Bez temeljite obnove staze na Slobodi neće se moći održati atletsko prvenstvo Europe

Varaždinske vijesti | 14.10.2018. u 14:20h | Objavljeno u Sport

Bez temeljite obnove atletske staze i drugih borilišta na stadionu Sloboda u Varaždinu, 10. i 11. kolovoza 2019. godine neće se moći održati natjecanja ekipnog atletskog prvenstva Europe u kojem sudjeluju reprezentacije 12 europskih zemalja s oko 720 natjecatelja među kojima je i više desetaka olimpijskih pobjednika, te svjetskih i europskih prvaka.

Takav je zaključak proizašao nakon detaljnog pregleda stanja atletskih borilišta i drugih objekata na stadionu Sloboda u Varaždinu kojeg je ove subote obavio predsjednik Hrvatskog atletskog saveza Ivan Veštić sa suradnicima.

Hrvatski atletski savez već je ranije donio odluku da se to veliko i ugledno natjecanje održi u Varaždinu, uz suorganizaciju Atletskog kluba Sloboda i Grada Varaždina, čime će se na dostojan način obilježiti i 30 godina od održavanja najveće atletske manifestacije u našem gradu - Juniorskog prvenstva Europe u atletici 1989. godine, kojom prilikom je i izgrađen sportski park Sloboda.

Održavanjem, pak, Europskog atletskog prvenstva – skupine 2, u kojoj se, uz Hrvatsku, nalaze i atletske reprezentacije Slovenije, Izraela, Litve, Islanda i drugih zemalja, varaždinskim bi atletičarima ostala vrijedna oprema i uređena borilišta koja bi jamčila kvalitetan razvoj atletike u sljedećih 20-ak godina.

Vrijedi istaknuti da najveći dio sredstava za organizaciju ovog velikog natjecanja subvencionira Europska atletska federacija, dok bi Grad Varaždin trebao u proračunu osigurati sredstva za uređenje infrastrukture na stadionu Sloboda, pa se očekuje da će gradski vijećnici dići ruke za takvu odluku, jer ona donosi višestruku korist našoj sredini.

- Mogu reći da smo prije osam godina u Splitu organizirali atletski kup kontinenata, što je po obimu vrlo slično natjecanje i ono nam je donijelo niz pozitivnih rezultata. Osim sportskih, nesporni su oni turistički, gospodarski i društveni, pa sam uvjeren da će i Grad Varaždin iskoristiti priliku koja mu se pruža domaćinstvom jedne tako velike sportske manifestacije. Uostalom, već ste se dokazali vrhunskom organizacijom mnogih priredaba, od JUPEA do svjetskih i europskih prvenstava u drugim sportovima – istaknuo je nakon subotnjeg sastanka s čelnicima atletskog kluba Sloboda predsjednik HAS-a Ivan Veštić.

Europsko atletsko prvenstvo skupine 2 okupit će više od 1000 sudionika (natjecatelja, trenera, sudaca i drugih sportskih djelatnika) koji će, kad se govori o turističkim rezultatima, ostvariti oko 5000 noćenja. Među sudionicima će biti i najveće hrvatske atletske zvijezde poput Sandre Perković, Sare Kolak, Andree Ivančević, Stipe Žunića, Filipa Mihaljevića, a moguće je da nastupi i Blanka Vlašić.

sloboda_-_varazdin_pregled_atletske_staze_1.JPG

sloboda_-_varazdin_pregled_atletske_staze_3.JPG

 

sloboda_-_varazdin_pregled_atletske_staze_2.JPG

sloboda_-_varazdin_pregled_atletske_staze_4.JPG

sloboda_-_varazdin_pregled_atletske_staze_5.JPG

sloboda_-_varazdin_pregled_atletske_staze_6.JPG

sloboda_-_varazdin_pregled_atletske_staze_7.JPG