Upoznajte srce Međimurja

VV | 5.5.2022. u 08:12h | Objavljeno u Sponzorirano

Kažu da je sveta zemlja tamo gdje je tlo omeđeno vodom. Rijekama. I da je taj kraj kao raj ugodan. Međimurje je Dravom i Murom okruženo, a pjesma kaže “kak’ raj je lepi” i Čakovec je u njemu.

Već i površan pogled u dalju povijest Čakovca u prvi plan stavlja plemićku obitelj Zrinski koja je našemu gradu, još u 16. stoljeću, dala hrvatski pečat. Pečat Europljana. Ne čudi stoga da je u slobodarskoj hrvatskoj svijesti grad Čakovec oduvijek bio – grad Zrinskih. Od skromnog srednjovjekovnog naselja niklog pored utvrde, Čakovec je, slijedeći dinamičnu eru industrijalizacije sredinom 19. stoljeća do danas izrastao u moderan europski grad po mjeri čovjeka. Osim grada Zrinskih, Čakovec se kiti i brojnim drugim epitetima poput grada kišobrana, grada cvijeća, grada kulture, ali i grada sporta.

Turistima se uz povijesnu jezgru nudi odlična gastronomska ponuda, sportske i izletničke aktivnosti, bogat noćni život te atraktivna događanja tijekom cijele godine. Po tradiciji se kod nas kuha pretepena juha, a kao hladno predjelo poslužuju meso ‘z tiblice i sir turoš. Meso u temfanju s hajdinom kašom uvijek poziva da zatražite još, osobito kad je poslužena i salata začinjena bučinim uljem. Naša slastica – međimurska gibanica – nadaleko je poznata. Na početku obroka, u sredini ili na kraju poslužuje se božansko piće – vino dozrelo na međimurskome tlu.

Porcijunkulovo

Porcijunkulovo je steklo status najveće i reprezentativne manifestacije u Međimurju, koja privlači brojne posjetitelje iz Hrvatske i susjednih zemalja. Središte grada tada se pretvori u veliku pozornicu s više od 200.000 posjetitelja. Svi oni, slušajući desetke koncerata i razgledajući najveći Sajam tradicijskih zanata u sjeverozapadnoj Hrvatskoj, žive našu kulturno-povijesnu i religijsku baštinu na najbolji način. Porcijunkulovo povezuje vjerske i svjetovne sadržaje u cjelinu koja oplemenjuje i mlado i staro. Ispod šarenila kojeg stvara više tisuća kišobrana, tristotinjak izlagača nudi autentične suvenire i rukotvorine.

Manifestacije tijekom godine

  • Godina započinje Međimurskim fašnikom. Tih dana grad je najveseliji, najljepši i na vrhuncu svoga duha.
  • Svibanj započinje Danima burgera i piva.
  • Majski muzički memorijal centralna je glazbena manifestacija posvećena životu i djelu istaknutog hrvatskog skladatelja Josipa Štolcera Slavenskog.
  • Zagrijavanje za ljetne dane počinje obilježavanjem Dana Grada Čakovca u sklopu kojeg se održava i Festival cvijeća, jagoda i tradicije.
  • Istinski se osvježimo krajem srpnja i početkom kolovoza u danima Porcijunkulova – najznačajnije turističke manifestacije u Međimurju.
  • Jesen kao najplodnije godišnje doba središnja su tema Jeseni u gradu Zrinskih, a čarobno predbožićno ozračje prava je kulisa za bajkoviti “Advent u gradu Zrinskih”