Bivši trener varaždinskih odbojkaša novi je izbornik hrvatske ženske reprezentacije

Varaždinske vijesti | 11.12.2023. u 16:25h | Objavljeno u Sport

Odbojkaški stručnjak Igor Arbutina novi je izbornik hrvatske ženske odbojkaške reprezentacije. Ovaj talentirani trener na hrvatsku izborničku klupu dolazi nakon 15 godina bogatog iskustva na dalekom Bliskom istoku gdje je bio klupski trener te izbornik katarske odbojkaške reprezentacije.

Na predstavljanju u Hrvatskom odbojkaškom savezu, novi izbornik nije skrivao oduševljenje novim angažmanom kao niti motivaciju ususret novim izazovima koje s reprezentacijom namjerava uspješno savladati.

- Zahvalan sam HOS-u na ovoj prilici i časti. Veselim se povratku u Hrvatsku i radu s reprezentacijom. Nakon dvadesetak godina u inozemstvu ovo je za mene veliko zadovoljstvo. Mislim da s našim igračicama možemo napraviti odlične rezultate te u reprezentaciju integrirati djevojke koje su kroz mlađe selekcije napravile vrhunske rezultate da bismo imali dugoročnu korist za hrvatsku odbojku.“- istaknuo je izbornik Igor Arbutina te dodao: „U sljedećoj godini igramo Zlatnu ligu kao i kvalifikacije za Europsko prvenstvo. Želim da zajedno postavimo kvalitetan sustav od kojeg ćemo u narednim sezonama skupljati plodove. Vjerujem da u naredne četiri godine možemo ponovo biti prisutni na svim velikim natjecanjima, kvalitetno parirati vrhunskim svjetskim reprezentacijama. Imamo kvalitetne igračice koje mogu naslijediti legendarne odbojkašice i s optimizmom krećem s radom.“

Od 1992. do 2002. godine Arbutina je radio kao trener u OK Karlovac, HAOK Mladost i OK Varaždin. Od 1997. do 2002. godine bio je pomoćni trener hrvatske reprezentacije, a 2002. godine postao je glavni trener.

Od 2003. do 2007. radio je za MSC Moers i Rote Raben Vilsbiburg u Njemačkoj, a zatim je postao izbornik reprezentacije Katara. Nakon bogatog iskustva na Bliskom Istoku, Arbutina sada na klupi hrvatske ženske odbojkaške reprezentacije ima velike planove.

- Dolaskom Igora Arbutine pokazali smo jedan kontinuitet u izboru odličnih trenera na čelna mjesta. Mislim da je Igor idealno rješenje sada kada idemo u pomlađivanje reprezentacije i stvaranje novih ciljeva kao što su plasman na Svjetsko prvenstvo 2025. i Europsko prvenstvo 2026. godine te povratak u top 20 reprezentacija svijeta.“- rekao je predsjednik Hrvatskog odbojkaškog saveza Frane Žanić i dodao:

- Želimo da igračice shvate da bez reprezentacije nema ni njihovih kvalitetnih karijera jer svaki ozbiljan klub u Europi gleda odakle igračica dolazi i koji je rezultat napravila sa svojim nacionalnim timom. Igor će raditi monitoring i nad mladim igračicama iz U18 i U20 kadra koje su prošle godine bile pete na svijetu, odnosno treće u Europi. Te reprezentativke preuzet će glavne uloge, jer trenutno u Europi u mlađim selekcijama ispred Hrvatske su samo Italija i Turska, a to nam je cilj i u seniorskoj odbojci.“

Nadolazeća godina za žensku odbojkašku reprezentaciju te sve ostale odbojkaške nacionalne selekcije bez sumnje će biti puna izazova, ali i prilika svim ljubiteljima odbojke da se vrate u dvorane i budu prijeko potrebna podrška u natjecanjima koja su pred njima.