DONJA VOĆA Stiže brzi Internet! Foto: Ilustracija

DONJA VOĆA Stiže brzi Internet!

VV | 27.7.2020. u 17:33h | Objavljeno u Sponzorirano

Općina Donja Voća, kao nositelj povijesno značajnog projekta ne samo u našoj Županiji, primila je od Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU Odluku o pozitivnoj dodjeli bespovratnih sredstava vrijednosti 64.570.269,81 kuna. U projekt, koji će omogućiti stvaranje bolje budućnosti koristeći najmodernije tehnologije današnjice, uključeni su i općine Cestica, Petrijanec, Maruševec, Klenovnik, Bednja, Vinica i Grad Lepoglava. Ova infrastruktura je preduvjet da i manje sredine ostvare jednaku razinu kvalitete života kao i one veće, a koristi od nje će imati i privatni i poslovni korisnici iz spomenutih općina i gradova.

Nužna ulaganja u ruralne sredine

- Stalno slušamo kako je cilj ravnomjeran razvoj svih krajeva Hrvatske, sprečavanje iseljavanje i gospodarski rast. No, da bi se to ostvarilo treba ulagati kontinuirano, ali i ciljano u onu nišu koja je prikladna i upravo namijenjena određenim područjima. Zato smo ovaj projekt i prijavili jer nam je cilj da povučemo što više sredstava iz vanjskih izvora, a sve kako bi podigli kvalitetu života svih mještana. Ovo je samo jedan od dijelova i programa koji provodi naša Općina i koji, kada se sagledaju ukupno, čine mozaik pogodnosti koji bi našim ljudima ipak na kraju dao prednost u ostanku u rodnom kraju, umjesto da odu u inozemstvo, ali i ono što je do sada bilo nezamislivo da se u naš kraj ciljano dolazi radi poduzetništva i ugodnijeg života u odnosu na druge sredine – rekao je Kruno Jurgec,idejni začetnik te glavni provoditelj ovog projekta i načelnik Općine Donja Voća, koja je samim time i nositelj projekta.

DSC_8494.jpg

Kruno Jurgec, načelnik Općine Donja Voća

Radi se o izgradnji mreža sljedeće generacije (NGN)/pristupnih mreža sljedeće generacije (NGA) u područjima bez širokopojasne infrastrukture i bez dovoljnog tržišnog interesa za ulaganja u takvu infrastrukturu od strane operatora na tržištu elektroničkih komunikacija (tzv. “bijela područja” mreža sljedeće generacije), a sve zahvaljujući projektu koji je osmislila, projektno predstavila partnerima te prijavila Općina Donja Voća kao nositelj.

Na taj će način za početak svaka kuća u navedenim područjima moći koristiti servise koji se baziraju na širokopojasnoj (optičkoj) mreži od kojih je trenutno najinteresantniji i svima poznati Internet. Korisnici te mreže će na simetričnim brzinama minimalno 100 mb/s moći surfati Internetom bez obzira dali žive u Vranojerju, Petrijancu, Budinščaku, Čalincu, Jarkima, Vinici, Dubrovcu, Plitvici Voćanskoj, Lepoglavi ili pak u Meljanu ili Kameničkom Podgorju. Dakle, ista brzina interneta minimalne brzine 100 mb/s u downloadu i uploadu što još nije primijenjeno u Republici Hrvatskoj bit će standard koji će provideri morati poštivati u pružanju usluge na ovom području obuhvata.

