Andrej Kramarić nakon utakmice s Rusijom na prošlogodišnjem SP-u (lijevo) i prilikom posjeta OŠ u Bednji

Andrej Kramarić donio pobjedu Daliću i Hrvatskoj na startu kvalifikacija za EP

| 22.3.2019. u 09:46h | Objavljeno u Sport

Teško ali zasluženo hrvatska je reprezentacija sinoć na Maksimiru u Zagrebu, u prvoj kvalifikacijskoj utakmici za plasman na Europsko prvenstvo pobijedila reprezentaciju, a gol odluke, deset minuta prije kraja susreta, postigao je Andrej Kramarić, čime je svjetskim viceprvacima donio očekivana tri boda na startu kvalifikacijskog ciklusa za Euro 2020.

Nakon sinoćnjeg susreta većina hrvatskih medija dosta je prostora, s razlogom, posvetila upravo Andreju Kramariću, koji u dresu njemačkog Hoffenheima igra svoju najbolju sezonu.

Naime, u Bundesligi je u 22 susreta postigao 13 golova, dok je u šest susreta Lige prvaka postigao pet golova.

Kramarić je rođen je u Zagrebu (19. lipnja 1991.), no roditelji su mu Danica i Josip podrijetlom iz Bednje, a Andrej je u djetinjstvu često dolazio u Bednju i emotivno je vezan za taj kraj, gdje mu živi brojna rodbina, koju često posjećuje.

Oni koji bolje poznaju povijest Bednje znaju da je i Josip Kramarić u mladosti bio jako dobar nogometaš koji je igrao u tadašnjem lepoglavskom Proleteru, današnjoj Lepoglavi, ali se kasnije umjesto za nogomet odlučio za obrazovanje.

Prije nekoliko godina Kramarić je učenicima Osnovne škole Franje Serta u Bednji darovao nogometne lopte, mreže i sportsku opremu, a školu je posjetio i prošle godine, nakon svjetskog prvenstva u Rusiji, te im uručio prigodan poklon, svoj dres s potpisima Vatrenih.

Andrej Kramarić počeo je igrati nogomet kao šestogodišnjak u Dinamovoj školi nogometa.. U mlađim dobnim kategorijama Dinama postigao je čak 452 pogotka i najbolji je strijelac u povijesti podmlatka Dinama.

Seniorskoj momčadi Dinama priključio se u rujnu 2008. godine a prvi profesionalni ugovor potpisao je početkom siječnja 2009. godine. Za Dinamo je u Prvoj HNL debitirao u svibnju 2009. godine, u gradskome derbiju protiv Zagreba.

Za prvu momčad Dinama do dolaska na posudbu u Lokomotivu u veljači 2012., odigrao je 91 utakmicu uz 42 postignuta pogotka. U Lokomotivi je proveo godinu i pol dana, postavši drugi strijelac Prve HNL.

Od sezone 2013./14., Dinamo ga je vratio s posudbe i u uvodu sezone Kramarić je igrao u 7 utakmica i postigao 3 gola, Nakon toga je nekoliko susreta bio na klupi ili tribinama te je javno izrazio nezadovoljstvo svojim statusom zbog čega ga je klub kaznio i stavio na transfer listu. U ljeto 2013. prešao je u Rijeku, gdje je u 42 susreta postigao 37 golova.

Kramarić je 7. siječnja 2015. godine potpisao je ugovor s engleskim Leicester Cityjem na tri i pol sezone. U proljetnom dijelu 2014./15. sezone odigrao je 13 utakmica i postigao dva pogotka.

U siječnju 2016. godine, Kramarić je otišao na posudbu u njemački TSG 1899 Hoffenheim do kraja sezone. Kramarić je odlučio ostati u tom klubu nakon što je potpisao ugovor s  Hoffenheimom do lipnja 2020. godine.

Svoj deseti možda dosad i najvažniji gol za reprezentaciju Kramarić je postigao protiv prošlogodišnjeg domaćina Svjetskog prvenstva u četvrtfinalnom susretu. Bio je to gol za 1:1, a Hrvatska je na kraju slavila, boljim izvođenjem jedanaesteraca te izborila plasman u polufinale, a nakon toga i u finale SP-a.