Priroda i rekreacija novi aduti međimurskog turizma

VV | 21.1.2021. u 10:07h | Objavljeno u Sponzorirano

- Izreka kaže: “Kad ti život da limun, napravi od njega limunadu”. Upravo smo to u prošloj godini napravili u Međimurskoj županiji: nismo plakali, nismo se žalili, napravili smo ono što smo mogli u danim okolnostima i na kraju svega mogu reći da sam zadovoljan s ostvarenim rezultatima u turizmu u prošloj godini - rekao je Rudi Grula, direktor Turističke zajednice Međimurske županije.
Najsjevernija hrvatska županija, kao najuspješnija destinacija kontinentalnog turizma 2019. godine s ostvarenih rekordnih preko 200.000 noćenja, u 2020. godinu ušla je vrlo optimistično, s višegodišnjim trendom rasta svih turističkih pokazatelja. U prva dva mjeseca prošle godine pozitivni trendovi po pitanju broja dolazaka i noćenja su nastavljeni, no onda je došlo proljeće i prvi lockdown. Međutim, Međimurci su još jednom pokazali kako kriza ne mora biti problem, već prilika.

”Zatišje” za daljnja ulaganja

- Svjesni situacije prihvatili smo izazov te smo s jedinstvenim pristupom, suvremenim komunikacijskim metodama i tehnikama u lipnju pokrenuli kampanju “Međimurje daje više”, zajedno s 50-ak partnera iz javnog i komercijalnog sektora. Okrenuli smo se domaćim gostima, promociji ruralnih područja, a ovu akciju dobro je prihvatila i lokalna zajednica. Zahvaljujući kampanji “Međimurje daje više” ostvarili smo jedan kvalitetni financijski rezultat i ekonomsku održivost - ustvrdio je prvi čovjek međimurskog turizma koji kaže da su i u prošloj godini, s obzirom na okolnosti, ostvareni dobri rezultati i po pitanju noćenja.
- U prošloj godini ostvareno je 105.000 noćenja, što je 55 posto u usporedbi s rekordnom 2019. godinom. Naravno da bismo bili sretniji da je bilo više noćenja, ali važno je naglasiti kako se dužinu ostanka gostiju i turista u Međimurju nije smanjila. Isto tako treba naglasiti da smo te rezultate ostvarili bez stranog tržišta, odnosno naših stalnih stranih gostiju, Slovenaca i Austrijanaca, a nije došlo ni do zatvaranja tvrtki, u čemu je državna odigrala veliku ulogu sa poticajima. Naši poduzetnici svojevrsno “zatišje” iskoristili su za investicije, ulaganja u kvalitetu ponude i nove sadržaje. Od onih velikih, kao što su toplice Sveti Martin na Muri, pa do malih OPG-ova i iznajmljivača, a sve to su temelji za daljnji razvoj turizma i turističku održivost u našoj županiji – rekao je direktor Turističke zajednice Međimurske županije.
Dodao je kako je iznimno važno što se u godini korinakrize niti jedan projekt ulaganja u razvoj turističkih proizvoda nije zaustavio. Dokaz za to su potpore za turizam, za koje se javilo puno poduzetnika s vrlo kvalitetnim projektima.
- To je još jedan dokaz da svi koji rade u turizmu nisu stali sa svojim investicijama, već upravno suprotno: kriza im je bila dodatna motivacija. To više nisu bazični projekti, već programi razvoja u poboljšanje kvalitete, što je i nama cilj kao Turističkoj zajednici Međimurske županije. Generalno gledano, naša vizija i politika je s umjerenim brojem gostiju ostvariti financijski rezultat kako bi i lokalna zajednica bila zadovoljna - rekao je Grula.
Tako je u prošloj godini nastavljen projekt “Rekonstrukcija i revitalizacija fortifikacije Starog grada Čakovec u Muzej nematerijalne baštine“, važan za daljnji razvoj kulturnog turizma, a s realizacijom je započeo i projekt izgradnje biciklističko-informacijskog centra s vidikovcem “Goričko sviralo” na Mađerkinom Bregu u Općini Štrigova.
- Ta je Općina uspješno završila i projekt uređenja Doma kulture čime je dobiven kvalitetan prostor u kojem će biti uređen Svjetski centar Pušipela. Realiziran je i Centar za posjetitelje u Križovcu, koji je dobio i nagradu za dizajn, doista jedno lijepo priznanje. U Donjem Vidovcu prošle je godine započela realizacija projekta izgradnje Etno parka i interpretacijskoga centra “Dravski zlatari” za koju se nadamo da će ove godine biti realiziran. Uz naglasak na tradicionalno ispiranje zlata, u centru će se nalaziti informacije i fotografije, suvenirnica, stubište s dizalom koje će voditi posjetitelje na gornju etažu do multifunkcionalne dvorane s pratećim prostorijama, a uredit će se i pješački put do Etno parka s etno zbirkom Donjeg Vidovca. Prošle godine Goričan je u funkciju stavio “Arheološki park Turčišće – Goričan”, gdje su rekonstruirani grobovi iz starog željeznog doba te je uspostavljen prezentacijski centar. Riječ je o još jednoj atrakciji koja je značajna i koja će do punog izražaja doći s otvorenjem Eko muzeja Međimurja. Naime, prošle godine smo zahvaljujući Međimurskoj županiji i Ministarstvu turizma i sporta završili opremanje interpretacijskog centra koji još nije u funkciji zbog koronavirusa, no njegovo otvaranje planirano je za proljeće - najavio je voditelj Turističke zajednice Međimurske županije i dodao krajem veljače počinje kampanja “Doživite prirodu Međimurja”, gdje će promovirati priču oko međimurske prirode, jednog od turističkih aduta.

