NK Varaždin Foto: Krešimir Đurić

Borba Varaždina za ostanak u Prvoj hrvatskoj nogometnoj ligi

Sponzorirani članak | 7.4.2021. u 08:38h | Objavljeno u Sport

Varaždin se u najelitniji rang hrvatskog klupskog nogometa vratio prošle sezone i vrlo vjerojatno je primarni cilj kluba bio ostati u ligi za narednu sezonu. U tome su i uspjeli završivši na osmoj poziciji, dok su jedine dvije ekipe lošije od njih bile Inter i Istra. Inter je ispao direktno u drugu ligu, dok je Istra kroz doigravanje uspjela izbjeći ispadanje. Ove sezone priča je slična, a Varaždin se još jednom bori za ostanak i krajnje je neizvjesno koja će ekipa napustiti Prvu hrvatsku nogometnu ligu.

Format nešto drukčiji nego prošle sezone

Vrijedi napomenuti kako je format natjecanja nešto drukčiji ove godine nego što je to bio prošle. Kao što smo ranije naveli, prošle je sezone zadnja ekipa direktno ispadala u drugu ligu, dok je predzadnji klub morao ići u odigravanje s drugoplasiranom ekipom iz druge lige kako bi pokušao izboriti svoj ostanak. Ove sezone toga neće biti, već će samo zadnja ekipa prvenstva ispasti u drugu ligu, dok predzadnje mjesto znači ostanak.

Varaždin predzadnji

Možemo slobodno reći kako je činjenica da predzadnja ekipa ostaje u ligi vrlo dobra za Varaždin jer se upravo taj klub trenutno nalazi na predzadnjoj poziciji prvenstva. Varaždin je odigrao 27 utakmica, a u njima je upisao 23 boda. Omjer mu je šest pobjeda, pet neriješenih rezultata te čak 16 poraza i možemo reći kako se nalazi u jednoj nezavidnoj situaciji. Jedina momčad koja je trenutno lošija od Varaždina je zagrebačka Lokomotiva koja je na začelju tablice sa samo tri boda manje. Međutim, gledajući tablicu, dolazimo do zaključka kako zapravo postoji pet ekipa koje će do kraja sezone voditi borbu za ostanak u ligi jer do kraja iste ima još devet kola, a razlika između zadnje Lokomotive i Šibenika koji je na šestom mjestu iznosi samo sedam bodova. U toj grupi se nalaze još i Slaven Belupo s 25 bodova te Istra s 24.

Trenutna forma

Varaždin je trenutno u vrlo lošoj formi. U zadnjih je pet utakmica upisao samo jedan bod, a to je došlo baš u zadnjem kolu protiv Slaven Belupa. Ono što je ipak olakotna okolnost za Varaždince je činjenica da su porazi došli od četiri ekipe iz gornjeg dijela tablice i da Varaždin niti u jednoj od tih utakmica nije imao pretjerano velike šanse prema procjenama stručnjaka i kvota koje postavljaju kladionice u Hrvatskoj. Protivnici u tim utakmicama su bili Rijeka, Dinamo, Hajduk i Osijek. Također, u idućem kolu na rasporedu je utakmica protiv Gorice te će se tako upotpuniti popis međusobnih ogleda s top pet ekipa.

Nakon Gorice dvije vrlo važne utakmice

Nakon spomenute utakmice s Goricom, za Varaždin slijede dvije utakmice koje će možda i odlučiti njihovu sezonu. 16. travnja na rasporedu je utakmica u Varaždinu protiv Šibenika koji, podsjetimo, ima samo četiri boda više, a zatim slijedi gostovanje kod posljednje Lokomotive, 21. travnja. Za pretpostaviti je tako da ćemo nakon te tri iduće utakmice dobiti puno jasniju sliku i situaciju u Prvoj hrvatskoj nogometnoj ligi te ćemo moći reći kolike su tada šanse da će Varaždin uspjeti osigurati još jednu godinu u njoj.