Zaštitu na radu klijenti će u potpunosti imati u cloud-u

VV | 25.12.2019. u 18:00h | Objavljeno u Sponzorirano

Zaštita zdravlja i sigurnosti radnika, nije samo zakonska obveza - čije neprevođenje može prouzročiti kazne od 10 do 30 tisuća kuna pa čak i zatvaranje poslovnih prostora u slučaju inspekcijskog nadzora - već i potreba jer troškovi koji mogu nastati radi ozljeda na radu višestruku nadmašuju svako ulaganje u prevenciju i sigurnost na radu.

Korisno za tvrtku, kao i klijente

Imajući to na umu, djelatnici Prevente d.o.o., koja ima petnaestak inženjera iz područja različitih tehničkih znanosti u svojim uredima u Varaždinu, Čakovcu i Zagrebu, osmisli su u nas jedinstven projekt razvoja IKT poslovnih rješenja radi optimiziranja poslovanja na području zaštite na radu, čiji će krajnji rezultat biti koristan kako za ovo varaždinsko poduzeće, tako i za njegove klijente. Riječ je o projektu „Povećanje konkurentnosti poduzeća Preventa uvođenjem IKT-a“, ukupne vrijednosti 189.425,00 kuna, od čega se 98.500 kuna ili 65 posto neto iznosa otpada na bespovratnu potporu. Naime, među 168 poduzeća, koja su nedavno dobila ukupno 54 milijuna kuna potpore u sklopu Poziva „Poboljšanje konkurentnosti i učinkovitosti MSP kroz informacijske i komunikacijske tehnologije (IKT – faza II)“, našla se i Preventa, i to kao jedno od svega pet poduzeća iz Varaždinske županije, čiji je projekt prošao u sklopu ovog poziva „Programa Konkurentnost i kohezija“ Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta, koje je do sada u sklopu IKT 2 Poziva donijelo čak 679 odluka o dodjeli potpora ukupne vrijednosti 256 milijuna kuna.

Bilo kada i odsvuda

Preventa je tvrtka koja se već više od deset godina uspješno bavi poslovima zaštite na radu, što znači da provodi ispitivanja, osposobljavanja i druge stručne poslove, propisane Zakonom o zaštiti na radu i pripadajućim podzakonskim propisima. Pored toga Preventa nudi i usluge u području zaštite od požara, energetskih pregleda i certificiranja, a sve u skladu s potrebama i mogućnostima klijenata.
- Kao rezultat našeg rada, nakon izvršenih usluga zaštite na radu, klijenti dobivaju dokumentaciju u pisanoj formi, koja može biti vrlo opsežna te zahtjeva vrijeme kako bi se u njoj našlo što se traži, posebno ako je riječ o velikim poslovnim sustavima s mnoštvom zaposlenika i sredstava rada. Da bi to olakšali, naša je zamisao da, umjesto fizičke dokumentacije na papiru, ubuduće sve imamo u cloud-u, odnosno da razvijemo DMS sustav (Document Managment System), i kompletno digitaliziramo cjelokupno naše poslovanje. Implementacijom ovog sustava dokumentacija će klijentima bit će dostupna u bilo koje vrijeme. Dostupnost dokumentacije će biti omogućeno i za dislocirane lokacije poslodavaca, pri čemu će putem pretraživača u aplikaciji biti omogućen uvid u dokumentaciju vezanu uz normativno uređenje zaštite na radu kod poslodavaca, osposobljavanje radnika, nadzor, provedbu evakuacije i ispitivanja sredstva rada, veli Žmegač.

Jednostavnije i povoljnije

Provedbom ovog projekta smanjit će se, kako dodaje, troškovi poslovanja, povećat će se učinkovitost poslovanja, produktivnost i efikasnost zaposlenika, što u konačnici doprinosi povećanju konkurentnosti poduzeća. Zahvaljujući DMS sustavu za upravljanje dokumentacijom, kroz jedinstvenu bazu podataka, omogućava se međusobno razmjenjivanje dokumenata, javlja se učinkovitost upravljanja vremenom i resursima, dokumenti se skladište na jednom mjestu, povećava se organiziranost poduzeća, egzaktno praćenje informacija, transparentnost poslovanja, a sve to vodi ka boljem planiranju i većoj produktivnosti, efikasnosti, profitabilnosti i boljem tržišnom položaju.
- Zbog stručnosti, kvalitete i pune transparentnosti naših usluga kod kojih nema skrivenih troškova, usluge naših stručnih djelatnika već više od desetljeća diljem Hrvatske biraju poslodavci u najrazličitijim djelatnostima, počevši od industrije, prometa, trgovine i turizma pa do znanosti, školstva, uprave, sudstva… Ubuduće će svi naši ugovorni klijenti, dobiti pristup našoj DMS aplikaciji u koju će se moći prijaviti i tu će biti sve njihovo što je vezano uz zaštitu na radu. To bi im trebalo omogućiti jednostavnije snalaženje, već i nižu cijenu naše usluge, budući da nećemo više imati troškove koji su bili vezanu uz ispis dokumenata i njihovu dostavu, ukazuje direktor Prevente.

UV LED tehnologija i on-line 

Na adresi Prevente, čije se sjedište nalazi na Banfici, točnije Čakovečkoj ulici 1, nalazi se i tvrtka kćer Preventa plus, čija je djelatnost usko vezana uz zaštitu na radu.

- Dok u Preventi pružamo usluge zaštite na radu, Preventa plus bavi se proizvodnjom znakova sigurnosti svih vrsta, sukladno zahtjevima poslodavca, koji se ispisuju najnovijom UV LED tehnologijom digitalnog tiska, odnosno pomoću industrijskih pisača najboljih svjetskih proizvođača, kao što su Roland i Mutoh, što jamči kvalitetu i dugotrajnu postojanost te otpornost na sve vremenske utjecaje, ukazuje Žmegač.

Sigurnosni znakovi su iz svih kategorija: znakovi opasnosti, znakovi zabrane, znakovi obveza, požarni i uredski znakove, kao i znakovi za kemikalije i za radilišta, zatim znakovi evakuacija i informacija te upute za rad na siguran način na različitim strojevima i različitim mjestima, a sukladno Pravilniku o sigurnosnim znakovima (NN 91/15, 102/15) i europskom normom EN ISO 7010.

- Znakovi se mogu kupiti on-line, i to ne samo u našoj zemlji, nego i iz drugih zemalja EU pa i šire, zahvaljujući upravo dovršenoj našoj višejezičnoj web-trgovini Sicherheitszeichen koja je na adresi www.safety.eu.com. I ta web-trgovina, koja ima šest jezika, također je sufinancirana, i to potporom dobivenom na natječaju WWW VAUČERI ZA MSP-ove, veli direktor Prevente plus d.o.o., koja je krajnji primatelj financijskog instrumenta „ESIF – mikro i mali zajmovi“ sufinanciranog iz Europskog fonda za regionalni razvoj u sklopu Operativnog programa „Konkurentnost i kohezija 2014. – 2020.

flag-of-Europe.jpg     europski-strukturni-i-investicijski-fondovi.png      operativni-programi-konkurentnost-i-kohezija.png      croatian-flag.jpg