Vina Kunčić: Kapljica s okusom brega

VV | 7.5.2022. u 16:30h | Objavljeno u Sponzorirano

Kako do nas?
Banfi 125, 40 312 Štrigova
tel: +385 (0)40 851 220
mob: +385 (0)98 912 0256

Vinarija Kunčić smještena je u mjestu Banfi na zadnjim metrima sjeverozapadne Hrvatske. Granična crta sa Slovenijom prolazi preko dvorišta i kuće obitelji Kunčić, a s terase se pruža pogled na krajobraz slovenskog Pomurja i nešto udaljeniju Mađarsku.

Stjepan Kunčić zasadio je prve redove vinograda u Banfiju kraj Štrigove i tako postao začetnik “loze” danas poznate vinogradarske obitelji Kunčić. Njegov su rad nastavile nove generacije, između ostalih, sadašnji vlasnik vinarije gospodin Dragutin, čiji rad danas sve više preuzima sin Denis, diplomirani agronom, ali se o vinogradu i vinariji brine cijela obitelj.

Podrum i vinogradi ogledni su primjer marljivog i brižnog pristupa vinarstvu te neprekidnog ulaganja, što na kraju, naravno, rezultira vinom izvrsne kvalitete, kaže Dragutin Kunčić, ističući da kvalitetan proizvod uvijek nađe svoje kupce pa su tako i njihova vina cijenjena diljem Hrvatske te se služe u brojnim restoranima.

Podrumi su veoma prostrani i opremljeni najsuvremenijom tehnikom za obradu grožđa i vina, a punionica je u potpunosti automatizirana. Obitelj Kunčić na tržištu je prisutna s kupažom pod nazivom “Štrigovske noći” i širokim asortimanom vina sa jednosortnim etiketama: Pušipel, Graševina, Rajnski rizling, Chardonnay, Sauvignon i Žuti muškat.

Kušaonica i terasa s pogledom

O gospodarstvu brinu Ana i Dragutin Kunčić, a sin Denis sa suprugom Barbarom četvrta je generacija koja će nastaviti obiteljsku tradiciju vinogradarstva i podrumarstva koja datira od 1859. godine.

- Godine 1997. krenuli smo u modernizaciju i proširenje vinograda i podruma. Vinogradi se prostiru na 10 hektara, a velika se pažnja pridaje kvaliteti uzgoja - ističu Kunčići. Uz kuću je smještena i prostrana kušaonica vina koja, uz prethodnu najavu, može primiti do 50-ak gostiju, te isto toliko na terasama s pogledom na prekrasne vizure.