TZ LUDBREG Dobrodošli u centar svijeta!

VV | 13.3.2022. u 12:00h | Objavljeno u Sponzorirano

Što centar svijeta čini atraktivnim mjestom za odmor, izlet, opuštanje, avanturu i istaraživanje?

Jeste li znali da se centar svijeta nalazi upravo u Ludbregu? Brojne legende svjedoče tome u korist a mnoge svjetske metropole na različitim stranama svijeta nalaze se na istoj udaljenosti od Ludbrega. Posjetite “krugove zemaljske”, poslušajte zanimljive priče o centru svijeta i uvjerite se da se baš ovdje združuju zemlja, vatra, voda i zrak!

Arheološki park IOVIA

U sklopu stalnog postava Arheološkog parka IOVIA izložen je jedan od najpoznatijih arheoloških nalaza. Riječ je o kosturu rimskog vojnika iz 4. stoljeća koji je pronađen upravo u Vrtu Somođi, a na kojem je uspješno napravljen medicinski zahvat trepanacije, odnosno otvaranja lubanje na “živo”. Nalaz je specifičan po tome što je najstariji takav, a pokazuje veličinu i snagu tadašnje rimske medicine.

Vidikovac Svetog Vinka

Sigurno niste znali da je najviši kip Svetog Vinka na svijetu postavljen usred vinorodnih brežuljaka ludbreške Podravine. Ovaj vidikovac koji s postoljem doseže visinu od 15 metara najviša je točka Ludbreške vinske ceste na kojoj možete degustirati najbolja vina ovoga kraja i uživati u ljepotama ludbreških vinograda.

Svetište Predragocjene Krvi Kristove

Jedino euharistijsko svetište u Hrvatskoj, priznato bulom pape Leona X još 1513. godine, smješteno je baš u Ludbregu. Centralno mjesto na prostoru svetišta pripada Zavjetnoj kapeli Hrvatskog sabora čijom je izgradnjom ispunjen davni zavjet iz 1739. godine. Zajedno s postajama Križnog puta čini jedinstvenu stalnu izložbu mozaika od murano stakla na otvorenome.

Otok mladosti

Ludbreg je među rijetkim gradovima koji gotovo u samom centru grada ima otok. Otok mladosti zeleno je srce grada kojeg čine ribnjaci i šumarci opasani rijekom Bednjom i mlinskim kanalom. Popularno je mjesto za sve rekreativce, šetače, trkače, bicikliste i ribolovce, stanište je različitim biljnim i životinjskim vrstama te prava oaza za uživanje u prirodnim ljepotama.

Turistička zajednica Centar svijeta

Sredinom veljače osnovana je Turistička zajednica područja Centar svijeta koja, osim područja postojeće Turističke zajednice Grada Ludbrega, obuhvaća i područja okolnih općina Jalžabet, Veliki Bukovec, Mali Bukovec, Sveti Đurđ i Martijanec.
Organizacija je to koja djeluje po načelu destinacijskog menadžmenta, a osnovana je radi promicanja i razvoja turizma Republike Hrvatske i gospodarskih interesa pravnih i fizičkih osoba koje pružaju ugostiteljske usluge i usluge u turizmu ili obavljaju drugu djelatnost neposredno povezanu s turizmom na način da upravljaju destinacijom.

NIKAKO NE PROPUSTITE:

  • posjetiti Arheološki park IOVIA
  • prošetati šetnicom uz rijeku Bednju
  • posjetiti mjesto čuda pretvorbe vina u Krv Kristovu u kapelici dvorca Batthyany
  • vidjeti Relikviju Krvi Kristove u Župnoj crkvi Presvetog Trojstva
  • pogledati etnološki muzej i suvenirnicu u “Bakinoj hiži i Dedekovom dvoru”
  • odabrati neku od outdoor aktivnosti i uživati u šetnji i prirodnim ljepotama Otoka mladosti, - biciklirati do rijeke Drave, veslati po rijeci Bednji ili planinariti do Kalnika...

40949 92235 fotopoint 2017 002

40949 92236 DAFA MM SC 1

40957 92248 ludbreg144

40957 92250 Ludbreg 14

40957 92251 Sveti Vinko

Označeno u