VIS konfekcija Jalžabet Foto: Krešimir Đurić

VIS konfekcija d.d. - tekstilno poduzeće koje uspješno posluje i nakon više od 60 godina postojanja

Sponzorirani članak | 26.12.2019. u 19:34h | Objavljeno u Sponzorirano

Tekstilna industrijska grana je u proteklih dvadesetak godina skupo platila nekonkurentnost i tranziciju: brojne tvrtke su zatvorene, a izgubljeno je stotinu tisuća radnih mjesta. No, neovisno o trendu koji prati tekstilnu industriju, VIS Konfekcija d.d. uspješno završava još jednu u nizu poslovnih godina u kojoj su ponovno ostvareni zacrtani poslovni planovi, naglašava Milica Čengić, direktorica VIS Konfekcije, poduzeća koje krajem ove godine ulazi u šezdeset drugu godinu postojanja.

U Varaždinu – na prodaju

Zahvaljujući prepoznatljivoj kvaliteti i vrhunskoj poslovnosti, kako dodaje, VIS Konfekcija d.d. uspjela se održati na turbulentnom tržištu i nepovoljnim tržišnim uvjetima, koji vladaju zadnjih nekoliko desetljeća u tekstilnoj industriji.

- Osnovna djelatnost tvrtke je proizvodnja odjeće, koja je organizirana u proizvodnim pogonima u Varaždinskoj i Krapinsko-zagorskoj županiji, i to na lokacijama Jalžabet, Vinica i Budinšćina. Svaki od proizvodnih pogona opremljen je suvremenim proizvodnim strojevima i usko je specijaliziran, od proizvodnje ženske modne odjeće, noćnog rublja pa sve do intimnog ženskog rublja. Nažalost, u pogonu na matičnoj lokaciji u Varaždinu već godinama nema proizvodnje. Tu se nalazi samo upravno-prodajno osoblje, kao i tehnološka priprema rada, veli direktorica Milica Čengić te napominje da se zbog neiskorištenosti prodaje varaždinska lokacija površina od oko 19.000 m2, koja je pogodna za izgradnju stambeno poslovnog prostora.

Budućnost europske tekstilne i odjevne industrije vidi u usmjerenosti na inovacije, kvalitetu i stvaranje visokovrijednih proizvoda, što znači da se društva trebaju neprestano modernizirati i težiti inovativnosti, odnosno razvijati znanja i vještine primjenom novih tehnologija. - Težište proizvodnje VIS Konfekcija je na doradnim tzv. lohn poslovima za inozemne kupce, kod kojih iz godine u godinu postižemo porast vrijednosti cijene usluga. Posljedica je to usvajanja proizvodnje artikala višeg cjenovnog razreda, kao i sve većeg udjela vlastitog znanja i rada u proizvodnom procesu, objašnjava direktorica. Najvažniji kupci s kojima poduzeće ostvaruje vrlo uspješnu poslovnu suradnju dolaze s tržišta na kojima je ono prisutno već desetljećima, i to u prvom redu iz Njemačke, Austrije, Italije i Slovenije, a zbog prepoznatljivosti kvalitete VIS Konfekcije postoje upiti za proširenje tržišta i na skandinavske zemlje.

- Radi se o vrlo zahtjevnim kupcima, čije marke proizvoda spadaju u sam vrh svjetske mode, a izdvojila bih Wolford, Hugo Boss i La Perla. Visoko učešće izvoza u ukupnom prihodu tijekom proteklih godina prepoznali su i u “Hrvatskim izvoznicima”, od kojih smo 2015. godine dobili i prestižnu nominaciju za nagradu “Zlatni ključ” u kategoriji najbolji izvoznik u Italiju za 2014. godinu kada smo u tu zemlju izvezli proizvoda u vrijednosti od 1,3 milijuna eura, ukazuje direktorica Milica Čengić.

”Čuvari radnih mjesta” 260 obitelji

Dugogodišnji opstanak na tržištima europskih zemalja u uvjetima izuzetne konkurencije, pogotovo istočnih zemalja gdje je vrlo jeftina radna snaga, bez sumnje govori da se VIS Konfekcija kao tvrtka uspjela afirmirati.

- To zacijelo ne bi uspjeli da stalno ne vodimo brigu o visokoj kvaliteti proizvoda, fleksibilnosti u proizvodnji, produktivnosti rada te poštivanju ugovorenih rokova isporuke. Takve odlike u proizvodnji i poslovanju našeg Društva imaju zdravu osnovu upravo u stručnom i iskusnom kadru, konstantnom unapređivanju tehnoloških procesa i organizaciji proizvodnje, kao i u postojanju jake i kvalitetne vlastite tehnološke pripreme, čija je uloga od izrade modela i kolekcija, do ukupne organizacije proizvodnje presudna. Stabilnost ukupnog poslovanja i neprestana ulaganja, važan su preduvjet za uspješno poslovanje i pokazatelj je da menadžment Društva sa stručnošću, pažnjom, poštovanjem te stalnim zalaganjem uporno prkosi svim problemima koji se pojavljuju kako unutar Društva, tako i u samoj državi te okruženju u kojem posluje. Društvo neprestano radi na provođenju niza mjera koje potiču njegov daljnji rast i razvoj kroz modernizaciju objekata i tehnoloških procesa, čime se radnicima neprestano stvara ugodna radna okolina, što ujedno pridonosi i kvaliteti izvršenja radnih zadataka. Ključ uspjeha i najveći kapital predstavljaju naši radnici i najveći teret upravo je na njima. Shodno tome, nastojimo postići što bolju ravnotežu između svrhe, procesa i ljudi, kako bismo postigli što bolju kvalitetu pružene usluge, a svoje radnike smatramo izvorom poslovnog uspjeha. Danas s ponosom možemo reći da tvrtka ima status “čuvara radnih mjesta” 260 obitelji te se nadamo da ćemo i dalje poslovne godine završavati s ostvarenim zacrtanim poslovnim rezultatima, naglašava direktorica VIS Konfekcije u kojoj su uvjereni da se samo sa zadovoljnim i kvalificiranim djelatnicima, uz jasnu strategiju i dobru organizaciju, mogu postići zacrtani ciljevi. 

