Čačić: Ti koji svjesno lažu građanima da cijepe više od drugih u Hrvatskoj, opasni su!

vv | 25.2.2021. u 18:36h | Objavljeno u Aktualno

Predsjednik NS Reformisti i varaždinski župan Radimir Čačić govorio je u Newsroomu na N1 stanje s obnovom nakon potresa, kao i cijepljenje po Hrvatskoj, posebno se obrušivši na cijepljenja po dvoranama.

Prvo je rekao koliko je sada adekvatna obnova na potresom pogođenim područjima.

“Bolje je, puno je bolje. Sad se pokazuje koliko se taj sustav mora voditi centralno”, kazao je Čačić i dodao " daleko je to od dobroga. Jučer smo imali potres od 4,1 i pala je ona jedna zgrada. Osobno sam posjetio vrtić koji treba malu obnovu, ali do njega se ne može doći, jer u ulici koja do njega vodi ima sedam ili osam objekata koji su na granici rušenja. Drugim riječima, rušenja treba izvršiti odmah”.

Čačić je dalje komentirao stanje s epidemijom, prvo najavljeno otvaranje terasa ugostiteljskih objekata. Rekao je da je stvar pod kontrolom unatoč porastu broja novih slučajeva zaraze od prošlog četvrtka za 45 posto.

“Otvaranje terasa ne mislim da će nešto bitno unazaditi situaciju, bez obzira što mislim da nije bezopasno to što se događa na jugu. Što se nas na sjeveru tiče, pala nam je incidencija na ispod 50, što su vrlo, vrlo dobre brojke”, kazao je.

Istaknuo je da je u ovom trenutku najvažnije cjepivo:

“Moram reći da nam je ključna tema cjepivo. Sve te bedastoće koje gledam i slušam po televiziji, ta masovna cijepljenja, dvorane ove i one, jednostavno je bacanje magle u oči. Mi cjepiva nemamo, to je prvo. Drugo, cjepivo se dobiva po županijama točno po broju stanovnika koliko županija ima. Svi oni koji svjesno lažu svojim građanima da cijepe više od drugih, su opasni.  Lažu! Jer svi cijepe u Hrvatskoj, a to ne da je malo, nego je strašno premalo.”

Rekao je dalje da su liječnici primarne zdravstvene zaštite oni koji bi trebali biti prvi i ključni pri cijepljenju, pri čemu je problem i to što im taj posao nije posebno plaćen. Ipak, kazao je:

“Primarci jedini znaju kakva je struktura njihovih pacijenata. Oni znaju jesu li neki (od pacijenata) s većim, neki s manjim komorbiditetima, oni su bliži ljudima koji se eventualno teže kreću, starijima ili invalidima”, kazao je i nastavio:

“Mogu vam navesti još pet ili šest čvrstij razloga za to da su primarci oni koje jedan suvisli pametan sustav, a to i radi veliki broj županija, treba koristiti kad se ima malo cjepiva, da se te ugrožene skupine cijepe. Svako cijepljenje u nekakvim dvoranama je smiješno i opasno.”

Za cijepljenje preko reda i po vezama kazao je da se istraga mora provesti. Komentirao je potom naručivanje za cijepljenje protiv covida preko interneta:

“Ovaj primitivan način, javite se na internet, pa koliko vas se javi, cijepit ćemo vas”, tako ga je okarakterizirao, “Ako idete na nagluplji mogući način tko se prvi javi, taj će cijepiti, to je zdravstveno krivo.”

Rekao je da će pripreme za masovno cijepljenje imati smisla tek kad se broj cjepiva koja se dostavljaju poveća.

“Moraju nam se udvostručiti, utrostručiti broj cjepiva kojih sada nemamo… Tada bismo mogli reći idemo na masovna cijepljenja”, kazao je.