Branko Ivanković s reprezentacijom Omana u kvalifikacijama za SP svladao Japan u gostima Foto: Dražen Novosel

Branko Ivanković s reprezentacijom Omana u kvalifikacijama za SP svladao Japan u gostima

| 2.9.2021. u 16:45h | Objavljeno u Sport

Reprezentacija Omana na čijoj klupi kao izbornik sjedi varaždinski nogometni stručnjak, Branko Ivanković, brončani Vatreni sa SP-a u Francuskoj 1998. godine,u 1. je kolu B skupine azijskih kvalifikacija za SP u Kataru 2022. godine, napravio iznenađenje, svladavši u Japanu tamošnju reprezentaciju 1:0.

Strijelac gola odluke bio je Issam Al Sabhi i to samo četiri minute nakon što je s klupe ušao u igru. Oman je 79. reprezentacija svijeta, dok je Japan trenutno 24. na FIFA-inoj ljestvici, pri čemu Oman nije nikad nastupio na Svjetskim prvenstvima.

Ivanković je izbornik reprezentacije od siječnja 2020. godine, suradnju je dogovorio na dvije godine, a ugovor mu ističe 1. veljače sljedeće godine. Oman je u tom periodu napravila sjajne rezultate - plasirali su se na tri završna natjecanja.

- Plasirali smo se u završni krug kvalifikacija za SP, gdje će biti uključeno najboljih 12 momčadi iz Azije, podijeljenih u dvije skupine. U grupi smo s Japanom, Australijom, Vijetnamom, Saudijskom Arabijom i Kinom.. Omanu je to drugi put u njihovoj nogometnoj povijesti da su se plasirali na završni krug kvalifikacija za SP. Iz svake skupine dvije prvoplasirane momčadi ići će na svjetsku smotru u Katar. Plasirali smo se i na Prvenstvo Azije te odigrali kvalifikacije s reprezentacijom Somalije za Arapski kup, koji će se igrati od 1. prosinca,a na neki način bit će generalna proba za SP. U nacionalnom Savezu izuzetno su zadovoljni dosadašnjim rezultatima i postoje veliki izgledi da nastavimo suradnju, točnije, o meni ovisi da li želim produljiti ugovor - rekao je Ivanković u nedavnom ekskluzivnom razgovoru za naš tjednik.

Nakon utakmice s Japanom Oman će za tri dana igrati na svom terenu sa Saudijskom Arabijom, a nakon toga slijedi im utakmica s Australijom.

- Oman nikada nije bio na SP-u, a kada bi ostvarili odlazak u Katar bio bi to najveći uspjeh jedne nogometne reprezentacije u povijesti. U Omanu vole nogomet ali sport još nije na nivou koji bi garantirao velike rezultate. Oman ima oko 9 milijuna stanovnika, država je u ekspanziji, ne tako nagloj kao što su Ujedinjeni Arapski Emirati ili Saudijska Arabija,ali svakodnevno poboljšavaju svoj standard. Imaju dobru infrastrukturu, nekoliko stadiona koji su novi, lijepi s kvalitetnim terenima, ali im nedostaju kampovi te rad u školama nogometa. Igrači su izuzetno pozitivni i radišni, čak im moram smanjivati treninge jer jako puno žele i vole učiti. Sve to daje mi optimizam za kvalifikacije koje nas očekuju, da možda možemo biti “Dark horse” i uživam u radu s njima - naglasio je Ivanković u razgovoru za naš tjednik.