ZIMZELENA GAULTERIJA Zeleni tepih i omiljena dekoracija, najbolje dolazi do izražaja u jesen i zimi

VVM | 21.8.2022. u 16:15h | Objavljeno u Sponzorirano

Cvjetovi su zvonastog oblika, ovješeni i sitni, slični cvjetovima đurđice i cvjetaju pojedinačno ili u manjim skupinama, bijele do svjetloružičaste boje. Cvatnja se zna protegnuti i u jesen kada se na biljci istovremeno mogu naći i cvjetovi i plodovi.

Gaultheria procumbens ubraja se u nisko zimzeleno bilje. Naraste svega 10 do 15 centimetra u visinu, ali se zato polako širi do metra promjera stvarajući uredan i neagresivan “tepih”. Srodna je borovnicama i brusnicama te je prilagođena organskim, kiselim tlima šuma istoka Sjeverne Amerike gdje prirodno raste.

Stoga voli sjenovita mjesta i tolerirat će nešto sunca samo u klimama gdje su ljeta svježa. Za dobar rast i razvoj potrebno joj je organski bogato kiselo do neutralno tlo s dosta vlažnosti i dobre dreniranosti. Sredinom ljeta može se odrezati svaka treća stabljika radi poticanja novog, snažnijeg rasta, ali se može uzgajati i bez rezidbe. U predbožićno vrijeme je dosta omiljena zbog atraktivnog izgleda. Često se koristi u aranžmanima, dekoracijama ili samostalno sadi u posudama.

gaulterija.jpg

Gaultheria procumbens odlična je biljka za samostalnu sadnju i formiranje zelenog tepiha, ali i za sadnju u žardinjerama ili bordurama oko staza. Bogatstvo njezinih boja najbolje dolazi do izražaja u jesen i zimi kad je puna crvenih bobica. Odlično podnosi niske temperature. Prikladna je za sadnju ispod rododendrona ili kamelija praveći efektan pokrivač tla.

Listovi su zimzeleni, kožasti i elipsasti do ovalni, dužine do 5 cm. Imaju karakterističan miris. Zimi lišće dobije nijanse crvene, brončane i zelene boje. Cvjetovi su zvonastog oblika, ovješeni i sitni, slični cvjetovima đurđice i cvjetaju pojedinačno ili u manjim skupinama, bijele do svjetloružičaste boje. Javljaju se od sredine do kraja ljeta nakon kojih slijede plodovi u obliku tamnocrvenih bobica. Premda se cvatnja zna protegnuti i u jesen kada se na biljci istovremeno mogu naći i cvjetovi i plodovi.

nature-gc38237c36_1920.jpg

Jestivi plodovi su mentastog okusa, koriste se u proizvodnji žvakaćih guma, a od listova i grančica može se napraviti ukusan biljni čaj. Ipak s bobicama se ne smije pretjerati jer mogu izazvati mučninu, ako se pojedu i velikim kolčinama. Biljka je bogata esencijalnim uljima koja se mogu naći na tržištu. Bobičasti plodovi imaju vanjsku suhu i sjajnu tamnocrvenu ovojnicu koja obavija mesnatu unutrašnjost posebnog aromatičnog okusa. Vrlo su atraktivni i ostat će na biljci kroz zimu ukoliko ih ptice i manje životinje ne pojedu.