Brunela Hrženjak i Nikola Kosec vratili se s medaljama s EP u plivanju za plivače s Down sindromom

| 10.10.2021. u 19:30h | Objavljeno u Sport
Ljekarne VŽŽ

Članovi varaždinskog Plivačkog kluba Vidra iz Varaždina Brunela Hrženjak i Nikola Kosec nastupili u pratnji trenerice Višnje Bunić na Europskom prvenstvu u plivanju za plivače s Down sindromom.

Natjecanje se održalo u talijanskom gradu Ferrara, od 5. do 10. listopada, u sklopu Trigames - Europskog prvenstva u atletici, košarci, futsalu, judu, stolnom tenisu, tenisu, sinkroniziranom plivanju i plivanju za sportaše s Down sindrom. U Ferrari je nastupilo 400 sportaša iz 17 država.

Dvostruki najbolji sportaš s invaliditetom Grada Varaždina Nikola Kosec je u svom drugom Europskom prvenstvu u plivanju za plivače s Down sindromom prvom kao mlađi senior plivao je 50 m leđno, 50 m slobodno, 100 m leđno, 50 m delfin i 50 m prsno te je doplivao do dva finala na 50 m i 100 m leđno gdje je zauzeo sedmo i osmo mjesto te kao mlađi senior osvojio broncu na 50 m leđno te četvrto mjesto na 100 m leđno.

Na 50 m delfin zauzeo je ukupno 15 mjesto te kao mlađi senior 6. mjesto, na 50 m slobodno popravio je svoje najbolje vrijeme čime je zauzeo 17 mjesto u ukupnom poretku te 8 mjesto kao mlađi senior i 50 m prsno koje je otplivao rekordno čak 15 sekunde brže od svog najboljeg vremena no zbog kombinacije delfin noge u prsnoj tehnici diskvalificiran.

Brunela Hrženjak najmlađa članica hrvatske reprezentacije i najmlađa natjecateljica Europskog prvenstva u plivanju za Down sindrom u Ferrari u Italiji 2021. svojim sedmogodišnjim upornim treniranjem uspjela je isplivati dvije norme za EP na 50 m prsno i 50 m slobodno te prilikom registracije u Međunarodnu svjetsku organizaciju sportaša s Down sindromom SUDS dobila potvrdu svoje posebnosti otkrivši kako spada u treću vrlo rijetku kategoriju osoba s Down sindromom, kojoj uz Brunelu pripada svega par osoba u svijetu.

Prvi nastup na Europskom prvenstvu Brunela Hrženjak je imala plivajući na 50 m prsno gdje je zauzela 13 mjesto u ukupnom poretku te 2 mjesto kao juniorka te na 50 m slobodno zauzela 15 mjesto u ukupnom poretku te 2 mjesto kao juniorka u Europi!

Hrvatsku su uz Brunelu i Nikolu predstavljali i Marija Pinjuh iz PK Narator u Zagrebu te Lucija Mijolović iz PK Zadar uz pratnju trenerica Višnje Bunić iz PK Vidra Varaždin i Danijele Kurtin iz PK Zadar te trenera Ivana Perzela iz PK Narator iz Zagreba.

- Veliko hvala glavnim sponzorima puta Gradu Varaždinu gradonačelniku Nevenu Bosilju, dogradonačelniku Miroslavu Markoviću, Općini Vinica načelniku Branimiru Štimecu i Općini Trnovec Bartolovečki načelnici Verici Vitković novoj vlasti koja je u potpunosti platila troškove smještaja te donatorima koji su svojim donacijama pokrili troškove puta na EP -naglasili su iz PK Vidra.