TZ LEPOGLAVA Turistički biser Zagorja

VV | 12.3.2022. u 12:26h | Objavljeno u Sponzorirano

U idiličnom krajoliku, u podnožju Ivančice, smjestila se Lepoglava, grad bogate povijesti i kulture. Lepoglava se prvi put spominje 1399. godine, a s dolaskom pavlina početkom 15. stoljeća, izgradnjom crkve i samostana, otvaranjem prve gimnazije, a potom i sveučilišta, Lepoglava je postala mjesto znanosti, umjetnosti, kulture i školstva. “Zlatno doba” Lepoglave potrajalo je sve do kraja 18. stoljeća, kada je samostan preuređen u kaznionicu u kojoj su, tijekom prošlog stoljeća, kazne “služili” brojni poznati, od kardinala Alojzije Stepinca do Josipa Broza Tita i Franje Tuđmana.

Danas je Lepoglava grad koji ima gotovo 7000 stanovnika koji turističku ponudu razvija na svojoj bogatoj povijesti i prirodnim znamenitostima. Posljednjih godina turistička ponuda upotpunjena je novim smještajnim kapacitetima, pa tako turisti mogu odmarati u miru i tišini bajkovito uređenih kuća: Eko bajke Galić, Sobe Funda, Apartmana Mavrek, Kuća za odmor Mare, Kuća za odmor Novak i Kuća za odmor Gornja Višnjica.

Crkva sv. Marije

Jedna od najvažnijih znamenitosti je Crkva Bezgrešnog začeća Blažene Djevice Marije, stara šest stoljeća, koja slovi kao najljepša crkva sjevera. Uz freske Ivana Krstitelja Rangera u unutrašnjosti crkve, pažnju plijeni barokni oltar iz 18. stoljeća uz koji se nalaze još četiri oltara i tri pokrajnje kapelice. U crkvi se kriju najstarije orgulje u Hrvatskoj, koje datiraju iz 1649. godine i koje još uvijek sviraju. Crkva Bezgrešnog začeća Blažene Djevice Marije danas je spomenik kulture nulte kategorije.

Ravna Gora

Posebna atrakcija za sve ljubitelje prirode i planinarenja je Ravna gora. Bogata je raznovrsnim biljnim i životinjskim svijetom, a posebnom je čine pećine i špilje, pravi raj za speleologe i istraživače. Iznad Cvetlina uzdiže se stijena po mjeri za alpiniste. Na Ravnoj gori nalaze se dva planinarska doma te kapelica Sveta Tri Kralja, a jedna od atrakcija je vrh Tri kralja i zupci, skupina šiljastih razlomljenih stijena okruženih šumom. Ravna gora sjajno je odredište za paraglajding, biciklizam, šetnje, lov i sakupljanje gljiva.

“Gaveznica - Kameni Vrh”

Na samom rubu Lepoglave nalazi se geološki spomenik prirode “Gaveznica - Kameni Vrh”. Riječ je o jedinom sačuvanom fosilnom vulkanu u Hrvatskoj koji je nastao prije 22 milijuna godina. Na ovom prostoru danas se nalazi ogromna rupa napuštenog kamenoloma čiji izgled podsjeća na grotlo vulkana, a riječ je o jedinom nalazištu ahata u Hrvatskoj koje je uvršteno u europsku geološku baštinu. Gaveznica predstavlja znanstvenu, obrazovnu i turističku znamenitost i otvorena je za posjetitelje.

Lepoglavska čipka

Jedna od posebnosti lepoglavskog kraja je nadaleko poznata lepoglavska čipka, koja je od 2009. godine na UNESCO-voj listi nematerijalne kulturne baštine. Počeci čipkarstva u Lepoglavi vezuju se u pavline, no čipka je svoj pravi procvat doživjela na kraju 19. stoljeća i u prvoj polovici 20. stoljeća kada se oplemenjuje narodnim ornamentom i baroknim elementima, te joj se daje oblik kakav ona ima danas. Lepoglavska čipka nagrađivana je brojnim priznanjima i nagradama. Posebno značenje u promociji lepoglavske čipke imaju međunarodni festivali koji se svake godine održavaju u rujnu.

Označeno u