TZ VARAŽDINSKE TOPLICE Na izvoru zdravlja

VV | 13.3.2022. u 09:00h | Objavljeno u Sponzorirano

Izvori termalne vode, lječilište, rimska povijest i gastro delicije mamac su za goste

Termalizam, odnosno terapeutsko korištenje izvora termalne vode, predstavlja europsku tradiciju koja je prisutna od antike sve do danas. Brojne europske gradove u kojima se nalaze toplice poznavali su još stari Rimljani, a neki od njih imaju impresivne ruševine kupališta i povezanih zgrada. Najpoznatiji gradovi vrhunac slave postignuli su tijekom 18. i 19. stoljeća, kada su razvijeni brojni medicinski i zdravstveni tretmani i kada je pojava željeznice olakšala putovanja.

Varaždinske Toplice, kao najveće i najstarije toplice u Hrvatske savršen su primjer njegovanja te tradicije. S arheološkim lokalitetom Aquae Iasae koje su izgradili stari Rimljani kao lječilište, svetište i proročište s javnim, kultnim i kupališnim namjenama samo je nastavljena tradicija staropanonskog plemena Jasi u korištenju ljekovitih izvora termalne vode. Originalne nalaze danas možete vidjeti na samom lokalitetu kao i u Muzeju čija je “kraljica” božica Minerva. Od 1820. godine Varaždinske Toplice imaju stalni liječnički nadzor, a od 1838. godine i stalnu liječničku službu te time počinje djelovati termalno lječilište u modernoj povijesti. Tijekom 19. stoljeća Varaždinske Toplice su mondeno srednjeeuropsko lječilište, izdaju se brošure na stranim jezicima, flašira se ljekovita voda, a kulturan život grada je bogat i raznovrstan.

VARAŽDINSKE TOPLICE ČLAN E.H.T.T.A.-e

Europska udruga povijesnih termalnih gradova (E.H.T.T.A.) je osnovana radi stvaranja trajne europske organizacije s ciljem formiranja mreže gradova koji se mogu pohvaliti s prepoznatljivom tradicijom termalnih voda i bogatom baštinom, kako bi se očuvala njihova povijest, kako bi očuvali i štitili njihovu kulturnu baštinu kao termalnih gradova
Kroz svoje djelovanje E.H.T.TA je formirala i Europsku ruta povijesnih termalnih gradova- kulturnu rutu certificiranu od strane Vijeća Europe kao međunarodnu mrežu održivih turističkih destinacija, koje su bogate povijesnim i kulturnim nasljeđem, destinacije koje koriste mineralnu vodu za zdravlje i blagostanje.

GASTRO PRIČE

Varaždinske Toplice omiljena su izletnička destinacija i ljubiteljima dobre hrane. Bilo da ste ljubitelj kvalitetnog mesa sljubljenog s plodovima naših šuma koje će vam pripremiti domaćini OPG-a Đurina Hiža ili pak se odlučite za tradicionalnu kuhinju naših baka u kojoj možete uživati u restoranu Vila Toplissa s prekrasnim pogledom na grad - nećete pogriješiti. Nikako ne smijete propustiti kušati vrhunske Bernarda pizze čiji je nezaobilazan sastojak i ljekovita termalna voda, a u njihovom restoranu razmazite svoja nepca gastro kreacijama spravljenim od autohtonih, izvornih i prirodnih namirnica uzgojenih prema biodinamičkim principima. Restoran Dijana koji se nalazi u sklopu Minerve svakodnevno nudi okuse našeg zavičaja nastale pod palicom nagrađivanih kuhara.

TOPLIČKA KUPALIŠNA TORTA

Prije više od dva stoljeća osnovano je moderno kupalište u Varaždinskim Toplicama, a u nekoliko slijedećih godina Varaždinske Toplice su imale tri kupališna hotela i četiri zgrade termalnih kupelji, veliki kupališni park, brojne aleje i nasade te stalnog kupališnog liječnika. Pristižu brojni turisti iz Habsburške monarhije i drugih zemalja Europe, pa Toplice postaju važno srednjeeuropsko mondeno okupljalište. U okviru kupališnog lječilišta postojalo je više pansiona, pučkih gostionica te nekoliko uglednih restorana i kavana, a uz objekte kupališnog lječilišta zasađeni su drvoredi i drugo zelenilo. Varaždinske Toplice proživljavaju svoje zlatno doba, a tročetvrtinski takt odzvanja redutnom dvoranom, kursalonima, promenadnim i vrtnim koncertima. U poslijepodnevnim satima za bolje zdravlje i raspoloženje pio se šampanjac, a uz njega se posluživala Toplička kupališna torta.
Dolaskom novog doba kada se vrijeme mjeri u minutama, a popodnevni (zasluženi) odmori postali su luksuz, u zaborav su pali običaji i navike naših pradjedova. No to ne znači da se ne možete počastiti Topličkom kupališnom tortom koja se ponovo sprema po originalnoj stoljetnoj recepturi. Torta sljubljuje orahe, crnu kavu i čokoladu te naravno tajni sastojak u neodoljivu poslasticu.
Ako ste u Varaždinskim Toplicama nikako ne smijete propustiti kušati autentičan proizvod i suvenir- luksuznu, sočnu i moćnu Topličku kupališnu tortu.

KUĆE ZA ODMOR

U samom gradu kao i na pitomim brežuljcima koji ga okružuju posljednjih se godina otvaraju prekrasne kuće za odmor koje kao bijeg od svakodnevice i oazu opuštanja većinom biraju strani gosti. Kuće su opremljene dodatnim sadržajima poput bazena, sauna, teretana, hot tub-ova…

  • Bregec Rural hose
  • Flower Street House
  • Kuća za odmor Bella Vista
  • Old Chestnut Vacation Home
  • Kuća za odmor Sofija
  • K Relax Place
  • Kuća za odmor Mateja
  • Kuća za odmor Sviba
  • Kuća za odmor Sofi
  • Kuća za odmor Flora
  • Kuća za odmor Vita Natura
  • Kuća za odmor Iassae Hills
  • Kuća za odmor Villa Issa
  • Kuća za odmor Villa Blue Sky
  • Kuća za odmor Vila Pajo
  • Kuća za odmor Kukec

TIC Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. / 099/ 234 5505