”Međimurje u pokretu”

U ovoj godini u Goričanu će se nastaviti s uređenjem područja oko Šoderice u rekreacijski centar.
- Ovaj projekt u skladu je s daljnjim razvojem turizma u Međimurskoj županiji, a s kojom se želimo promovirati kao destinacija za aktivni odmor uz slogan “Međimurje u pokretu”. Naša županija doista obiluje kvalitetnim sportsko-rekreativnim sadržajima, a mi ćemo sve te sadržaje objediniti i ponuditi kao jedinstveni proizvod na turističkom tržištu. Slično smo napravili u području vinskih cesta, a sada nam je cilj to isto napraviti sa sportsko-rekreativnim sadržajima. Za to imamo osnovu: u 2022. godini Međimurje kao prva regija u Hrvatskoj dobit će prestižnu oznaku Europska regija sporta. To je još jedna nova, dodana vrijednost turizmu Međimurske županije što će nam omogućiti vidljivost na europskoj razini – najavio je Grula. Među planovima za ovu godinu je i aktivacija turističkih potencijala u Donjem Međimurju.
- Najveći dio turističkog prometa u Međimurskoj županiji odvija se u Gornjem Međimurju. Jedinice lokalne samouprave su u zadnjih nekoliko godina napravile doista velike iskorake, uz pomoć EU fondova i rade se ozbiljne investicije u javno-turističku infrastrukturu. U ovoj godini planiramo redistribuciju gostiju iz bolje posjećenih dijelova Međimurja u manje posjećene destinacije. Time očekujemo da ćemo postići i naš cilj, a to je dulje zadržavanje gostiju na poručju Međimurske županije – najavio je voditelj Turističke zajednice Međimurske županije.

medjimurje2 900x600

“Važno je što kontinentalni turizam ima svog čovjeka u Ministarstvu”

Direktor Turističke zajednice Rudi Grula rekao je kako je važno što Međimurska županija, ali i cijela kontinentalna Hrvatska ima “svojeg čovjeka” u Ministarstvu turizma i sporta.
- Osim što imamo državnu tajnicu u Ministarstvu turizma i sporta, imenovanje Sandre Hrman na mjesto državne tajnice smatram još jednom potvrdom za kvalitetu turizma na kontinentu, Sandra Herman je već pokazala kako će raditi za interese cijelog kontinentalnog turizma. Upravo je koronakriza pokazala da je od velike važnosti da se u Hrvatskoj turizam ravnomjernije razvija – rekao je Rudi Grula.

Sustavno praćenje i upravljanje brendovima

Uz brojne planove za ovu godinu, Turistička zajednica Međimurske županije planira sustavno praćenje i upravljanje brendovima kroz projekt Integrated Quality Management.
- Za svaki turistički proizvod uspostavili smo brend, primjerice, za bicikliizam Welcome cycles kojeg su preuzele Varaždinska i Zagrebačka županija te mađarska Nagykanizsa, a etablirali smo i brend međimurske vinske ceste, koji se po kvaliteti svrstava u sam vrh u Hrvatskoj. Kroz sustav koji uspostavljamo imat ćemo mehanizme i alate kako upravljati kvalitetom, koju želimo istaknuti i nametnuti kao našu prednost u odnosu na ostale destinacije i regije – najavio je Rudi Grula, direktor Turističke zajednice Međimurske županije.

“Ekomuzej Međimurje malo”

Međimurska županija ima prvi muzej nematerijalne kulturne baštine u regiji “Ekomuzej Međimurje malo”. Riječ je o projektu koji je započeo još 2018. godine i trebao je zaživjeti prošle godine, no zbog koronavirusa to nije bilo moguće.
- “Stupovi” međimurskog turizma su zdravstveni turizam, odnosno wellness, enogastronomija, aktivni odmor i kulturna baština. Sada to želimo objediniti u jedan proizvod, kroz ekomuzeologiju. Konceptom interpretacijskog postava, koji se nalazi u zgradi Turističke zajednice Međimurske županije, obrađeno je top 10 kulturnih i prirodnih atrakcija Međimurja: leptir Plavac, mlin na rijeci Muri, međimurska vinska cesta, dvorac Zrinskih, crkva sv. Jeronima, rodna kuća dr. Rudolfa Steinera, ispiranje zlata na rijeci Dravi, biciklizam, međimurska popevka i međimurska tradicionalna jela, a uz pomoć multimedijalne tehnologije posjetiteljima se omogućava da putem virtualne stvarnosti dožive sve te atrakcije.
- Za razliku od klasičnog muzeja koji izlaže i interpretira povijesne nalaze, kroz ekomuzej se želi probuditi svijest o vrijednosti identiteta lokalne zajednice putem edukacije i interpretacije lokalnih prirodnih i kulturnih znamenitosti. Drugim riječima, i u “Ekomuzeju Međimurje malo” posjetitelji mogu vidjeti nalaze s kulturnih i prirodnih atrakcija naše županije, ali baština ostaje tamo gdje jest, na izvornim lokacijama. Cilj je nakon posjeta Muzeju navesti posjetitelje da odu na lokacije koje su vidjeli - objasnio je direktor Turističke zajednice Međimurske županije.

Povrat novca za EU projekte

Brojne hrvatske županije suočene su uz probleme vezane uz EU projekte, a riječ je o predfinaciraju i sporosti povrata sredstava iz EU fondova.
- Prošle godine proveli smo tri EU projekta, a trenutno radimo na još četiri i doista nam je jako važno da nam se ta sredstva brže vrate. O tom problemu razgovarali smo i s ministricom turizma i sporta Nikolinom Brnjac, ali i državnom tajnicom u tom Ministarstvu Sandrom Herman i očekujemo rješavanje tih problema – rekao je direktor Turističke zajednice Međimurske županije.