VIDEO: Subvencionirani krediti uz najniže kamate do sada Foto: MGPU RH

VIDEO: Subvencionirani krediti uz najniže kamate do sada

Sponzorirani članak | 4.9.2019. u 13:21h | Objavljeno u Sponzorirano

Od idućeg tjedna, točnije od utorka 10. rujna, kreće treći po redu poziv mladima za subvencioniranje stambenih kredita kako bi na povoljniji način riješili svoje stambeno pitanje. Radi se o već dobro poznatom i prihvaćenom programu u sklopu kojeg Ministarstvo graditeljstva i prostornoga uređenja te APN pomažu pri otplati stambenog kredita pri kupnji stana ili kuće, odnosno pri otplati kredita za izgradnju kuće u trajanju od pet godina.

Subvencija se produljuje za dodatne dvije godine za svako novorođeno, odnosno usvojeno dijete u razdoblju subvencioniranja kredita, a ove godine izglasane su i izmjene Zakona kojima se subvencija produljuje za dodatnu godinu dana po svakom djetetu koje osoba ima u vrijeme prijave za kredit. U praksi to znači da će za obitelj koja već ima dvoje djece pri prijavi, subvencija umjesto pet trajati sedam godina, a ukoliko dobiju još jedno dijete subvencija će trajati ukupno devet godina.

- Moj je cilj da se naše stambene mjere poboljšavaju i da ih prilagođavamo potrebama mladih. Zato slušamo mlade ljude te uvažavamo njihove kritike i prijedloge, a ove godine građani će subvencionirane kredite moći dobiti po najnižoj kamati do sada. Važno je naglasiti kako će svi koji dostave valjanu dokumentaciju dobiti subvenciju, a poziv će biti otvoren tri ili četiri tjedna, ovisno o interesu, dakle vremena ima – rekao je potpredsjednik Vlade i ministar graditeljstva i prostornoga uređenja Predrag Štromar.

Također, istaknuo je zadovoljstvo jer su mladi prepoznali i koristili ovu mjeru i što zahvaljujući subvencioniranju stambenih kredita više od 5300 mladih danas ima svoj dom.

- Za mene to nisu samo brojke, to je 5300 mladih obitelji i domova u kojima se čuje dječji smijeh. U tim je obiteljima do sad rođeno preko 800 djece i broj raste iz dana u dan. Treću godinu provodimo ovu mjeru tako da mladi mogu lakše i jeftinije do svog krova nad glavom, a poziv će biti otvoren i iduće godine. Rješavanje stambenog pitanja jedan je od preduvjeta da svoju budućnost grade u Hrvatskoj – rekao je ministar Štromar te dodao da je ovo konkretna demografska mjera koja daje rezultate.

Ove godine odabrano je ukupno 12 kreditnih institucija koje su ponudile kamate od 2,19 do 3,75 posto. Na natječaj će se moći prijaviti svi mlađi od 45 godina koji u svom vlasništvu nemaju stan ili kuću. Subvencioniranje kredita odobravat će se za kupnju stana ili kuće, odnosno gradnju kuće do najviše 1500 eura po metru kvadratnom odnosno do najvišeg iznosa kredita od 100.000,00 eura u kunskoj protuvrijednosti. Rok otplate kredita ne smije biti kraći od 15 godina. Visina subvencije ovisit će o indeksu razvijenosti mjesta na kojem se nekretnina kupuje, odnosno gradi, te će se kretati od 30 do 51 posto iznosa rate kredita.

Sve informacije o načinu prijave te potrebnim dokumentima mogu se pročitati na stranici Agencije za pravni promet i posredovanje nekretninama: https://mgipu.gov.hr/vijesti/kako-do-subvencioniranog-stambenog-kredita/9327

subvencion.krediti.jpg

Video sadržaj