Vlastiti stan, vlastiti život: Kako stambeni krediti mijenjaju naš način života

VV | 13.2.2023. u 08:49h | Objavljeno u Sponzorirano

Kupnja stana je jedna od najvećih investicija u životu većine ljudi. Međutim, mnogi ljudi se suočavaju s problemom nedostatka novca za kupnju stana i tu dolaze stambeni ili APN krediti kao idealno rješenje za financiranje kupnje stana. Pravilnim odabirom stambenog kredita, mladi parovi mogu ostvariti svoj san o vlastitom stanu bez potrebe za velikim uštedama. Također, korištenjem stambenog kredita, mladi parovi mogu investirati u svoju budućnost i stvoriti temelj za svoj financijski sigurnost.

Stambeni krediti: Prednosti i rizici koji trebate znati

Stambeni krediti su krediti koji se koriste za kupnju, izgradnju ili obnovu stambenog prostora. Postoje različite vrste stambenih kredita koje se nude na tržištu, a svaka ima svoje prednosti i nedostatke. Najčešće se koriste krediti za kupnju stana ili kuće, izgradnju kuće ili obnovu postojećeg stambenog prostora.

  • Krediti za kupnju stana ili kuće su najčešći oblik stambenog kredita. Oni omogućuju kupnju nekretnine uz pomoć kredita od banke ili neke druge financijske institucije. Kupac plaća mjesečne rate koje sadrže kamatu i otplatu glavnice, a kamatna stopa može biti fiksna ili varijabilna.

  • Krediti za izgradnju kuće su namijenjeni za izgradnju nove kuće ili adaptaciju postojeće. Oni se često koriste za gradnju kuće na zemljištu koje kupac već posjeduje ili za adaptaciju postojećeg objekta. Kamatna stopa na ovaj vrstu kredita je često niža nego na kredit za kupnju stana ili kuće.

  • Krediti za obnovu stambenog prostora su namijenjeni za obnovu postojećeg stana ili kuće. Oni omogućuju obnovu stambenog prostora koji je u lošem stanju ili potreban temeljitih radova. Krediti za obnovu stambenog prostora često se koriste za sanaciju krova, zamjenu prozora i vrata, te druge radove na kući.

Kako odabrati najpovoljniji stambeni kredit

Postoji mnogo različitih opcija na tržištu za stambeni kredit, a odabir najpovoljnijeg može biti težak i zbunjujuć. No, postoje nekoliko ključnih kriterija koji trebaju biti uzeti u obzir pri odabiru stambenog kredita, a koji će vam pomoći da odaberete onaj koji najbolje odgovara vašim potrebama i situaciji.

  1. Važno je razmotriti kamatnu stopu stambenog kredita. Kamatna stopa je procentualni iznos koji se dodaje na iznos kredita i koji se mora vratiti uz glavnicu. Što je kamatna stopa niža, to je kredit povoljniji, jer ćete manje morati vratiti uz glavnicu. Stoga je važno usporediti kamatne stope različitih ponuđača kredita i odabrati onu s najnižom kamatnom stopom.

  2. Razmotrite rok otplate stambenog kredita. Rok otplate je vrijeme u kojem se kredit mora vratiti, a što je rok otplate duži, to je kredit povoljniji, jer ćete manje morati vratiti mjesečno. Međutim, treba imati na umu da će ukupni iznos koji se mora vratiti biti veći s dužim rokom otplate.

  3. Razmotrite dodatne troškove stambenog kredita, poput troškova osiguranja, naknada za upis u zemljišnu knjigu i slično. Ovi troškovi mogu značajno utjecati na ukupni iznos kredita koji se mora vratiti, stoga je važno dobro se informirati o svim dodatnim troškovima i usporediti ih kod različitih ponuđača kredita.

  4. Kreditna povijest i financijska situacija. Ako imate lošu kreditnu povijest ili ste u financijskim problemima, možda ćete imati poteškoća s dobivanjem stambenog kredita ili će vam se ponuditi lošiji uvjeti.

  5. Konačno, važno je razmotriti reputaciju i povijest ponuđača kredita. Provjerite recenzije i preporuke drugih klijenata, te se informirajte o povijesti i kreditnim standardima ponuđača kredita. To će vam pomoći da odaberete pouzdanog i povoljnog ponuđača kredita.

Kada se uzmu u obzir svi kriteriji, odabir najpovoljnijeg stambenog kredita bit će puno jednostavniji. Važno je biti strpljiv i temeljito se informirati o svim opcijama kako bi se odabrao kredit koji najbolje odgovara vašim potrebama i situaciji.

APN krediti 2023

APN krediti omogućuju ljudima da financiraju svoju kupnju stana, bez obzira na njihovu kreditnu sposobnost. Osim toga, APN krediti su dostupni po povoljnijim kamatama nego neki drugi krediti, što ih čini privlačnijom opcijom za one koji traže kredit za kupnju stana.

Kao i prethodnih godina, APN krediti 2023. izdavat će se u skladu s određenim propisima. Ti propisi

su Zakon o subvencioniranju stambenih kredita i Naputak o načinu rada Agencije za pravni promet i

posredovanje nekretninama (APN).

APN krediti 2023 bit će namijenjeni mladim obiteljima te će biti postavljena dobna granica za

podnositelje zahtjeva. Kao i prethodnih godina, i u godini pred nama podnositelji zahtjeva morat će

biti mlađi od 45 godina života, s prijavljenim prebivalištem u Hrvatskoj. Podnositelji zahtjeva i njihovi

partneri ne smiju u svom vlasništvu imati nekretninu (stan, kuću) u stanju uporabljivosti. Ako ju ipak

imaju, mogu zatražiti APN kredit samo u slučaju ako tu nekretninu prodaju u svrhu kupnje ili gradnje

veće.

Subvencionirani APN krediti i u 2023. bit će strogo definirani u smislu njihove namjene pa će se tako

APN krediti 2023 odobravati isključivo za kupnju nekretnine (stana, kuće), točnije za gradnju,

nadogradnju, dovršetak ili rekonstrukciju nekretnine. Namjena APN kredita ne može biti adaptacija

postojeće nekretnine ili pak refinanciranje postojećih stambenih kredita. Maksimalna cijena (s uključenim PDV-om) po kvadratu ne smije prelaziti 1500 eura, a nekretnina za koju je korišten APN

kredit ne može se davati u najam prije isteka roka od 2 godine nakon roka subvencioniranja kredita.

Odabir najpovoljnijeg stambenog kredita ključan za ostvarivanje želje za vlastitim stanom ili kućom. Važno je razmotriti kamatnu stopu, rok otplate, dodatne troškove, prethodnu kreditnu povijest i reputaciju ponuđača kredita kako bi se odabrao najpovoljniji kredit. Savjeti i informacije iz ovog članka mogu vam pomoći da se informirate o svim opcijama i odaberete kredit koji najbolje odgovara vašim potrebama i situaciji.

Označeno u