Zašto ugovoriti auto osiguranje?

vv | 7.6.2022. u 12:44h | Objavljeno u Sponzorirano

Osim što je auto osiguranje zakonski obvezno, postoji niz razloga zašto ga ugovoriti. Dostupne su različite vrste osiguranja, a uz to idu i različite cijene. Ovisno o željama i potrebama, imamo prednosti i mane svakog od tih osiguranja.

Najčešće ugovoreno je obvezno auto osiguranje koje morate imati da bi uopće mogli voziti auto. Osiguranje auta je zakonski propisano kao obvezno kako bi se u slučaju nesreće mogli naplatiti bez privatnih tužbi. Propisana kazna za vožnju bez ugovorenog osiguranja je od 5.000 do 50.000 kn.

Prednosti ugovorenog auto osiguranja

Osim prednosti od samog novčanog iznosa koji dobivate u slučaju nesreće u kojoj niste krivac, postoje i druge prednosti. Jedna od njih je osiguranje auta od prirodnih nepogoda, ali i naleta na divlje životinje. Za ovakav tip osiguranja najčešće osim obveznog morate imati ugovoreno i kasko osiguranje.

Još jedna od prednosti je iznos s kojim ste pokriveni ako Vi skrivite nesreću. Naravno, ne smijete imati niti malo alkohola u krvi. Ako vozite pod utjecajem alkohola i skrivite nesreću, osiguravajuća kuća Vam ima pravo odbiti pokriti štetu koju ste uzrokovali. No, nesreće se mogu dogoditi svakome i sama činjenica da će vaše auto osiguranje pokriti iznos štete je olakšavajuća.

Također, auto osiguranje štiti i putnike koji su s vama u automobilu. Bilo da je smrtni slučaj, trajna invalidnost ili manja ozljeda, vi i putnici ste zaštićeni. Naravno, iznos koji Vam se isplaćuje ovisi i o vrsti samog osiguranja koje ste ugovorili.
Ako niste sigurni koje osiguranje ugovoriti, postoji super rješenje za Vas. To rješenje je u obliku besplatnog alata na portalu moj-bankar.hr. Ovaj alat vam omogućava da dobijete najbolje ponude za auto osiguranje u više od 10 osiguravajućih kuća, potpuno besplatno.

Kasko osiguranje je jedno od osiguranja koje možete ugovoriti za dodatne pogodnosti. Jedna od prednosti je pokrivanje štete na vašem automobilu čak i kad ste skrivili nesreću. Naravno, kao i kod obveznog auto osiguranja tako i kod kasko osiguranja, ne smijete biti pod utjecajem alkohola.

Jesu li sve osiguravajuće kuće iste?

Možda Vam se čini da nije bitno gdje ugovarate policu auto osiguranja, ali razlike postoje. Od same kvalitete usluge do stavki koje su pokrivene u slučaju nesreće. Neke od osiguravajućih kuća su od nedavno omogućile da ugovorite auto osiguranje putem interneta.

Proces ugovaranja je sve lakši pa s toga treba biti oprezan gdje ugovarate policu. Prije potpisivanja ugovora, provjerite recenzije, raspitajte se kod prijatelja za iskustva ili se besplatno obratite stručnjacima na prijašnje spomenutom portalu.

Što utječe na cijenu police auto osiguranja?

Glavni razlog zašto osiguravajuće kuće postoje je naravno zbog zarade. No, kako one zapravo zarađuju? Tako što odrede koliki ste rizik da prouzročite automobilsku nesreću. Logično, što je rizik veći, to će biti i cijena osiguranja biti veća jer u tom slučaju oni moraju isplatiti štetu.

S druge strane, ako procjene da ste siguran vozač, cijena osiguranja je manja. Naravno, razni faktori se uzimaju u obzir kad se radi procjena rizika.

Jedan od tih rizika je koliko dugo ste vozač, koliko godina imate, jeste li do sad skrivili nesreću i sl. Mlađi vozači plaćaju nešto veću cijenu osiguranja jer najčešće sudjeluju u nesrećama kao što se vidi i iz službene statistike nesreća od MUP-a.