Od sjevera do juga, Hrvatsku trese festivalska groznica

Sponzorirani članak | 28.6.2018. u 08:58h | Objavljeno u Sponzorirano

I vrane na grani znaju sa lipanj završava popularnim festivalom u Zagrebu, odnosno da se tradicionalno otvara sezona festivala, da srpanj započinje ludnicom na Pagu, svjetskim zvijezdama u Splitu, a sve više se spominju festivali nastali daleko od očiju javnosti, skriveni u šumama, brdima, na otocima i razbacani diljem Hrvatske.

Na neistraženom sjeveru Hrvatske već godinama odjekuje glazba. Dok turisti najčešće prolaze Međimurjem i putuju prema Jadranom, usred šume niče mladi festival “Forestland”. Svježe pokošena trava, duboki bas iz šume i tisuće posjetitelja otkrit će vam tajnu duboke šume u Brezju.

DSC 9549

Po šesti puta usred šume raste u srpnju Forestland, da bi se nakon samo sedam dana on povukao i nestao u tišinu iz koje je i niknuo. Neke od najvećih svjetskih zvijezda ponovo dolaze na šumsku pozornicu gdje će 48 sati, bok uz bok najvećim regionalnim i hrvatskim DJ-ima, raspametiti rasplesane tisuće i tisuće posjetitelja uz podršku brojnih partnera te kako ovo ljeto ne bi brinuli o gigama uz bonbon i uz brojne prijatelje festivala, grafitere, artiste, firebreathere i performere, te nezaobilazne DJ-e.

Kad se na petak 13., točno u podne, otvore vrata šumske zemlje Forestland-a, a s tri pozornice se začuju prvi duboki zvukovi znamo da je započeo praznik glazbe. Ovog ljeta u Brezje direktno s pozornice Tomorrowlanda stiže Mark Sixma, Zonderling će zasvirati hit ljeta “Crazy”, a raspametit će nas povratničkim nastupom i veliki Petar Dundov, kao i Torres, PEZNT, YAKKA, Paul Spakres, Dekova, trance velikan Steve Allen i Eloquentia...

DSC 8733

S dalekog istoka, po prvi puta na Forestland, stiže nam DJ Yaksa, japanac iz Toronta, dok “preko mora” iz Kine stižu DJ Yin i Flash Finger. Da se priča o Hrvatskoj širi dokaz su i najave artista iz zemlje izlazećeg sunca, jer na Forest i na sam Jadran dolazi i sve više posjetitelja upravo iz tih dalekih krajeva.

A da je nakon šume najbolje otići tamo gdje te Sunce grije i puni te D vitaminom, more u pozadini šumi, a zrakom se šire zamamni mirisi borovine i… sprejeva! Svi ljubitelji Graffita na Gradele znaju koliki je to gušt, a oni koji ne znaju imaju prilike ispraviti propušteno jer i ove godine u Bol na Braču dolaze najveća domaća, regionalna i svjetska imena graffiti scene.

Lunar foto Marko Lopac

Graffiti na Gradele već nekoliko godina u vrhuncu turističke sezone na otok dovode međunarodne graffiti zvijezde pa ni ovoga ljeta neće nedostajati velikih imena koja će svoje radove ostaviti na bolskim zidovima. Bol je, možemo to već sada reći, najurbaniji hrvatski otok - otok koji promiče uličnu umjetnost.

Svoj prvi posjet Hrvatskoj ove su godine potvrdili Zoer i Velvet iz Francuske te Flying Fortress iz Njemačke, imena koja se nalaze u samom vrhu svjetske street art umjetnosti. Zoerov rad nikada ne prolazi nezapaženo, a ovaj parižanin na zidovima ostavlja sukob realizma i utopije, uvijek pazeći da svoj rad uklopi u prostor u kojemu crta. Velvet također dolazi iz Francuske, a inspiraciju za svoje zidove crpi iz svakodnevnog okruženja koji potom, često hiperrealistično, preslikava na zid. U njegovim je počecima morska i industrijska tematika bila ta koja ga je inspirirala, a ima li bolje inspiracije od kombinacije tirkiznog Jadranskog mora i napuštene Bijele kuće? Uz legendarnog Flying Fortressa, koji zidove diljem svijeta oslikava već 30 godina i koji je uzor brojnim generacijama, u Bol dolaze i španjolci Sebas Velasco i Inigo Sesma, koji su pravi zaljubljenici u našu regiju i koji velike zidove doslovno koriste kao svoja platna. Domaće i regionalne snage brane Lunar, Chez 186, Sarme, Artez i brojni drugi.

gng2

I da sve stane samo na ovome pričali bi o najjačem besplatnom (!) festivalu na obali. Na sreću, ne staje jer glazbeni line up impresivan je koliko i ovaj crtački. Svoj dolazak u Bol već su potvrdili dobri duh hrvatskog repa i Bach hip-hopa Vojko V, Krankšvester, High5, Stoka, Kuku$, Tone Tuoro i Buntai, kao i DJ-i Oliver, VRH, Tikach, Zembo, Babilonska i još niz jakih imena domaće hip-hop scene.