Restoran Palatin - jednostavno najbolji!

Varaždinske vijesti | 24.8.2019. u 09:42h | Objavljeno u Sponzorirano

Varaždinski poduzetnik Željko Palatinuš prije devet godina otvorio je u središtu Varaždina restoran Palatin koji se danas ubraja među najbolje varaždinske restorane, o čemu svjedoče najviše ocjene na Tripadvisoru s gotovo 200 recenzija gostiju. Restoran je poznat po ugodnoj atmosferi, ambijentu uređenom sa starinskim štihom i osjećajem za šarmantne detalje u interijeru, a najveća se pažnja pridaje vrhunskoj usluzi i gastronomskoj ponudi u kojoj se mogu naći razna jela; od domaćih specijaliteta do istarskog boškarina ili talijanskih rižota.

Obiteljski posao

Sve je počelo prije više od deset godina kupovinom oronule ljepotice, stare građanske kuće preko puta varaždinskog suda, nekad u vlasništvu obitelji Horvat. Kuća je bila česti motiv s varaždinskih razglednica, kako piše u starim novinskim člancima, te je staro zdanje obnovljeno i preuređeno u poslovni prostor i restoran Palatin. S obzirom da se novi vlasnik bavi osiguranjima, u potkrovlju zgrade smjestili su se uredi tvrtke Elite, koja se bavi ugovaranjem svih vrsta osiguranja te varaždinsko sjedište osiguravajućeg društva Merkur, dok je ostatak prostora pretvoren u ugostiteljski objekat.

Kako se posao širio, u njega su se uključivali i ostali članovi obitelji, tako da većinu poslova oko restorana danas obavlja kćerka Elena Palatinuš. Studirajući ekonomiju, želja joj je bila raditi u marketingu, otkriva nam kroz razgovor, a danas se u restoranu veliki dio njezina posla svodi upravo na marketing i cjelokupnu komunikaciju s klijentima. No, kad je ulazila u obiteljski posao, ističe naša sugovornica, i ona je krenula od početka tj. jedno se vrijeme bavila prodajom polica osiguranja, da bi zatim preuzela organizaciju i vođenje posla u restoranu, od nabave do korespondencije, kontakata i marketinga. Restoran Palatin je na početku posebice privukao poslovnjake, koji su ostali veliki dio njihove vjerne klijentele. Također ih vrlo često izabiru kao mjesto održavanja obiteljskih okupljanja i proslava, od manjih svadbi do krštenja, krizmi i rođendana, a posljednjih je godina sve više turista.

- Kad god se nešto događa u gradu, imamo puno više posla, dok inače vikendi znaju proteći dosta mirno. Tijekom tjedna imamo najviše poslovnih ručkova i večera dok vikendom na ručak dolaze obitelji s djecom ili mlađi parovi. Surađujemo i s nekoliko turističkih agencija iz Hrvatske, Italije i Slovenije. One nam šalju turističke grupe koje dolaze u razgled Varaždina tako da za njih imamo specijalne menije jer je njima važno da je sve brzo gotovo - ističe Elena Palatinuš napominjući da se inače u restoranu sve radi svježe tako da je dobro unaprijed rezervirati i za veće grupe definirati jelovnik kako bi se skratilo čekanje.
Među glavnim specijalitetima kuće ističe teleće koljenice, jela od jelena, pačja prsa i batke s mlincima, ali i odrezak istarskog boškarina, carpaccio od boškarina te boškarin s njokima i umakom.

Tijekom Špancirfesta, uz standardni jelovnik Palatina, u ponudi će biti janjetina na ražnju s krumpirima, a u pripremi su i specijalni gulaši

- Otac je u ugostiteljstvo krenuo praktički od nule jer nitko u obitelji nije imao iskustva u tom poslu, ali je uspio - govori nam Elena Palatinuš. Ipak, jedan član obitelji ipak imao je doticaja s hranom, a to je majčin otac, iskusan mesar koji je u Palatinu zadužen za izradu paštete, specijaliteta čiju su vrijednost prepoznali svi gosti.

- Zovemo je "Dedina pašteta" i gosti su oduševljeni kad je probaju. Djed je cijeli život radio kao mesar i zna puno toga pa sada redovito dolazi i izrađuje svoju paštetu - govori nam Elena Palatinuš uz osmijeh.

Birane namirnice

Jela se pripremaju od pomno biranih namirnica tako da meso nabavljaju iz mesnice Vugrinec, povrće od dobavljača s varaždinske tržnice, divljač nabavljaju s farme jelena u Štrigovi, maslinovo ulje iz Vodnjana u Istri, a imaju i specijalnog dobavljača za bučino ulje i razne vrste brašna, dok za slastice u Austriji kupuju posebnu belgijsku tamnu čokoladu, jer je kod nas nema.

- Svaki tjedan idemo u nabavu po svježe namirnice. Sami radimo tjesteninu i svako se jutro peče bijeli i kukuruzni kruh te klipići, koje poslužujemo uz jutarnju kavu - opisuje ona i kao slasticu kuće preporučuje tortu Palatin od tamne čokolade s biskvitom od heljdina brašna i kremom s pekmezom od šljiva.
Prostor je velik i na više etaža pa zahtijeva veliki broj osoblja, tako da u kuhinji restorana radi troje mladih kuhara i dvije pomoćne radnice dok u restoranu i kafiću radi ukupno šestero konobara na čelu s voditeljem restorana Stanislavom Košićem, koji je u Palatinu punih pet godina. Među kuharskim osobljem je i mlada kuharica koja je u Palatin došla na praksu te su je kasnije zaposlili, tako da i ona u restoranu radi četiri godine, ističu u restoranu.

Osim u ponudi jela i delicija, u Palatinu se neprestano razmišlja o novitetima tako da je prošle godine natkrivena terasa te je opremljena sustavom za grijanje i hlađenje pa se na njoj može boraviti tijekom cijele godine. U potkrovlju zgrade uređen je apartman s dvije spavaće sobe koji se iznajmljuje gostima, a na istoj etaži uređene su i dvije prostorije za poslovne sastanke, veća i manja dvorana.

- Svakog četvrtka tu se organiziraju sastanci naših zastupnika za osiguranje, a dvoranu često iznajmljuju i farmeceuti za svoje poslovne prezentacije i razne firme. U apartman također najčešće dolaze poslovni ljudi, a tijekom ljeta i turisti - govori nam Elena Palatinuš. Na katu zgrade imaju uređen i VIP salon s lounge prostorijom, koja se također iznajmljuje za manja poslovna događanja i obiteljska okupljanja. Da su njihovi gosti zadovoljni uslugama svjedoči i velika Knjiga utisaka u kojoj se mogu naći brojne riječi pohvale, pa je tako jedan vjerni gost jednostavno napisao - Palatin je najbolji!



Označeno u