U Domu zdravlja u Ivancu održani besplatni UZV pregledi dojke za muškarce Foto: Varaždinska županija

U Domu zdravlja u Ivancu održani besplatni UZV pregledi dojke za muškarce

Sponzorirani članak | 19.3.2019. u 09:49h | Objavljeno u Sponzorirano

Iako najčešće pogađa žene, rak dojke je opasna bolest od koje obolijevaju i muškarci. U Hrvatskoj je u pet godina, od 2013. do 2017., od raka dojke umrlo 67 muškaraca, među kojima su četvorica iz Varaždinske županije.

Upozoreno je na to ponovno ove subote, 16. ožujka, u Domu zdravlja u Ivancu, gdje su drugi put održani Dani otvorenih vrata u organizaciji Varaždinske županije i Doma zdravlja Varaždinske županije s ciljem prevencije raka dojke kod muškaraca, a povodom Svjetskog dana očeva koji se obilježava 19. ožujka.

Besplatni preventivni ultrazvučni pregledi dojke za pripadnike muškog spola organizirani su u sklopu EU projekta "Poboljšanje pristupa primarnoj zdravstvenoj zaštiti u Varaždinskoj županiji", čiji je nositelj Županija, a partner Dom zdravlja.

Nakon dr. med. Sandre Banek, preglede je obavljao dr. med. Ivan Klaneček, specijalist radiologije, koji je istaknuo da su muškarci ozbiljno shvatili važnost ovakvog preventivnog pregleda. Od 8 do 12 sati na pregledu je bilo 30 muškaraca.

prevencija_rak_dojke_muskarci_ivanec_2_subota_1.JPG

Pregledi se u Domu zdravlja u Ivancu obavljaju na suvremenom ultrazvučnom aparatu s linearnom sondom, koji je nabavljen je bespovratnim EU sredstvima u sklopu projekta "Poboljšanje pristupa primarnoj zdravstvenoj zaštiti u Varaždinskoj županiji".

- Uz ultrazvuk dojke za muškarce i žene, na novom aparatu mogu se obaviti ultrazvuk štitnjače, vrata, abdomena, limfnih čvorova, bubrega, mokraćnog mjehura i drugo. Sve te preglede pacijenti mogu obaviti u redovno radno vrijeme RTG kabineta u Ivancu na temelju HZZO-ove uputnice, a uz prethodno definiran termin pregleda – navela je pročelnica Upravnog odjela za zdravstvo, socijalnu skrb i civilno društvo Varaždinske županije Lovorka Horvat.

prevencija_rak_dojke_muskarci_ivanec_2_subota_2.JPG

To je samo dio opreme nabavljen u sklopu projekta, čija je ukupna vrijednost 12.843.834,40 kuna, od čega su 10.899.409,24 kuna bespovratna sredstva iz Europskog fonda za regionalni razvoj, a 1.923.425,16 kuna je osigurala Varaždinska županija. Voditelj projekta je AZRA d.o.o.

Projekt se financira iz Europskog fonda za regionalni razvoj u okviru Operativnog programa "Konkurentnost i kohezija" za razdoblje 2014.- 2020.

EU_projekt_primarna_zdravstvena_zastita_Varazdinska_zupanija.jpg