IZ ŠKOLE NA FAKS ILI POSAO: Zašto odabrati Graditeljsku, prirodoslovnu i rudarsku školu?

Napisao/la: Varaždinske vijesti -

Graditeljska, prirodoslovna i rudarska škola upisuje učenike u vrlo raznolike programe od prirodoslovne gimnazije do tehničkih zanimanja iz područja geologije, rudarstva, prehrane, kemijske tehnologije i graditeljstva, a u tom području upisuju i trogodišnja zanimanja.

Arhitektura ili prehrana?

Jedan od najatraktivnijih programa je arhitektonski tehničar. Volite li crtati, imate mašte i želite oblikovati grad i svijet u kojem živite na svoj način ili ako ste zadivljeni modernim svjetskim građevinama, to je program za vas. Graditeljstvo, a posebno arhitektura je uvijek potrebno, a današnje mogućnosti uz nove materijale i nove načine gradnje su beskrajne. Zanimanje koje je tehničko, ali uključuje i umjetnički duh i puno mašte. Izreka kaže: „Ako želiš znati kakva je budućnost, stvori ju sam“, a ona se može primijeniti i na graditeljstvo i arhitekturu. U području graditeljstva upisuju i trogodišnja zanimanja - zidar, keramičar, monter suhe gradnje te rukovatelj samohodnim građevinskim strojevima. Sva trogodišnja zanimanja su vrlo deficitarna i tražena kako u Hrvatskoj tako i u Europi. U tim zanimanjima učenici mogu dobiti stipendije i što je još važnije, posao odmah nakon školovanja.

U Varaždinskoj županiji postoji duga tradicija u graditeljstvu i prehrambenoj industriji, a Graditeljska, prirodoslovna i rudarska škola u području prehrane ima dva programa - prehrambeni tehničar i tehničar nutricionist. Prehrambeni tehničar je zanimanje koje se bavi obradom hrane, preradom i čuvanjem, tehnologijama pripreme hrane te industrijom. Tehničar nutricionist proučava pravilnu prehranu, kreira jelovnike od svakodnevnih do svečanih, ali i specijalizirani za određene skupine ljudi - za malu djecu, sportaše, trudnice, dijete, regulaciju tjelesne mase te prevenciju raznih bolesti.

Ekologija i geologija

Jedno od popularnih zanimanja je ekološki tehničar koji proučava promjene u prirodi, analizira tlo, vodu i zrak te daje smjernice kako pomoći okolišu te živjeti u skladu s prirodom te joj biti prijatelj na korist nama i budućim generacijama.
U području geologije i rudarstva Graditeljska, prirodoslovna i rudarska škola ima dva programa: geološki i rudarski tehničar. Geološki tehničar proučava sastav tla, mogućnost eksploatacije, traži prirodne izvore nafte, plina mineralnih sirovina, proučava klizišta, stabilnost zemlje i stijena kod potresa. Rudarski tehničar obavlja eksploataciju pijeska, šljunka i mineralnih sirovina za potrebe graditeljstva, posebno niskogradnje, izgradnje cesta.

Prirodoslovna gimnazija

U Graditeljskoj, prirodoslovnoj i rudarskoj školi provodi se i program jedinstven u Varaždinskoj županiji: Prirodoslovna gimnazija. To je gimnazijski program koji kroz sve četiri godine školovanja ima vježbe iz kemije, biologije i fizike, te smanjenu satnicu iz društvenih predmeta. Učenici na vježbama prođu kroz laboratorije i vježbe koje su vrlo slične vježbama na fakultetima iz prirodoslovlja te biomedicinskih studija što im znatno olakšava snalaženje na fakultetima i uvijek su jako dobri studenti. Osim toga učenicima je omogućeno učenje dodatnog sata matematike kako bi što lakše i bolje položili ispit DM i upisali se na željene fakultet. Posebno je kvalitetna nastava iz kemije iz koje učenici svake godine odlaze na državno natjecanje i postižu zapažene rezultate, kako iz znanja tako i sa malim znanstvenim radovima, a prije tri godine imali su i državnog prvaka iz kemije. Prošle godine uložena su znatna sredstva za opremanje laboratorija iz kemije, fizike i biologije te pametne ploče za matematiku, geografiju i povijest. Na taj način su učenici u mogućnosti proći kroz sve laboratorijske vježbe kako klasične tako i instrumentalne pomoću raznih mjernih uređaja koje čak ni neki fakulteti nemaju. Posebna pomoć učenicima ove varaždinske škole je i to što nastavnici kemije sudjeluju u ispravljanju ispita DM te su vrlo kompetentni u tom području i kroz sve četiri godine rade na taj način da učenici što bolje polože kemiju i bez posebnih priprema. Prije tri godine je učenik ove škole imao najbolji rezultat na DM iz kemije. Nakon mature učenici prirodoslovne gimnazije mogu upisati sve prirodoslovne i biomedicinske studije pa tako imaju učenike koji studiraju ili su već završili studije farmacije, medicine, veterine, kemije na PMF-u, kemijske i prehrambene tehnologije, poljoprivrede i šumarstva, ali i matematike, informatike na PMF-u i FOI-ju, a upisuju i FER, strojarstvo, jezike, psihologiju , režiju i glumu. To pokazuje svestranost učenika, ali i nastavnika da prilagode nastavu učenicima i njihovim brojnim talentima.

PO ČEMU SMO POZNATI?

NATJECANJA Učenici Graditeljske, prirodoslovne i rudarske škole sudjeluju na natjecanju Simulirano suđenje i već su dva puta bili državni prvaci
JESENSKA ŠKOLA KEMIJE U školi djeluje CIK, a ove godine održana je i prva jesenska škola kemije
ERASMUS+ PROJEKTI Škola sudjeluje u Erasmus+ projektima te su učenici bili na razmjenama i projektima u Njemačkoj, Portugalu, Norveškoj, Litvi, Latviji...
HUMANITARNE AKCIJE Na školi se organiziraju humanitarne akcije za pomoć socijalnoj samoposluzi, udruzi Spas, Skloništu dobrote i Ludbreškom suncu

graditeljska.jpg

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.

Varaždinske-vijesti.hr koriste kolačiće (eng. Cookies) radi pružanja što boljeg korisničkog iskustva. Ako nastavite koristiti ovu web stranicu prihvaćate korištenje kolačića.