pobijedivši sve protivnice, od kojih su i dvije koje su na svjetskoj streličarskoj rang listi plasirane više od nje.

Mlinarić je jedina osvajačica zlatne medalje na ovom festivalu streličarstva, a da nije iz Turske. Iste večeri kad je završio Conquest kup u Istanbulu, Mlinarić je krenula za Sloveniju, gdje su ju već idući dan čekale kvalifikacije na Veronika kupu u Kamniku, natjecanju koje se također boduje za svjetsku rang listu.

Veronika kup, poznatiji je i kao “kišni turnir”, pošto je unatrag pet godina, svake godine, baš u vrijeme održavanja turnira padala vrlo jaka kiša. Tako je bilo i ove godine, vjetar i kiša u kvalifikacijama.

Mlinarić je završila kvalifikacije na 1. mjestu od 25 streličarki iz 8 država. Nakon kvalifikacija uslijedile su eliminacije, gdje je Mlinarić stepenicu po stepenicu stigla do finala. U finalnoj borbi savladala je suparnicu iz Italije i tako pobijedila dva puta u jednom tjednu, na dva kontinenta.

Vrlo iscrpljujuće, ali Amanda Mlinarić s pravom nosi streličarski broj 1 u državi.