TZ SVETI MARTIN NA MURI Bogatstvo života uz rijeku

VV | 6.5.2022. u 17:30h | Objavljeno u Sponzorirano

Općina Sveti Martin na Muri jedna je od najatraktivnijih turističkih destinacija u kontinentalnoj Hrvatskoj i zasigurno najzanimljivija rubna točka Lijepe Naše. 

Život mlinara

Želite li saznati više o mlinarenju posjetite Mlinarev grunt u Žabniku. Tamo se nalazi plutajući mlin koji će uvelike dočarati ovaj tradicijski zanat. Nakon što razgledate mlin posjetite Mlinarsku hižu i na trenutak se vratite u prošlost. Kroz multimedijalnu izložbu “Jen den v živleju mlinara Franca Žalara” saznajte kako je izgledao život mlinara i na jedan se dan pretvorite u pravog radišnog Međimurca.

Svetomartinska Mura

Na najsjevernijoj turističkoj točki Hrvatske nalazi se eko-turistička poučna pješačko biciklistička staza Svetomartinska Mura, koja se u idiličnom prirodnom ambijentu nastavlja na Centar za posjetitelje Žabnik, a uređena je za šetnju, bicikliranje, ribolov i druge rekreativne aktivnosti prilagođene svim dobnim skupinama. Duž same staze postavljeno je 20 edukativnih tabli koje poučavaju o rijeci Muri, njenoj važnosti kroz povijest i bioraznolikosti koja se nalazi uz nju. Na samoj stazi postavljene su tri šumske učionice, a rekonstruiran je i drveni mostić preko rukavca rijeke Mure. Šetnjom kroz mozaičnu prirodu u dužini od skoro 5 km ova poučna staza nudi i mnoštvo zanimljivih podataka o prirodnoj i tradicijskoj baštini ovoga kraja.

Skelarska i Mlinarska hiža 

Posjetiteljima je na raspolaganju i Skelarska hiža koja govori o životu i radu uz rijeku Muru, dok se u Mlinarskoj hiži nalazi muzej mlinarstva i multimedijalna etnografska zbirka. Tu je i riječna skela, plovilo koje s jedne na drugu riječnu obalu prevozi ljude i vozila bez motora, jedara ili vesala te jedini plovni mlin na ovim područjima u kojem možete saznati sve o tradiciji mljevenja žitarica i dobivanja brašna.

Izleti u prirodu

Rijeka Mura idealna je za odmor u prirodi. Okolica Mure uz Žabnik obiluje lokacijama na kojima možete provesti vrijeme s voljenima šetajući ili uživajući u pikniku. Osim što na Mlinarevom gruntu možete prošetati Labirintom ljubavi i Labirintom energije možete krenuti i na razgledavanje Svetomartinske Mure.

Skelarska kuća

Jedna od najnovijih turističkih atrakcija je Skelarska kuća koja u funkciji interpretacijskog centra za zadatak ima sačuvati tradiciju skelarenja i života uz rijeku Muru te pružiti prihvat, informacije i upućivanje turista u samu destinaciju. Saznajte sve o skelarenju, povijesti ovog jedinstvenog i stotinama godinama starom načinu transporta ljudi i robe između dvije strane rijeke Mure, pribavite lokalni suvenir ili se podružite s najmilijima na otvorenom prostoru Skelarske kuće.

Gdje jesti?

Sveti Martin na Muri poznat je po dobroj hrani i raznovrsnosti. Na raspolaganju vam je nekoliko ugostiteljskih objekata. Tu su Healthy Dining restoran Le Batat, kavana i catering Arka u samom središtu naselja te Pub Potkova koji u svojoj ponudi ima jela s roštilja i pizze, među kojima vrijedi izdvojiti pizzu pripremljenu od punozrnatog brašna. Međimurske specijalitete možete isprobati i u Mlinarskoj hiži, bistrou Jastreb, restoranu Potrti kotač i na Izletištu Goričanec.

Galerija slika