Restoran Palatin - jednostavno najbolji!

Napisao/la: Varaždinske vijesti -

Varaždinski poduzetnik Željko Palatinuš prije devet godina otvorio je u središtu Varaždina restoran Palatin koji se danas ubraja među najbolje varaždinske restorane, o čemu svjedoče najviše ocjene na Tripadvisoru s gotovo 200 recenzija gostiju. Restoran je poznat po ugodnoj atmosferi, ambijentu uređenom sa starinskim štihom i osjećajem za šarmantne detalje u interijeru, a najveća se pažnja pridaje vrhunskoj usluzi i gastronomskoj ponudi u kojoj se mogu naći razna jela; od domaćih specijaliteta do istarskog boškarina ili talijanskih rižota.

Obiteljski posao

Sve je počelo prije više od deset godina kupovinom oronule ljepotice, stare građanske kuće preko puta varaždinskog suda, nekad u vlasništvu obitelji Horvat. Kuća je bila česti motiv s varaždinskih razglednica, kako piše u starim novinskim člancima, te je staro zdanje obnovljeno i preuređeno u poslovni prostor i restoran Palatin. S obzirom da se novi vlasnik bavi osiguranjima, u potkrovlju zgrade smjestili su se uredi tvrtke Elite, koja se bavi ugovaranjem svih vrsta osiguranja te varaždinsko sjedište osiguravajućeg društva Merkur, dok je ostatak prostora pretvoren u ugostiteljski objekat.

Kako se posao širio, u njega su se uključivali i ostali članovi obitelji, tako da većinu poslova oko restorana danas obavlja kćerka Elena Palatinuš. Studirajući ekonomiju, želja joj je bila raditi u marketingu, otkriva nam kroz razgovor, a danas se u restoranu veliki dio njezina posla svodi upravo na marketing i cjelokupnu komunikaciju s klijentima. No, kad je ulazila u obiteljski posao, ističe naša sugovornica, i ona je krenula od početka tj. jedno se vrijeme bavila prodajom polica osiguranja, da bi zatim preuzela organizaciju i vođenje posla u restoranu, od nabave do korespondencije, kontakata i marketinga. Restoran Palatin je na početku posebice privukao poslovnjake, koji su ostali veliki dio njihove vjerne klijentele. Također ih vrlo često izabiru kao mjesto održavanja obiteljskih okupljanja i proslava, od manjih svadbi do krštenja, krizmi i rođendana, a posljednjih je godina sve više turista.

- Kad god se nešto događa u gradu, imamo puno više posla, dok inače vikendi znaju proteći dosta mirno. Tijekom tjedna imamo najviše poslovnih ručkova i večera dok vikendom na ručak dolaze obitelji s djecom ili mlađi parovi. Surađujemo i s nekoliko turističkih agencija iz Hrvatske, Italije i Slovenije. One nam šalju turističke grupe koje dolaze u razgled Varaždina tako da za njih imamo specijalne menije jer je njima važno da je sve brzo gotovo - ističe Elena Palatinuš napominjući da se inače u restoranu sve radi svježe tako da je dobro unaprijed rezervirati i za veće grupe definirati jelovnik kako bi se skratilo čekanje.
Među glavnim specijalitetima kuće ističe teleće koljenice, jela od jelena, pačja prsa i batke s mlincima, ali i odrezak istarskog boškarina, carpaccio od boškarina te boškarin s njokima i umakom.

Tijekom Špancirfesta, uz standardni jelovnik Palatina, u ponudi će biti janjetina na ražnju s krumpirima, a u pripremi su i specijalni gulaši

- Otac je u ugostiteljstvo krenuo praktički od nule jer nitko u obitelji nije imao iskustva u tom poslu, ali je uspio - govori nam Elena Palatinuš. Ipak, jedan član obitelji ipak imao je doticaja s hranom, a to je majčin otac, iskusan mesar koji je u Palatinu zadužen za izradu paštete, specijaliteta čiju su vrijednost prepoznali svi gosti.

- Zovemo je "Dedina pašteta" i gosti su oduševljeni kad je probaju. Djed je cijeli život radio kao mesar i zna puno toga pa sada redovito dolazi i izrađuje svoju paštetu - govori nam Elena Palatinuš uz osmijeh.

Birane namirnice

Jela se pripremaju od pomno biranih namirnica tako da meso nabavljaju iz mesnice Vugrinec, povrće od dobavljača s varaždinske tržnice, divljač nabavljaju s farme jelena u Štrigovi, maslinovo ulje iz Vodnjana u Istri, a imaju i specijalnog dobavljača za bučino ulje i razne vrste brašna, dok za slastice u Austriji kupuju posebnu belgijsku tamnu čokoladu, jer je kod nas nema.

- Svaki tjedan idemo u nabavu po svježe namirnice. Sami radimo tjesteninu i svako se jutro peče bijeli i kukuruzni kruh te klipići, koje poslužujemo uz jutarnju kavu - opisuje ona i kao slasticu kuće preporučuje tortu Palatin od tamne čokolade s biskvitom od heljdina brašna i kremom s pekmezom od šljiva.
Prostor je velik i na više etaža pa zahtijeva veliki broj osoblja, tako da u kuhinji restorana radi troje mladih kuhara i dvije pomoćne radnice dok u restoranu i kafiću radi ukupno šestero konobara na čelu s voditeljem restorana Stanislavom Košićem, koji je u Palatinu punih pet godina. Među kuharskim osobljem je i mlada kuharica koja je u Palatin došla na praksu te su je kasnije zaposlili, tako da i ona u restoranu radi četiri godine, ističu u restoranu.

Osim u ponudi jela i delicija, u Palatinu se neprestano razmišlja o novitetima tako da je prošle godine natkrivena terasa te je opremljena sustavom za grijanje i hlađenje pa se na njoj može boraviti tijekom cijele godine. U potkrovlju zgrade uređen je apartman s dvije spavaće sobe koji se iznajmljuje gostima, a na istoj etaži uređene su i dvije prostorije za poslovne sastanke, veća i manja dvorana.

- Svakog četvrtka tu se organiziraju sastanci naših zastupnika za osiguranje, a dvoranu često iznajmljuju i farmeceuti za svoje poslovne prezentacije i razne firme. U apartman također najčešće dolaze poslovni ljudi, a tijekom ljeta i turisti - govori nam Elena Palatinuš. Na katu zgrade imaju uređen i VIP salon s lounge prostorijom, koja se također iznajmljuje za manja poslovna događanja i obiteljska okupljanja. Da su njihovi gosti zadovoljni uslugama svjedoči i velika Knjiga utisaka u kojoj se mogu naći brojne riječi pohvale, pa je tako jedan vjerni gost jednostavno napisao - Palatin je najbolji!



Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.

Varaždinske-vijesti.hr koriste kolačiće (eng. Cookies) radi pružanja što boljeg korisničkog iskustva. Ako nastavite koristiti ovu web stranicu prihvaćate korištenje kolačića.