Telemachova najbrža 10 Giga optička mreža uskoro bi mogla biti dostupna i u Varaždinu

Sponzorirani članak | 7.4.2022. u 12:17h | Objavljeno u Sponzorirano

Proteklih godinu dana Telemach Hrvatska diljem Hrvatske gradi najbržu 10 GIGA optičku mrežu koja donosi brzine interneta dvadeset puta veće od prosječnih. Po brzini i kvaliteti ova mreža usporediva je s postojećom mrežom u Južnoj Koreji, koja je svjetski rekorder kad je riječ o internetskim brzinama. 10 Giga optička mreža iz korijena će promijeniti doživljaj učenja na daljinu, video konferencija, zabave i povezanosti, što će značajno utjecati na korisničko iskustvo. Ova mreža korisnicima omogućava lako i brzo dijeljenje velikih datoteka, vrhunsku kvalitetu video poziva te pristup cloud servisima u realnom vremenu. Prednost brzine vidljiva je i prilikom istodobnog povezivanja više različitih uređaja, pri čemu svi ukućani ili kolege u uredima imaju vrhunsko iskustvo korištenja servisa bez smetnji – istodobni upload ili download velikih datoteka i održavanje online sastanaka na nekoj od platformi. Pored toga, 10 GIGA mreža donosi i vrlo nisku latenciju, tako da će cjelokupno korisničko iskustvo vezano uz prijenose sadržaja, gaming i druge streaming servise biti uvelike poboljšano. Do kraja godine najbrža optička mreža bit će dostupna za oko 170.000 kućanstava diljem Hrvatske, a zbog velikog interesa građana za brzim internetom u Varaždinu, prednosti ove mreže uskoro bi mogli osjetiti i stanovnici hrvatske barokne prijestolnice.

Gdje bi se u Varaždinu uvodila 10 GIGA optička mreža?

Najsuvremeniju 10 GIGA optičku mrežu Telemach ima namjeru uvesti na područje na južnoj strani grada omeđeno Ulicom Krešimira Filića i željezničkom prugom; na sjevernoj strani Ulicom Tina Ujevića, Vinka Međerala i Ulicom Jurja Križanića; na istočnoj strani Ulicom Krešimira Filića te od Ulice Josipa Pupačića i Jalkovečke ulice na zapadu.

Radovi koje je prilikom uvođenja optičke mreže potrebno izvesti minimalno su invazivni: svode se na iskop vrlo uskog rova širine 10 centimetara i dubine 10-15 centimetara u koji se postavlja cijev (u pravilu promjera 16 mm), kroz koju se kasnije uvlači optički kabel do kutije na fasadi ili unutar kuće. Taj uski rov kopa se od ograde objekta do samog objekta, a optički kabel uvodi se izravno u kuću ili postavu vanjske kutije na fasadu objekta. Način iskopa i dovršetka instalacije dogovara se sa svakim vlasnikom tako da radovi budu provedeni na najmanje invazivan način u odnosu na postojeće uređenje ceste, dvorišta i ostalih elemenata koji okružuju objekt. Unutar kuće postavlja se prozirni kabel od kutije do pozicije modema (rutera) u dogovoru s vlasnikom objekta.

Pozivamo sve zainteresirane građane Varaždina da nam se pridruže u subotu 9. travnja 2022.

Kako bi se dobio što bolji uvid u interes građana za uvođenjem 10 GIGA optičke mreže u navedenim područjima, Telemach organizira događanje, u subotu 9. travnja, od 9 do 11 sati na križanju Ulice Miroslava Krleže i Ulice Dimitrija Demetra. Pozivaju se stanovnici s navedenog područja, kojima je Telemach ranije uputio dopise s dodatnim informacijama oko uvođenja brze optičke mreže, da se odazovu navedenom događanju gdje će im Telemachovi djelatnici odgovarati na sva pitanja i objasniti opseg radova, a stanari će moći dati svoje odgovore jesu li zainteresirani za uvođenje brže optičke mreže u njihov kvart.