Na ovogodišnjem izdanju najuglednijeg svjetskog ocjenjivanja vina – Decanter World Wine Awards – vinarija deMar iz Luke Ludbreške ponovno je ostvarila zapažen rezultat, kao i posljednjih godina. Rajnski rizling i Graševina Aureus deMar osvojili su srebrne medalje sa 91 bodom te Pinot sivi i Graševina 23 brončanu medalju i što potvrđuje visoku razinu kvalitete vina ove vinarije.
– S ove četiri nove medalje, naša vina sada ukupno imaju petnaest odličja s Decantera. Prije dvije godine, osvojili smo prvu zlatnu medalju za Varaždinsku županiju sa Graševinom berbe 2020. koja je tada ocijenjena s impresivnih 96 bodova. Svako naše vino nagrađeno je decanterovom medaljom te ukupno imamo 1 zlatnu, 6 srebrnih i 8 brončanih medalja u posljednjih 5 godina. – ističe Mario Funtek, suvlasnik vinarije deMar zajedno s Dejanom Levančekom.
U deMaru sve počinje i završava s ljubavlju prema vinu. – Dejan i ja doslovno uživamo u svemu što radimo. Svake godine jedan dio grožđa odvojimo za eksperimente. Volimo pomaknuti vlastite granice i pokušati napraviti nešto novo – to nas motivira i čini boljima – veli Funtek.
Vina s karakterom i dosljednošću
Iako su se ozbiljnije posvetili vinogradarstvu tek prije desetak godina, ova dva vinoljupca iz Luke Ludbreške i Poljanca danas su među najistaknutijim imenima domaće vinske scene. Osobitu pažnju privukao je njihov rajnski rizling, za koji znalci kažu da se stilski približava poznatim njemačkim rizlinzima u kojima ostatak neprevrela šećera ne prelazi razinu kiseline, najčešće do 6, 7 ili 8 grama po litri, što rezultira savršenom ravnotežom.
– Na ovogodišnjem Urbanovu, naš Rajnski rizling berbe 2023. proglašen je šampionom redovite berbe s osvojenih 95 bodova. Mislim da smo jedina vinarija koja je čak tri puta bila šampion redovite berbe, i to svaki put s istom sortom – rajnskim rizlingom – dodaje Funtek.
Vina prisutna diljem Hrvatske
Potvrđena kvaliteta nije prošla nezapaženo ni na tržištu.
– Naša se vina piju diljem Hrvatske. Mnogi ih kupuju izravno kod nas, posebice za poslovne i privatne prigode, darivanja i blagdane. Dio vina plasiramo i u restorane, hotele i vinoteke, što je segment na kojem radimo sve više, otkako možemo osigurati potrebne količine – kaže Funtek.
Širina ponude i stabilna proizvodnja
U deMaru ističu kako kvaliteta nije dovoljna za ozbiljno vinarstvo ako nije popraćena količinom i raznolikošću ponude.
– Osim Graševine, koja je dobila zlato u Londonu, imamo Rajnski rizling koji je bio više puta šampion u Hrvatskoj, zatim Muškat žuti, Muškat Ottonel, Sivi pinot i cuvée „Veseljak“ . – ističe Funtek.
Grožđe dolazi iz vlastitih vinograda i od kooperanata iz raznih dijelova regije, s kojima imaju dugoročne ugovore. U budućnosti planiraju i sadnju dodatnih vinograda.
– Svi se zajedno trudimo i radimo koliko možemo – zaključuje.
Nova vinarija i kušaonica u funkciji
Rezultat tog truda vidi se i u novoj vinariji u Komarnici Ludbreškoj, koja je u funkciji – od ove godine.
– Osim novih podruma, napravili smo i kušaonicu s tridesetak sjedećih, odnosno pedesetak stajaćih mjesta. Otvorena je za goste i degustacije – kaže Funtek.
Iako u Varaždinskoj županiji postoji velik broj kvalitetnih vina, regija još nema razvijenu vinsku ponudu s posjetima podrumima kao u Međimurju. – Imamo puno malih vinarija s izvrsnim vinima ali kod nas je teško organizirati manifestacije poput "Dana otvorenih podruma" jer su vinarije raštrkane po cijeloj Varaždinskoj županiji – objašnjava Funtek.