U fokusu Pučkog otvorenog učilišta Varaždin u 2022. kreativne industrije

VV | 1.1.2022. u 20:17h | Objavljeno u Sponzorirano

Pučko otvoreno učilište Varaždin u novoj godini pokrenut će dva nova programa: Programeri web aplikacija i Internet marketing za koje upisi već traju. Doznali smo to od ravnateljice Lane Velimirović Vukalović, s kojom smo razgovarali o novim projektima i programima, promjenama Zakona o obrazovanju odraslih, kreativnim industrijama i smjeru daljnjeg razvoja POU Varaždin.

Kako se pandemija koronavirusa ove godine odrazila na vaš rad?

Unatoč još jednoj godini koju je obilježila pandemija koronavirusa, uspješno privodimo kraju još jednu godinu u kojoj smo pokrenuli nove programe. Jedan od njih je Akademija za poduzetništvo 4.0, program koji u potpunosti financira Grad Varaždin i s kojim nastavljamo i dalje. Također, u tijeku su upisi u jedan od naših najtraženijih programa, a to je Voditelj izrade i provedbe EU projekata i Suradnik u pripremi i provedbi EU projekata. Oba programa su verificirana, što znači da po završetku programa polaznici dobivaju uvjerenje koje ulazi u elektronički zapis obrazovanja. Pokrećemo i dva nova programa u području IT-a i Internet marketinga te pozivam sve zainteresirane da se jave. Predavanja bi trebala početi sredinom veljače.

Promjene zakona

Nedavno su usvojene izmjene Zakona o obrazovanju odraslih. Što to znači?

Temeljem promjena Zakona o obrazovanju odraslih na razini cijele Hrvatske sprema se veliki novitet u obrazovanju odraslih. Riječ je o uvođenju vaučera u vrijednosti do 10.000 kuna. Taj program trajat će pet godina i za njega je na nacionalnoj razini osigurano tri milijuna kuna, a u naredne dvije godine planira se obrazovati 12.000 pojedinaca kako bi se zadovoljile potrebe tržišta rada. POU Varaždin će se uključiti u izradu programa za vaučere. Pred nama je doista ogroman posao. Do travnja iduće godine planiramo izraditi programe po novim metodologijama, koje doduše još uvijek očekujemo. Također, jedna od novosti je uvođenje mikroakreditacija, što znači da ćemo pripremiti programe specifičnih znanja koja su “izvučena” iz određenih zanimanja i ishoda znanja.

Što trenutno nedostaje poslodavcima na tržištu rada?

Zahvaljujući programu Akademija za poduzetništvo 4.0 i besplatnim webinarima kroz koje poduzetnike informiramo o najnovijim događanjima u poslovnom svijetu do onih komercijalnih edukacija, mi smo već sada prepoznali potrebu tržišta. Sistematizirali smo određena znanja i tako smo razvili Prodajnu akademiju, Akademiju za financije, poreze i računovodstvo, Akademiju vještina uspješnih ljudi, tzv. people skills. Također, prepoznali smo još jednu potrebu, a to su zdravlje i prehrana, na što ćemo se više fokusirati u novoj godini. Provest ćemo i istraživanje kako bismo utvrdili koja su to specijalizirana znanja koje poslodavcima trebaju pa ih pozivam da se istome odazovu.

UNCONFERENCE_4.jpg

U fokusu - kreativna industrija

Velikih planova imate uz kreativne industrije?

Budući da nam je povjeren projekt rekonstrukcije bivšeg kina Dom za što pripremamo projekt za prijavu za fondove EU, u kinu Dom planiramo oformiti Centar kreativnih industrija. Međutim, ne želimo čekati da prvo riješimo infrastrukturu, nego mi već sada želimo pokrenuti priču, uz edukacije u području kreativnih industrija. Zato smo već sada pokrenuli osnivanje Radne skupine za mapiranje kreativnih industrija na području Varaždina i Varaždinske županije. U tu radnu skupinu pozvali smo akademsku zajednicu, predstavnike FOI-a i Sveučilišta Sjever, Tehnološki park Varaždin, naše razvojne agencije, poduzetnike koji se bave kreativnim industrijama i Centar za mlade i nezavisnu kulturu P4.

Što je s Filmskim uredom Varaždin?

Filmski ured Varaždin, odnosno Varaždin film Commission postoji već nekoliko godina, no plan je s rastom kreativnih industrija paralelno razvijati i to područje. Nedavno sam sudjelovala na međunarodnom sajmu za filmsku industriju u Londonu, online, gdje sam upoznala ljude koji vode filmske urede diljem svijeta, pa tako u Varaždin planira doći i filmski producent iz Indije koji će održati predavanje na temu Bollywooda, što je znatno veća produkcija od Hollywooda. Voljeli bismo naš ured učiniti prepoznatljivim i okupiti ekipu koja će biti podrška filmskim snimateljskim ekipama u smislu traženja lokacija za snimanja, a moja je želja napraviti i jedan novi dobar promotivni spot kojim ćemo grad Varaždin predstaviti kao filmsku kulisu.

Novi vizualni identitet POU Varaždin

- U zadnjih nekoliko godina uspjeli smo pojačati vizibilitet POU Varaždin, no s početkom 2022. godine krećemo u potpuni rebrending ustanove, za što smo dobili “zeleno svijetlo” Grada Varaždina i Upravnog vijeća POU Varaždin. Osmislit ćemo novi naziv i vizualni identitet ustanove u cilju što bolje prepoznatljivosti. S obzirom na to je da je obrazovanje odraslih jedan od strateških ciljeva RH, rebrendiranjem želimo još više ojačati našu ustanovu. Raspisat ćemo lokalni javni poziv, odnosno natječaj za izradu vizualnog identiteta, budući da želimo da naši lokalni poduzetnici postanu sukreatori našeg razvoja - istaknula je Lana Velimirović Vukalović.

Kino-u-pokretu.jpg

"Kino u pokretu”

- Jedan od projekata koji iduće godine planiramo realizirati je i “Kino u pokretu”. Zahvaljujući dotacijama Grada Varaždina iduće godine kupit ćemo platno za vanjske filmske projekcije, što će nam omogućiti da napravimo malo drugačije ljetno kino. Još nismo krenuli u razradu programa, ali voljeli bismo kino dovesti u kvartove tijekom ljeta, pri čemu bi projekcije bile besplatne za građane - istaknula je ravnateljica POU Varaždin.

Junior akademiija

- Iduće godine planiramo pojačati suradnju sa školama kroz Junior akademiju. Pokrenut ćemo niz webinara na temu karijernog savjetovanja djece i mladih, u kojima planiramo ugostiti lokalne uspješne ljude iz raznih zanimanja. Prvi takav webinar pokrivat će sva moguća područja dizajna. Kroz te webinare voljeli bismo roditelje i djecu informirati o tome za što se mogu obrazovati i kako od tih zanimanja dobro živjeti. Ujedno planiramo edukaciju učitelja i profesora te stručnog osoblja varaždinskih osnovnih škola o stručnim temama, primjerice, kako raditi s djecom koja imaju autizam, disleksiju i disgrafiju, a pojačat ćemo suradnju i s predškolskim ustanovama.