Prigodne nagrade do 2000 kuna

VIS Konfekcija danas zapošljava 265 radnika.

- Jedan od osnovnih ciljeva politike ljudskih resursa je, uz zadržavanje broja zaposlenih, povećanje broja na onim proizvodnim lokacijama gdje možemo povećati zaposlenost kapaciteta, vodeći računa da to budu kvalitetni radnici, koji će ostvarivati planirane zadatke. Nažalost, danas je sve teže naći radnike za konfekcijsku proizvodnju, tako da smo konstantno otvoreni za zapošljavanje danas deficitarnog zanimanja - šivač. Društvo trenutno radi na podizanju plaća proizvodnim radnicima. Redovito isplaćujemo naknade povodom Uskrsa i Božića, kao i jubilarne nagrade. S ponosom ističemo da smo ovih dana isplatili našim radnicima prigodnu nagradu u visini 2.000 kn, kao i novčani poklon u iznosu od 300 kn za djecu naših radnika, naglašava direktorica Čengić.
I to nije sve. Tijekom ove godine isplaćene su i jubilarne nagrade, a među “jubilarcima” VIS Konfekcija imala je i šest radnika koji su proslavili čak 40 godina rada u VIS-u, kao i sedam radnika koji su navršili 35 godina staža.

- U dalekoj povijesti tu je bilo puno više zaposlenih jer kroz svoju povijest naše je društvo djelovalo u sklopu bivšeg velikog tekstilnog poduzeća VARAŽDINSKA INDUSTRIJE SVILE, a kasnije kroz RO VARAŽDINSKA INDUSTRIJA SVILE, KONFEKCIJE I KIŠOBRANA. Naime, povijest tvrtke proteže se još u davnu 1929. godinu, kada je pokrenuta proizvodnja svilenih tkanina, što predstavlja početak rada Varaždinske industrije svile. Za nas izrazito značajna je 1957. godina, koju je obilježio početak izgradnje proizvodnog pogona u Varaždinu te je formirano probno odjeljenje za konfekcijsku proizvodnju. Iz probnog odjeljenja registrirana je zanatska radnja, što predstavlja početak konfekcijske djelatnosti i preobražaj u suvremenu tekstilnu tvornicu. Društvo je tako desetljećima djelovalo u sklopu Varaždinske industrije svile, konfekcije i kišobrana, a u listopadu 1992. godine VIS Konfekcija postaje dioničko društvo, ukazuje sugovornica.

Jedini pravni slijednik bivšeg VIS-a

VIS Konfekcija d.d. Varaždin, koje ima 62-godišnje iskustvo u oblikovanju odjeće i odjevnih predmeta te zauzima vrlo visoku poziciju u izvozu, ne samo Varaždinske županije, nego i u cjelokupnom izvozu hrvatske tekstilne industrije - danas jedini pravni slijednik nekadašnje tvornice poznate pod imenom “Varaždinska industrije svile”.

- U Regionalnom tjedniku od 10. prosinca 2019. godine, br. 812, pod naslovom “Od ideje do tvornice svile investitori stigli za devet mjeseci”, novinar navodi da će “jedna od najvećih i najdugovječnijih tekstilnih industrija u Hrvatskoj, VIS Promotex, u svibnju iduće godine obilježiti 90. obljetnicu početka proizvodnje u tvornici Varaždinska industrija svile d.d.” Navedeno, međutim, nije točno jer uvidom u sudski registar, koji vodi Trgovački sud Varaždin, društvo VIS Promotex postoji od 29. prosinca 2014. godine, dakle ove godine imaju pet godina postojanja, ukazuje direktorica Čengić.

Kako naglašava, VIS Konfekcija d.d. desetljećima je samostalna pravna osoba, koja ne radi u sklopu VIS Promotex-a, niti se nalazi u sastavu nekog drugog društva koje u svom imenu također sadrži riječ VIS.

- Naše drage sugrađane sama riječ VIS asocira na onaj nekadašnji cjeloviti VIS od kojeg je izvorno ostalo samo naše društvo VIS Konfekcija. Naše društvo promiče socijalne i ekonomske vrijednosti, jednakost spolova te pruža pravedan i jednak pristup za sve u zapošljavanju. U suradnji s Hrvatskim zavodom za zapošljavanje, konstantno radimo na mjerama poboljšanja pristupu tržištu rada, a organiziranjem prijevoza za sve zaposlene daje se potpora geografskoj mobilnosti radnika, ukazuje sugovornica te napominje da je odraz socijalne politike vidljiv i u uspješnoj koheziji menedžmenta sa Sindikatom VIS Konfekcije.