Tvrtka Elzeb ugradila više od 700 fotonaponskih elektrana, od Austrije i Slovenije do Hrvatske

Sponzorirani članak | 7.2.2024. u 16:00h | Objavljeno u Sponzorirano
Uskoro javni poziv za subvencije - trenutak za pripremu projekata

Čak 120 milijuna eura izdvojit će u narednom periodu Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost za sufinanciranje energetske obnove obiteljskih kuća, odnosno za mjere povećanja toplinske zaštite elemenata vanjske ovojnice, ugradnju dizalica topline, sunčanih toplinskih kolektora i fotonaponskih elektrana za proizvodnju električne energije za vlastitu potrošnju.

- Obiteljske kuće, čija će se energetska obnova poticati, moraju biti energetski certificirane.Energetski certifikat nije potreban u slučaju kad se traži samo sufinanciranje fotonaponske elektrane, a što je novina koja nekima sve znatno olakšava, odnosno otvara mogućnost prijave. Ugradnju fotonaponskih elektrana će Fond, kao i u već ranijim javnim pozivima, sufinancirati s 50% sredstava, odnosno sa 600 eura po kW, naglašava Emil Zebec, direktor i vlasnik poduzeća ELZEB d.o.o. iz Dubrave Križovljanske, napominjući da je novina i mogućnost dobivanja sredstava za kućnu punionicu za vozila na električni pogon.

Kako je najavljeno, objava javnog poziva za energetsku obnovu obiteljskih kuća, pa i sufinanciranje fotonaponskih elektrana, biti će najkasnije krajem ovog mjeseca pa se može reći da je krajnje vrijeme za početak pripreme projekata. Prihvatljiv trošak je i angažiranje stručno-tehničke pomoći tijekom prijave na Poziv, a prijaviteljima je dana i mogućnost da za prijavu projekta opunomoće drugu osobu, pa i taj dio posla može obaviti tvrtka Elzeb.

-Tvrtka Elzeb već trideset godina pruža usluge, proizvode i cjelovita rješenja na području elektronike, razvijajući i proizvodeći elektroničke aparate i uređaje, a zadnjih desetak godina bavimo se i cjelovitim rješenjima na području proizvodnje solarne energije, odnosno planiranja, projektiranja i izgradnje sunčanih elektrana. U tom razdoblju postavili smo ih više od 700, uglavnom na obiteljskim kućama u Hrvatskoj i inozemstvu. Pri tome uvijek vodimo računa o potrebama kupaca, a na temelju našeg bogatog iskustva rado ih savjetujemo, naglašava Zebec.

Iskustvo i vizija, ali i sjedište poduzeća uz samu hrvatsko-slovensku granicu, najviše su utjecali na impresivan broj osmišljenih i postavljenih solarnih elektrana na području Slovenije i Austrije unatrag desetak godina, a zadnjih godina i u Hrvatskoj.

- Posljednje dvije tri godine radimo sve više u Hrvatskoj jer i tu interes za solarne elektrane sve više raste. Razlog je njihova isplativost. Zahvaljujući subvenciji, povrat investicije je već nakon nekoliko godina, a vijek trajanja je 25 godina, odnosno 30-40 godina uz pad kapaciteta na 84 posto, ukazuje Zebec. U zapadnim zemljama danas se već potiče i postavljanje malih mobilnih sunčanih elektrana na balkone i slična mjesta pa je vjerojatnost da će se i u Hrvatskoj javiti interes za slična rješenja.

ELZEB d.o.o nudi izgradnju sunčanih elektrana uglavnom po sistemu ključ u ruke, odnosno od zamisli i projekta do prijave te nabavke i postavljanja zaokruženog sustava, uz što manje opterećivanje investitora.

-Na temelju želja i zamisli investitora, kao i naših primjedbi i savjeta, dajemo idejna rješenja za sunčane elektrane, a zatim prilazimo izradi projekta. Naime, uz ostale djelatnike imamo zaposlenog i projektanta. Kad je projekt gotov, kreće se u ishođenje potrebne dozvole, odnosno elektroenergetske suglasnosti. Na temelju projekta, krećemo u realizaciju koja za elektrane na obiteljskim kućama traje dan ili dva na terenu, odnosno krovištu.

S obzirom na naše iskustvo i opseg rada, možemo financijski pratiti ugradnju sunčanih elektrana do visine subvencije,, tako da investitor ne mora čekati s početkom investicije do isplate subvencije, već krenuti ranije s izgradnjom elektrane pa time i koristiti dobrobiti elektrane, objašnjava Zebec te naglašava da je njihov cilj da investitor dobije najbolje za svoj novac, u što kraćem vrijemenu i uz minimalni vlastiti angažman. Sredstva Fonda u tom se slučaju direktno uplaćuju izvođaču radova.

Prvi dogovori o ugradnji solarne elektrane obično kreću u uredu, ali se glavnina posla odvija na terenu.

- Na licu mjesta savjetujemo investitora o mogućnosti izgradnje s obzirom na ne samo njegove trenutne potrebe, već i buduće. Naime, sunčane elektrane imaju vijek trajanja od trideset godina, tako da ne treba gledati samo trenutne potrebe za električnom energijom, već treba sagledati i porast potrošnje zbog korištenja novih uređaja, kao što su dizalice topline i električna vozila. Stoga investitorima savjetujemo ugradnju nešto jačih elektrana, za što je dodatni argument i nedavna promjena propisa vezanih uz proizvedene viškove električne energije. Naime, ukoliko kućanstvo ugrađenom fotonaponskom elektranom proizvede više električne energije nego što potroši, višak proizvodnje prodaje opskrbljivaču električnom energijom, ukazuje Zebec.

Za zadovoljavanje potreba za električnom energijom prosječnog kućanstva dovoljna je elektrana snage oko šest kW, a za što je potrebno oko 30 m2 površine krova, odnosno za kW snage elektrane potrebno je osigurati 5 m2 površine krova.

Period povrata investicije u sunčanu elektranu građenu za vlastite potrebe obiteljske kuće uz povoljan položaj krova kreće se od pet do osam godina, a uz subvenciju Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost taj period se skraćuje na tri do šest godina..

- Uz poznatu stvarnu potrošnju kućanstva tijekom cijele godine te veličine i položaja krova, može se puno točnije odrediti potrebna veličina elektrane za zadovoljenje vlastitih potreba za električnom energijom, ukupni troškovi ugradnje elektrane, a nakon toga i stvarni period povrata investicije, ukazuje Zebec, dodajući da se ukupna cijena elektrane priključene na mrežu kreće do 1100 EUR po kW instalirane snage.

- Kad se ishodi elektroenergetska suglasnost, kreće se u postavljanje elektrane. Najbolja je južna strana krovišta, ali isto tako se mogu koristiti i jugozapadna ili jugoistočna strana jer rijetko tko ima idealan položaj krovišta. Elektrane gradimo od kvalitetnih komponenti renomiranih svjetskih proizvođača, kao što su Canadian solar, Trina solar i Longi, kao i Solar edge i Huawei, ali i po želji investitora. Gotovo svi investitori se odlučuju da im uz ugradnju osiguramo i sav materijal radi ukinutog PDV-a. Tako se pojedincu ne isplati kupovina materijala jer u tom slučaju mora platiti PDV, upozorava Zebec, dodajući da na ugradnju i sav materijal daju jamstvo.