Najveći broj bodova i maksimalna potpora

- Ovo je najveći projekt u povijesti Općine Donja Voća! Njegova prava vrijednost može se usporediti s danima kada je u naš kraj uvedena električna energija ili recimo vodovodna mreža. Vrijednost ove infrastrukture je nemjerljiva i bit će dostupna generacijama. Za ovaj projekt utrošeno je vrijeme, godine rada i planiranja koje sada dolaze na vidjelo. Dostupnost širokopojasnog interneta značajan je preduvjet za daljnji društveni i gospodarski razvoj ovih općina i gradova, odnosno osnovni preduvjet za tranziciju prema digitalnom društvu i gospodarstvu utemeljenom na digitalnim tehnologijama. Mještani Donje Voće, Cestice, Petrijanca, Maruševca, Klenovnika, Bednje, Vinice i Lepoglave dobiti mogućnost koje danas imaju u najrazvijenijim gradovima: mogućnosti za brže “surfanje” Internetom, gospodarskim rastom, zdravstvenim i drugim online uslugama i svemu onome što možete pratiti u recentnim svjetskim tehnološkim dostignućima – istaknuo je načelnik Općine Donja Voća.

prsi2.JPG

Riječ je o natječaju EU fonda za regionalni razvoj iz programa OP Konkurentnost i kohezija 2014.-2020 Korištenje informacijske i komunikacijske tehnologije za izgradnju mreže sljedeće generacije (NGN), KK. 02.1.1.01, a koji se provodi u okviru nacionalnog programa za razvoj infrastrukture širokopojasnog pristupa u područjima u kojima ne postoji dostatan komercijalni interes za ulaganja (ONP). Svrha mu je povećanje nacionalne pokrivenosti pristupnih mreža sljedeće generacije (NGA) do 2023. godine. Na tom natječaju konzorcij koji vodi Donja Voća osvojio je, od 71 prijavljenih, najveći broj bodova. Odobreno financiranje dobio je 21 projekt, njih 16 prema modelu A po kojem mrežu grade Operateri i 5 projekata po modelu B po kojem Općina sama gradi i upravlja mrežom. Projekt Općine Donja Voća, prema modelu B, osvojio je maksimalnu potporu te predstavlja najveći projekt te vrste u Hrvatskoj.

 "Ova Vlada brine o našem kraju, a ovaj projekt je dokaz"

- Ovaj projekt je čisti primjer kako Vlada na čelu s premijerom Andrejom Plenkovićem razmišlja i brine o ruralnim područjima kakva je Općina Donja Voća. Ovom prilikom još jednom zahvaljujem našem premijeru Plenkoviću te se preporučujemo za buduće projekte, ali i bivšem Potpredsjedniku Vlade RH Štromaru na pomoći - rekao je načelnik Općine Donja Voća Krunoslav Jurgec.

Zahvalio i županu Radimiru Čačiću koji je dopisom iz 2018. godine odaslanim u Općine Cestica, Petrijanec, Maruševec te Vinicu predložio da se zajedno s Općinom Donja Voća priključe projektu.

- Osobno sam projekt počeo pripremati još 2015. godine i o kojem sam osobno izvijestio varaždinskog župana kada je kao kandidat za predstojeće lokalne izbore 2016. godine sa svojim suradnikom, a današnjim dožupanom Tomislavom Paljakom posjetio Općinu Donja Voća te dobio uvid u projekte koji su u tijeku, ali i pripremi. Očito oduševljen onime što je vidio, ali i činjenicom, kako je naveo u dopisu, da Županiji nisu dostupna sredstva za takav posao, predložio mojim kolegama da se pridruže mojoj osobnoj ideji i da svoje Općine priključe projektu koji priprema Općina Donja Voća. Navedenima sam dodatno priključio i Bednju, Lepoglavu i Klenovnik te tako pokrio kompletno granično područje sa Slovenijom u našoj Županiji, od Gruškovja odnosno Maclja pa sve do Petrijanca odnosno Središča ob Dravi. Sve dalje je povijest, ali ostaje činjenica da je župan vizionarski utvrdio tko je u stanju i na koji način provesti projekt koji je na kraju nadmašio sve ostale prijavljene u Hrvatskoj te mu ja ovom prilikom na tome zahvaljujem te se preporučujem za buduće projekte koji su pred nama - poručio je načelnik Jurgec.

razvoj-sirokopojasne-infrastrukture-u-rh.jpg

Označeno u