Vlaga i plijesan su iznimno opasni za zdravlje - pročitajte kako ih spriječiti

VV | 31.12.2022. u 08:22h | Objavljeno u Sponzorirano
Ljekarne VŽŽ

Plijesan uzrokuje astmu, alergije, bronhitis, oslabljen imunološki sustav te je općenito opasna za zdravlje. Može se spriječiti kvalitetnim ventilacijskim sustavom.

neugodni_mirisi.jpg

Vlaga i plijesan muče previše domova. Crna plijesan nije samo estetski problem – izrazito je štetna po zdravlje jer uzrokuje teške respiratorne probleme i negativno utječe na imunološki sustav.

Koga najviše pogađaju problemi vezani uz plijesan?

Osobe koje imaju respiratorne bolesti, npr. alergije, kronični bronhitis i astmu, osobe s oslabljenim imunološkim sustavom, osobe koje već imaju problema s kožom (kao što je ekcem), pacijenti na kemoterapiji i trudnice. Također ga izuzetno slabo podnose dojenčad, djeca i starije osobe. Zapravo, na sve ljude može štetno djelovati I prouzročiti dodatne zdravstvene probleme,

Zašto je plijesan opasna?

Plijesni, mikroskopske vrste gljiva, trebaju vlagu i hranu (celulozu, hranu koja se raspada) za rast. Spore plijesni, nabrekle od vode, rastu poput balona koji se napuhuju. Izlučuju probavne enzime i otrovne mikrotoksine.

Spore plijesni iznimno lako preživljavaju. U stan se mogu unijeti s cipelama, ali mogu ući I kroz otvoren prozor. Gnijezde se u vlažnom dijelu stana i tamo se počinju razmnožavati.

New_Picture.jpg

Alergije su česta reakcija na plijesan.

Plijesan i alergije

Alergije su vrlo česta reakcija na plijesan. Alergije se pojavljuju kada imunološki sustav otkrije opasnu stranu tvar (kao što su otrovne čestice u plijesni), na koju reagira oslobađanjem histamina, što izaziva alergijsku reakciju. Osim toga, spore plijesni su toliko male da lako prodiru u tijelo.

Kada je vlaga previsoka, a kada preniska?

Ako imamo prenisku vlažnost u stanu, odnosno ispod 40%, mogu se javiti razne bolesti poput alergija, prehlada i osjećaja otežanog disanja. Zbog isušivanja zraka povećava se stvaranje prašine koja u dodiru sa zagrijanim površinama oslobađa različite tvari koje nadražuju dišne ​​organe.

Međutim, ako imamo previsoku vlažnost, iznad 60%, počinje se razvijati plijesan na unutarnjim površinama. Pravi uzrok prekomjerne vlage teško je utvrditi, jer je povezan s mnogim čimbenicima. Uzroci stvaranja vlage u prostoriji su disanje, znojenje, pranje, kuhanje, pranje, sušenje rublja, nedovoljno prozračivanje... Sve to i više pomaže nakupljanju viška vlage u prostoriji.

vlaga_na_prozoru.jpg

Ukoliko imamo previsoku razinu vlage u kućanstvu riskiramo mogućnost nastanka plijesni koja šteti našem zdravlju.

U Hrvatskoj je sve više domova ili stambenih jedinica neprikladnih za život jer u njima nema odgovarajućeg zraka. Ako nema odgovarajuće izmjene zraka, unutrašnjost postaje zasićena i više ne može apsorbirati vlagu te postoji opasnost od pojave gljivica i plijesni. Svakodnevno prozračivanje prostorija je od iznimne važnosti kako bi zrak bio kvalitetan te kako bi se izbjegla visoka vlažnost.

Kako možemo trajno ukloniti vlagu i plijesan u domu?

Zbog aktivnog načina života, u praksi je gotovo nemoguće svaka dva sata otvarati prozore i pravilno provjetravati stambene prostore. U tu svrhu netko bi trebao biti cijeli dan kod kuće. Osim toga, na taj način se povećavaju troškovi jer jednim provjetravanjem gubimo više toplinske energije nego radom ventilacijskog sustava u 24 sata.

prozracivanje.png

Konačno rješenje protiv vlage I plijesni- ventilacijski sustav Lunos

Lunos decentralizirani sustav ventilacije osigurava dovod svježeg zraka u vaš dom dok se svi prozori i vrata mogu zatvoriti i time uštediti energiju koja bi se gubila izlaskom topline. Sustav radi na način da ventilatori odvode ispušni zrak prema van preko ventilacijskih okna ili izravno kroz vanjsku stijenku, a svježi zrak ulazi u prostorije kroz zidne ulazne jedinice.

Sustav automatski kontrolira i održava optimalnu razinu vlage i CO2 unutar doma te se time postiže kvalitetan zrak. Znamo da svježina, odgovarajuća vlažnost i pravi omjer CO2 i kisika jačaju imunološki sustav. Kvalitetan zrak spriječava stvaranje vlage, plijesni, kondenzacije i neugodnih mirisa te poboljšava kvalitetu života. Kvaltetan zrak je temelj zdravog života.

Picture5.png

Mnogi našu kupci riješili su problem s vlagom i plijesni u svojim domovima.

Prednosti ventilacijskih sustava su sljedeće:

  • Iznimno efiksasan u borbi protiv vlage i plijesni
  • Automatski uklanja ustajali zrak s neugodnim mirisima
  • Uklanja suvišnu vlagu i štetne tvari te omogućuje dotok svježeg i filtriranog zraka
  • Spriječava ulazak prašine, peludi I ostalih nečistoća izvana
  • Ušteda energije 30 % jer se ne gubi toplina otvaranjem prozora

Za više informacija posjetite web stranicu www.lunos-hrvatska.com ili nazovite 01 4816 581.

2022-04-08-14-12-4316-_1.jpg

Označeno u