Tvrtka Hanjes u godini dana udvostručila broj zaposlenih te otvara još 60 radnih mjesta

Varaždinske vijesti | 6.5.2019. u 20:15h | Objavljeno u Sponzorirano

Iako je danas većini poduzetnika među glavnim izazovima pronalazak novih zaposlenika, tvrtka Hanjes, smještena u Slobodnoj zoni Varaždin, u posljednjoj je godini dana uspjela gotovo udvostručiti ukupan broj zaposlenih. Kad su prije desetak godina otvorili proizvodni pogon u poslovnoj zoni u Trnovcu Bartolovečkom počeli su s 20-ero ljudi, prisjeća se vlasnik i direktor tvrtke Nino Hanjes. Zatim su do početka 2018. godine narasli na oko 90 zaposlenih da bi ih danas imali oko 160, a u narednoj godini planiraju zaposliti još 60-ak novih ljudi. Osim pogona pored Varaždina, koncern Hanjes u Hrvatskoj ima još dvije manje tvrtke od kojih svaka zapošljava po dvadesetak ljudi tako da u Hrvatskoj imaju ukupno 200 zaposlenih.

_DSC2969.jpg

Tvrtka je od početka svoga rada orijentirana na specifično tržište proizvodnje putničkih vagona tako da proizvode široku lepezu komponenti namijenjenih izgradnji i opremanju putničkih vlakova i vagona podzemne željeznice. Sjedište tvrtke je u Beču, gdje se nalazi logistika, dok se kompletna proizvodnja obavlja u varaždinskoj poslovnoj zoni.

DSC_2253.jpg

Tržište u stalnom rastu

Među glavnim partnerima su im njemački proizvođači tračnih vozila, kompanije Siemens i Bombardier, te Hanjes kao dobavljač proizvodi unutarnje i vanjske dijelove za njihove vlakove, tramvaje i metroe. Također izrađuju različite komponente; od interijera vagona, deka i zidova do konstrukcija i nosivih dijelova za tračna vozila tj. nadzemne i vlakove podzemne željeznice i tramvaje.
Ta se industrija konstantno razvija jer se u Europi, ali i u svijetu, velika sredstva ulažu u razvoj željezničke infrastrukture i željezničkog prometa kao ekološkog vida prometa koji doprinosi smanjenju CO2 u okolišu pa su tvrtkama na tom području dostupna izdašna sredstva EU fondova. Sve to prati i razvoj tvrtki poput Hanjesa koji u Hrvatskoj za sobom povlači još na desetke drugih tvrtki koje za njih rade kao kooperanti.

- Tržište vlakova stalno raste. Nedavno je Siemens dogovorio posao s londonskom podzemnom željeznicom, a ugovor je vrijedan 1,5 milijarde eura. U gotovo svakom Siemensovom vlaku ima naših komponenti tako da sudjelujemo u proizvodnji vlakova za brojna zapadnoeuropska tržišta (njemačko, francusko, švicarsko, englesko), zatim za SAD i tržišta Bliskog Istoka. Nedavno smo radili vrlo zahtjevne komponente za podzemnu željeznicu u Riyadhu. Tvrtke poput Siemensa i Bombardiera orijentirane su prvenstveno na kvalitetu i mi to moramo slijediti pa imamo certifikate kvalitete u skladu s njemačkim standardima - govori nam Nino Hanjes koji je rodom iz Legrada, ali od svoje devete godine živi u Austriji, gdje je odrastao i školovao se.
Prije 15-ak godina u Hrvatskoj je otvorio svoju tvrtku i danas živi na relaciji Beč - Varaždin, jer svakog tjedna dolazi u Hrvatsku kako bi nadgledao proizvodnju.

- U Europi nema puno tvrtki koje imaju proizvodni asortiman poput našeg. Naša je prednost u tome što možemo isporučiti vrlo široku lepezu proizvoda. Trenutačno u proizvodnji imamo oko 4.000 artikala, koji se opet sastoje od više dijelova pa imamo ukupno i do 30.000 različitih dijelova. Klijentima isporučujemo gotov, montiran proizvod prema njihovim specifičnim potrebama i željama. Također puno energije i novca ulažemo u kvalitetu, mnogi na tome nisu radili, pa je i u tome naša prednost. Dolaze nas kontrolirati iz Njemačke, isti oni koji dolaze i u kontrolu Siemensa - objašnjava naš sugovornik visoke standarde koje moraju ispuniti u proizvodnji za zapadnoeuropsko tržište.
S obzirom na veliki rast potražnje u ovoj branši, početkom prošle godine krenuli su u izgradnju nove proizvodne hale, koja je gotova i trenutačno grade objekat u kojem će smjestiti cjelokupni razvoj, tehniku i administraciju.

- U dvije godine uložit ćemo ukupno 5 milijuna eura u objekte, strojeve i ICT sustav, a već smo kupili i novo gradilište za daljnje investicije - najavljuje nova ulaganja i širenje.

Sve više žena u pogonima

Iako su uspjeli u godinu dana udvostručiti broj zaposlenih, ističe kako je teško doći do visokokvalificiranih djelatnika, a njihove su potrebe prvenstveno usmjerene na strojarsku struku, od strojarskih tehničara do inženjera, ali i IT stručnjaka. S obzirom na visoke zahtjeve svojih klijenata nove zaposlenike u proizvodnji u pravilu dodatno educiraju u Austriji. Pitamo ih, što je presudno u privlačenju novih ljudi, a u Hanjesu kažu da je to usmena predaja.

- Zaposlenici među sobom govore o nama i o uvjetima rada tako da ima onih koji pitaju može li im netko od članova obitelji doći ovdje raditi. U pogonu imamo nekoliko bračnih parova, ali i cijele obitelji - spominju u Hanjesu trend koji je sve više prisutan i u drugim kompanijama na varaždinskom području, a to je da se u ranije isključivo muškim pogonima može vidjeti sve više žena. Među zaposlenima u posljednjoj godini dana imaju čak 27 žena, a među njima je i zaposlenica koja je osobno izrazila želju da se educira za posao varioca. Kako bi se stvorili dodatni uvjeti za ostanak radnika u Hrvatskoj i u Hanjesu ističu ono o čemu govore domaći poduzetnici, a to je potreba smanjenja davanja na dohodak, prvenstveno kako bi “radnicima ostalo više u džepu”.

Označeno u