UPISI Koliko je mjesta u školama i ima li novosti? Foto: Ilustracija/Arhiva VV

UPISI Koliko je mjesta u školama i ima li novosti?

VV | 6.6.2022. u 18:16h | Objavljeno u Sponzorirano

Počela je upisna groznica! Prošli tjedan započele su prijave za elektronički sustav upisa u srednje škole, a 25. lipnja započinje i prijava obrazovnih programa. Konačne ljestvice poretka u ljetnom upisnom roku škole će objaviti 9. srpnja, nakon čega slijede i upisi u prve razrede srednjih škola.

Osme razrede osnovnih škola Varaždinske županije i Grada Varaždina ove godine završava ukupno 1652 učenika. U osnovnim školama kojima je osnivač Varaždinska županija su 1203 učenika, a u osnovnim školama kojima je osnivač Grad Varaždin 436 učenika te 13 učenika u Katoličkoj osnovnoj školi Svete Uršule. U novoj školskoj godini za učenike je osigurano 2041 mjesta u prvim razredima, što predstavlja 4 posto u udjelu Republike Hrvatske.

Mjesta za sve osmaše

- U prvim razredima srednjih škola kojima je osnivač Varaždinska županija, njih 13, ukupno je 1885 mjesta u prvim razredima, dok je još 28 upisnih mjesta odobreno za Centar Tomislav Špoljar te Odgojni dom Ivanec. U privatnim srednjim školama na području naše županije osigurano je 80 mjesta u prvim razredima u četiri razredna odjeljenja, dok je će prve razrede Srednje škole Maruševec s pravom javnosti, kojoj je osnivač vjerska zajednica, moći upisati 48 novih učenika u dva razredna odjeljenja - doznali smo od Miroslava Huđeka, pročelnika županijskog Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu i sport.

I dok je prijedlog odluke o upisu u prvi razred srednjih škola za sljedeću školsku godinu izazvao burne reakcije među ravnateljima brojnih manjih srednjih škola u Hrvatskoj, u srednjim školama Varaždinske županija nije došlo do ukidanja postojećih obrazovnih programa, pa ni u gimnazijama, za koje svake godine vlada veliki interes osmaša.

- U gimnazijskim programima planirano je ukupno 388 upisnih mjesta u školama čiji je osnivač Varaždinska županija, što je na razini prošlogodišnjeg plana upisa. U privatne srednje škole i školu kojoj je osnivač vjerska zajednica planirano je 80 upisnih mjesta, što je za pet mjesta manje nego lani - doznali smo od pročelnika Huđeka.

Ništa od mljekara

U novoj školskoj godini nisu planirana nova zanimanja, a učenici će i ove godine moći upisati deficitarne staklare, program koji je uveden prije dvije godine.

- Deficitarno zanimanje staklar je i ove godine u strukturi upisa Srednje strukovne škole Varaždin. Prije dvije godine uveden je i program za deficitarne mljekare, no kako nije bilo nikakvog interesa za to zanimanje, navedeni program obrazovanja ni ove godine nije uvršten u plan upisa - doznali smo od Huđeka.

No zato će u Srednjoj školi Ludbreg u novoj školskoj godini upisati cijeli razred tehničara za mehatroniku, novo četverogodišnje zanimanje traženo na tržištu rada.

- Tehničar za mehatroniku je u prošloj školskoj godini uveden kao novi program obrazovanja u Srednjoj školi Ludbreg. Interes za navedeni program bio je velik i zato je u novoj školskoj godini, za razliku od prošle, kada je navedeno zanimanje bilo u kombinaciji sa zanimanjem strojarski računalni tehničar, planiran posebni razredni odjel za program obrazovanja tehničar za mehatroniku - doznali smo od pročelnika Huđeka.

23956.jpg

HOĆE LI BITI STIPENDIJA? Iz Varaždinske županije poručuju kako vrstu, broj i visinu mjesečne stipendije te listu zanimanja od posebnog interesa za našu županiju utvrđuje župan posebnom odlukom za svaku školsku/akademsku godinu sukladno raspoloživim proračunskim sredstvima. Također u suradnji s Obrtničkom komorom Varaždinske županije Varaždinska županija sufinancira učenike za deficitarna zanimanja u ugostiteljstvu i turizmu.