U Muzeju Međimurja obilježeni Dani europske kulturne baštine 2023. Foto: Silvio Benč

U Muzeju Međimurja obilježeni Dani europske kulturne baštine 2023.

VVM | 25.9.2023. u 14:28h | Objavljeno u Sponzorirano

Na prvi dan jeseni 23. 9. 2023. u Multimedijalnoj dvorani Riznice Međimurja otvorena je izložba dječjih radova “OD CIPELICE DO BAŠTINE S CIPELICOM”.

Pod pokroviteljstvom Vijeća Europe i Europske komisije ovih se dana održava tradicionalna paneuropska kulturna manifestacija pod nazivom Dani europske baštine. Njezin cilj i svrha su zbližavanje ljudi, jačanje kreativnosti i uključivosti te osjećaja europskog zajedništva kroz različite projekte oživljavanja kulturnog nasljeđa zemalja, regija gradova i ruralnih sredina. U obilježavanje Dana europske baštine redovito se, svake godine uključuje i Muzej Međimurja Čakovec, kao najpozvanija institucija za očuvanje povijesnog nasljeđa ovoga dijela Hrvatske.

Naša muzejska pedagoginja, dr. sc. Ines Virč, organizirala je u tom smislu edukativno-kreativne radionice i obilaske muzejskih postava za mališane vrtića Cipelica, na kojima su obrađivani sadržaji iz međimurske kulturne baštine.

- Ovogodišnje izdanje Dana europske baštine održava se pod zajedničkim naslovom Živa baština i odnosi se na prakse, znanja i vještine koje se generacijski prenose i još uvijek su u aktivnoj uporabi. Kako ova tema pruža mogućnost podrobnijega uvida u rad koji obavljaju svi oni koji skrbe o baštini, s odgojiteljicama skupina DV-a Cipelica dogovorene su teme edukativno kreativnih radionica: lončarstvo, izrada pokladnih maski, usmeno-predajna baština, zlatarenje, čipkarstvo i medičarstvo -pojasnila je Ines Virč. Uz malu svečanost i dodjelu zahvalnica od strane župana Matije Posavca, uz prigodne riječi ravnateljice MMČ-a Maše Hrustek Sobočan i ravnateljica Dječjeg vrtića Cipelica Gordane Siladi Šoltić, radovi su 23. rujna 2023. predstavljeni u Multimedijalnoj dvorani Riznice Međimurja.

U izradi predmeta i rukotvorina sudjelovale su sljedeće skupine Dječjeg vrtića Cipelica: Zmajčeki (odgojiteljice Zvjezdana Pongrac i Nikolina Kodba); Bubice (odgojiteljice Samira Abu-Zeid i Roberta Taradi); Točkice (odgojiteljice Grozdana Goričanec i Vesna Novak); Ogledalce (odgojiteljice Đurđa Hižman i Helga Kraljić; Slatkiši (odgojiteljice Rada Magić , Blaženka Lozić i Valentina Mesarić te Sunčeka (odgojiteljice Petra Mićanović i Milana Hozmec). (ZB)

Izložba će se moći razgledati do 28. rujna 2023.