Uredite svoju zelenu oazu uz rasadnik Srednje škole Arboretum Opeka

VV | 7.4.2022. u 17:30h | Objavljeno u Sponzorirano

Ako ste među sretnicima koji posjeduju nekoliko kvadrata vrta ili okućnice, tada vam je sigurno stalo da taj prostor bude i lijepo uređen. Sve potrebno za uređenje svoje zelene oaze možete pronaći u rasadniku Srednje škole Arboretum Opeka iz Marčana, u Općini Vinica, koja se, uz obrazovanje učenika za poljoprivredna, veterinarska i ugostiteljska zanimanja, bavi i uzgojem ukrasnog bilja, drveća i izradom prigodnih cvjetnih aranžmana.

IMG_6289.jpg

Proizvodnja i uzgoj ukrasnog bilja u sklopu škole datira još iz 1958. godine, kad je osnovana Vrtlarska škola. Godine 1980. Srednja škola “Arboretum Opeka” proširila je rasadničarsku proizvodnju na otvorenim površinama uz školu. Danas se ona temelji na uzgoju dendroloških vrsta, a to su stablašice, grmlja i penjačice. Od stablašica se u većem broju proizvode crnogorične vrste te, u nešto u manjem broju, listopadne vrste. Od grmlja se proizvode cvatući grmovi, a nešto manje zimzelene vrste te penjačice.

IMG_6235.jpg

Uz dendrološki rasadnik podignuta je i kontejnerska stanica s bogatim asortimanom ukrasnog bilja u kontejnerima, a kupci u rasadniku Srednje škole mogu birati među brojnim sadnicama drveća i grmlja u kontejnerima, pri čemu se kontejnirane sadnice mogu saditi tijekom čitave godine, i izvan sezone sadnje. Veliki je izbor biljnih vrsta i u školskim staklenicima, gdje svi koji dođu mogu pronaći jednogodišnje cvijeće, trajnice, sukulente i presadnice povrća. Posebno je interesantan uzgoj lončanica, sezonskog cvijeća, te proizvodnja krizantema. Asortiman sezonskog cvijeća namijenjen je za sadnju uz okućnice, za sadnju na gredicama javnih površina, groblju te kao balkonsko cvijeće i za sadnju u ukrasnim posudama. Uz školu se nalazi i školski voćnjak gdje se proizvode razne vrste voća, a u najvećem broju jabuke za potrebe školske kuhinje.

ss_arboretum_vinica__19_of_21_.jpg

Specifičnost rasadnika je da u njemu rade učenici Srednje škole “Arboretum Opeka”. Rasadnik ukrasnog bilja, kontejnerska stanica, staklenici, plastenik, klijališta i školski eko vrt prvenstveno su školski praktikumi i poligoni na kojima učenici stječu praktična znanja o proizvodnji i uzgoju bilja.

Raznovrsnost praktikuma omogućuje organizaciju kompletne praktične nastave u školi, tijekom koje učenici stječu znanja i vještine o sjetvi, pikiranju, presadnji, primjeni uzgojnih mjera i zahvata u proizvodnji vrtlarskog bilja na otvorenim i u zaštićenim prostorima.

Osim o proizvodnji, učenici stječu praktična znanja i u području uređenja i održavanja zelenih površina, a svoja znanja i vještine predano i s puno pažnje prenose učenicima drugih škola putem radionica tijekom “Tjedna botaničkih vrtova i arboretuma”, koji se održava tijekom svibnja.

ss_arboretum_vinica__13_of_21_.jpg

Učenici u aranžerskoj radionici izrađuju aranžmane za potrebe škole, lokalne zajednice, za izložbe i dekoraciju interijera, a učenici i stručnajci iz Srednje škole “Arboretum Opeka” izrađuju grobne aranžmane od krizantema koje se proizvode u školskom plasteniku. Učenici i profesori iz aranžiranja izrađuju i suhe te prigodne aranžmane.

Drveće i grmlje od grofa Bombellesa 

Perivoj Arboretum Opeka nasuprot škole služio je kao matičnjak za dendrološke vrste te su se u njemu uzimale reznice za reprodukciju brojnih vrsta koje su rasle na tom prostoru. Vrsni vrtlari Srednje škole “Arboretum Opeka” sakupljali su sjeme u arboretumu i tako razmnožavali brojne vrste ukrasnog bilja. Neke vrste drveća i grmlja koje se nude jesu vrste koje su sadili i Bombellesi na površini perivoja uz dvorac Arboretum Opeka.

Veliki izbor biljnih vrsta

Srednja škola Arboretum Opeka svoje proizvode najčešće prodaje ustanovama, školama, tvrtkama, OPG-ovima i svima koji uređuju svoj okoliš. Najčešće se traže vrste za sadnju živica, razno cvatuće grmlje te crnogorične vrste niskog rasta, dok kupci iz udaljenijih gradova uglavnom traže tuje za sadnju živih ograda, cvatuće stablašice te crvenolisni javor.

Dobar savjet zlata vrijedi!

Uz veliki izbor biljaka za uređenje okućnica, u Srednjoj školi Arboretum Opeka kupci mogu dobiti i savjet o izboru biljnih vrsta, njezi grmlja, načinu i vremenu sadnje, razmaku sadnje, rezidbi, prihrani i zaštiti. Sve informacije vezane za prodaju, narudžbu ili dodatni stručni savjet potražite na broju telefona: 098/)639-666 (Rasadnik) ili putem Facebook stranice Srednje škole Arboretum Opeka.