Završna konferencija projekta za proizvodnju solarne enegije u školama: ugrađeno 12 fotonaponskih elektrana Foto: Varaždinska županija

Završna konferencija projekta za proizvodnju solarne enegije u školama: ugrađeno 12 fotonaponskih elektrana

VV | 29.2.2024. u 18:55h | Objavljeno u Sponzorirano

U Varaždinu je održana završna konferencije projekta "Povećanje kapaciteta obrazovnih ustanova Varaždinske županije za proizvodnju solarne energije“. Na konferenciji je bila prisutna i državna tajnica pri Ministarstvu regionalnog razvoja i fondova Europske unije Spomenka Đurić koja je okupljenima čestitala na dobro osmišljenom, te u konačnici uspješno provedenom projektu, a na konferenciji su bili predstavnici Ministarstva Ivan Divić te financijska menađerica Ivana Galić, kao i zamjenica župana Varaždinske županije Silvija Zagorec, pročelnik Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu i sport Miroslav Huđek, ravnatelji i djelatnici osnovnih i srednjih škola na čijim krovovima su instalirane fotonaponske elektrane.

Projekt koji je proveden jedan je od oglednih primjera kako bi se u praksi trebala koristiti sredstva dodijeljena u sklopu poziva "Povećanje kapaciteta za proizvodnju solarne energije“. Potvrda toga je ugradnja 12 fotonaponskih elektrana na zgrade odgojno-obrazovnih ustanova diljem Varaždinske županije. Osim štoje ojačan kapacitet za upravljanje i promicanje obnovljivih izvora energije, pridoneseno je smanjenju emisije CO2, kao i povećanoj sigurnosti opskrbe električnom energijom.

Zavrsna_konferencija_solarni_paneli-Drzavna_tajnica.jpg

U ime Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije, kao upravitelja Programa "Energija i klimatske promjene“, državna tajnica Spomenka Đurić poželjela je kvalitetnu realizaciju finalnog dijela implementacije projekta, te pružila danju podrška u postizanju ciljeva.

Zavrsna_konferencija_solarni_paneli_3.jpg

Zamjenica župana Silvija Zagorec istaknula je kako je u današnje vrijeme kada se suočavamo s brojnim izazovima, kao što je i stalan rast energenata, itekako važno okrenuti se obnovljivim izvorima energije a županija želi osigurati održivi razvoj te biti jedna od županija predvodnica u korištenju obnovljivih izvora energije.

Zavrsna_konferencija_solarni_paneli_11.jpg

Osim što se ostvariti ušteda sredstava koja će se prenamijeniti u nove razvojne programe i daljnje podizanje kvalitete obrazovanja na području Varaždinske županije, istovremeno kroz edukaciju djelatnika i učenika osvješćuje se šira javnos o važnosti zelenog i digitalnog promišljanja. Ujedno je građanima Varaždinske županije kroz Javni poziv dodijeljeno preko 100.000 eura bespovratnih sredstava za poticanje korištenja obnovljivih izvora energije u obiteljskim kućama na području Varaždinske županije, a s tim mjerama nastavit će se i dalje.

Fotonaponska_elektrana1.jpg

Osim izgradnje i dogradnje fotonaponskih elektrana na krovove 12 odgojno-obrazovnih ustanova s područja Varaždinske županije, projekt je obuhvatio i radionice namijenjene djelatnicima škola, dok su za učenike osnovnih i srednjih škola osmišljene i podijeljene brošure s informacijama o obnovljivim izvorima energije. Projekt čija je vrijednost 351.226,25 eura sufinanciran je kroz Financijski mehanizam Europskog gospodarskog prostora (EGP) od strane Islanda, Lihtenštajna i Norveške uz nacionalno sufinanciranje Republike Hrvatske u iznosu od 298.542,31 eura, dok je preostala sredstva osigurala Varaždinska županija. Prijavitelj projekta je Varaždinska županija, a partner na projektu je Javna ustanova za regionalni razvoj Varaždinske županije.

1.jpg