UPISI Koliko je mjesta u školama i ima li novosti? Foto: Ilustracija/Arhiva VV

UPISI Koliko je mjesta u školama i ima li novosti?

VV | 6.6.2022. u 18:16h | Objavljeno u Sponzorirano

Počela je upisna groznica! Prošli tjedan započele su prijave za elektronički sustav upisa u srednje škole, a 25. lipnja započinje i prijava obrazovnih programa. Konačne ljestvice poretka u ljetnom upisnom roku škole će objaviti 9. srpnja, nakon čega slijede i upisi u prve razrede srednjih škola.

Osme razrede osnovnih škola Varaždinske županije i Grada Varaždina ove godine završava ukupno 1652 učenika. U osnovnim školama kojima je osnivač Varaždinska županija su 1203 učenika, a u osnovnim školama kojima je osnivač Grad Varaždin 436 učenika te 13 učenika u Katoličkoj osnovnoj školi Svete Uršule. U novoj školskoj godini za učenike je osigurano 2041 mjesta u prvim razredima, što predstavlja 4 posto u udjelu Republike Hrvatske.

Mjesta za sve osmaše

- U prvim razredima srednjih škola kojima je osnivač Varaždinska županija, njih 13, ukupno je 1885 mjesta u prvim razredima, dok je još 28 upisnih mjesta odobreno za Centar Tomislav Špoljar te Odgojni dom Ivanec. U privatnim srednjim školama na području naše županije osigurano je 80 mjesta u prvim razredima u četiri razredna odjeljenja, dok je će prve razrede Srednje škole Maruševec s pravom javnosti, kojoj je osnivač vjerska zajednica, moći upisati 48 novih učenika u dva razredna odjeljenja - doznali smo od Miroslava Huđeka, pročelnika županijskog Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu i sport.

I dok je prijedlog odluke o upisu u prvi razred srednjih škola za sljedeću školsku godinu izazvao burne reakcije među ravnateljima brojnih manjih srednjih škola u Hrvatskoj, u srednjim školama Varaždinske županija nije došlo do ukidanja postojećih obrazovnih programa, pa ni u gimnazijama, za koje svake godine vlada veliki interes osmaša.

- U gimnazijskim programima planirano je ukupno 388 upisnih mjesta u školama čiji je osnivač Varaždinska županija, što je na razini prošlogodišnjeg plana upisa. U privatne srednje škole i školu kojoj je osnivač vjerska zajednica planirano je 80 upisnih mjesta, što je za pet mjesta manje nego lani - doznali smo od pročelnika Huđeka.

Ništa od mljekara

U novoj školskoj godini nisu planirana nova zanimanja, a učenici će i ove godine moći upisati deficitarne staklare, program koji je uveden prije dvije godine.

- Deficitarno zanimanje staklar je i ove godine u strukturi upisa Srednje strukovne škole Varaždin. Prije dvije godine uveden je i program za deficitarne mljekare, no kako nije bilo nikakvog interesa za to zanimanje, navedeni program obrazovanja ni ove godine nije uvršten u plan upisa - doznali smo od Huđeka.

No zato će u Srednjoj školi Ludbreg u novoj školskoj godini upisati cijeli razred tehničara za mehatroniku, novo četverogodišnje zanimanje traženo na tržištu rada.

- Tehničar za mehatroniku je u prošloj školskoj godini uveden kao novi program obrazovanja u Srednjoj školi Ludbreg. Interes za navedeni program bio je velik i zato je u novoj školskoj godini, za razliku od prošle, kada je navedeno zanimanje bilo u kombinaciji sa zanimanjem strojarski računalni tehničar, planiran posebni razredni odjel za program obrazovanja tehničar za mehatroniku - doznali smo od pročelnika Huđeka.

23956.jpg

HOĆE LI BITI STIPENDIJA? Iz Varaždinske županije poručuju kako vrstu, broj i visinu mjesečne stipendije te listu zanimanja od posebnog interesa za našu županiju utvrđuje župan posebnom odlukom za svaku školsku/akademsku godinu sukladno raspoloživim proračunskim sredstvima. Također u suradnji s Obrtničkom komorom Varaždinske županije Varaždinska županija sufinancira učenike za deficitarna zanimanja u ugostiteljstvu i turizmu.

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.
Povezani članci