28 natjecatelja otvorilo sezonu disc golf turnira u Varaždinskim Toplicama Foto: Lagoda

28 natjecatelja otvorilo sezonu disc golf turnira u Varaždinskim Toplicama

V.M./Varaždinske vijesti | 13.3.2017. u 19:09h | Objavljeno u Sport

Na disc golf terenu u Varaždinskim Toplicama protekle subote je započela Mars Springs Serija. Nakon što je protekle dvije godine Mars Springs održan kao jednodnevni turnir povezan uz kalendarski početak proljeća, ove godine format mu je proširen te se održava kao serija od tri jednodnevna turnira.

Uz turnir održan 11. ožujka na rasporedu su još turniri u nedjelju 26. ožujka te u subotu 8. travnja. Svi turniri su certificirani od svjetskog disc golf udruženja PDGA, a organizira ih Varaždinska tvrtka Lagoda j.d.o.o.

Prvi turnir igralo je 28 igračica i igrača iz Hrvatske, Mađarske, Slovenije te jedna gošća iz SAD-a. U ženskoj kategoriji najbolja je bila Varaždinka Danica Pajtak, a slijedile su ju Zagrepčanka Ira Molnar Gorički te trećeplasirana Veronika Toth iz Mađarske. U muškoj kategoriji pobjedu je odnio igrač iz Zagreba Tomislav Gorički ispred Varaždinaca Nine Đuraka i Marka Marčeca.

U turniru su nastupila i dva igrača iz Varaždinskih Toplica – Hrvoje Potrebica je zauzeo 9. mjesto dok je Tomislav Ražov završio kao dvanaesti.
Oni natjecatelji koji nastupe na sva tri turnira bit će u konkurenciji za ukupni poredak serije, a pobjednicima će biti uručeni trofeji i prigodne nagrade.

- S obzirom na turnire koji slijede, na terenu u Varaždinskim Toplicama narednih tjedana češće će trenirati domaći igrači, ali i oni iz Varaždina, Čakovca i Zagreba pa sve zainteresirane koji bi željeli isprobati disc golf pozivamo da se jave na Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. ili Facebook stranicu Varaždinske Toplice Disc Golf Course te nam se pridruže na nekom od treninga - poručili su iz Lagode.

Cjelokupni rezultati turnira nalaze se na stranici svjetskog udruženja PDGA http://www.pdga.com/tour/event/31761

Što je disc golf?

Ne znate što je disc golf? Niste jedini, s obzirom da je u Hrvatskoj ovo sport koji tek započinje svoj veliki "boom". Sport je atraktivan, zanimljiv i ono što je najvažnije – jeftin.

Sam sport je vrlo sličan klasičnom golfu uz razliku u tome što igrači, umjesto da koriste palicu i lopticu, bacaju posebno dizajnirane leteće diskove u disc golf koš. Najvažnija razlika između klasičnog golfa i disc golfa je da za potonji nisu potrebni skupi, umjetni tereni već je za dobar teren idealna netaknuta priroda. Postavljanje samog terena ne zahtijeva nikakve intervencije u prirodi, štoviše, što zahtjevnije to bolje.

Središnje globalno tijelo koje vodi brigu o razvoju sporta te o natjecanjima je Professional Disc Golf Association (www.pdga.com). Prema statistici PDGA-a od 8 do 12 milijuna ljudi barem jednom je isprobalo ovaj sport, a redovitih igrača u svijetu ima preko dva milijuna. Tijekom 2014. godine diljem svijeta održano je 2.124 natjecanja sa ukupnim nagradnim fondom od gotovo 3 milijuna američkih dolara. Da je sport pogodan za igrače svih dobi pokazuje i evidencija članstva PDGA-a prema kojoj je 30% članova staro od 20-29 godina, 33% od 30-39 godina te čak 31% starijih od 40 godina.

Gdje igrati?

U Hrvatskoj su do sada uređena tri disc golf terena i to na Platku, u Varaždinskim Toplicama te u sklopu kompleksa Termi Sveti Martin. Više informacija o disc golfu te njegovom budućem razvoju u Hrvatskoj može se naći na Internet stranici www.lagodadiscgolf.hr ili putem Facebook profila Lagoda Disc Golf.

Galerija slika