STROJARSKA I PROMETNA ŠKOLA Projektna nastava - budućnost! Foto: Ilustracija/Strojarska i prometna škola Varaždin

STROJARSKA I PROMETNA ŠKOLA Projektna nastava - budućnost!

VV | 13.4.2023. u 08:00h | Objavljeno u Sponzorirano
Ljekarne VŽŽ

Učenici i nastavnici Strojarske i prometne škole Varaždin prošli su tjedan uspješno odradili još jednu terensku nastavu povodom obilježavanja Dana škole.

Riječ je o projektu u sklopu kojeg svi učenici iz strojarskog i prometnog sektora odlaze na različite destinacije u Hrvatskoj u tvrtke koje su vezane uz njihovu struku kako bi iz prve ruke doznali što ih čeka u budućem poslu, a prilika je to i za posjet određenim znamenitostima i muzejima. No, to je samo jedan od brojnih projekata koje provodi Strojarska i prometna škola Varaždin.

Projekti mobilnosti

Ucenici_3.J_i_3.K_razreda_u_tvrtki_General_Electric_Hrvatska_d.o.o._u_Karlovcu.jpg

- S Erasmus+ projektima mobilnosti za područje strukovnog obrazovanja i osposobljavanja krenuli smo još 2014. godine u prometnom sektoru, i to kao dio konzorcija tri škole. Nakon toga smo u projekte mobilnosti krenuli sami, van konzorcija, te se u projekte uključio i naš strojarski sektor. Dosad smo uspješno odradili, uključujući i tri godine konzorcija, devet projekata mobilnosti, šest u području prometa i strojarstva, a prve tri godine samo u području prometnog sektora. Zahvaljujući ovim projektima naši su učenici praktičnu nastavu obavljali u mnogim zemljama, Portugalu, Danskoj, Finskoj, Latviji, Italiji, Češkoj, Španjolskoj, Njemačkoj i Sloveniji. U projekte mobilnosti uključena je i mobilnost nastavnika koji su sudjelovali na različitim tečajima i osposobljavanjima kao i u praćenju rada (job shadowing) u Sloveniji, Mađarskoj, Njemačkoj, Turskoj, Grčkoj i Španjolskoj. Trenutno je u tijeku provođenje projekta SIPS mobility 6, a posljednja mobilnost u sklopu tog projekta provedena je nedavno, kada je pet naših nastavnika sudjelovalo na job shadowingu u Turskoj - doznali smo od Snježane Klarić, ravnateljice Strojarske i prometne škole Varaždin.

Strojarska i prometna škola Varaždin ima izuzetno dobru suradnju sa Županijskom obrtničkom komorom, u sklopu koje će se osnovati i Odbor za obrazovanje. Izuzetno dobru suradnju imamo i sa Sveučilištem Sjever te prijevoznicima. Ovdje svakako treba spomenuti kako su naši nastavnici izradili Mikrokvalifikaciju stjecanja ubrzanih početnih kvalifikacija vožnje u prijevozu tereta kako bismo omogućili našim prijevoznicima da ubrzanim tempom dođu do vozača kojih kronično nedostaje na tržištu rada - istaknula je ravnateljica Snježana Klarić.

U Strojarskoj i prometnoj školi se provodi i Erasmus+ KA2 projekt suradničkih partnerstava Digital Learning Paths. - U ovaj projekt uključeni su učenici i nastavnici u području strojarstva. U sklopu ovog projekta naši nastavnici zajedno s nastavnicima iz sedam škola partnera (iz Belgije, Španjolske, Srbije, Rumunjske i Hrvatske) izradit će digitalne materijale iz različitih tehničkih područja, odnosno osmislit će platformu Ariadna.education na koju će biti stavljeni digitalni materijali te biti formirani putevi učenja (learning paths).

Cilj projekta je omogućiti učenicima personalizirano učenje, odnosno svaki učenik će moći odabrati svoj put učenja nastavnog gradiva. Tako će daroviti učenici birati materijale i puteve koji odgovaraju njihovim sklonostima, sposobnostima i interesima dok će učenici kojima treba više vježbe ili zadataka birati one koji odgovaraju njihovim potrebama. Trenutno je u tijeku izrada digitalnih materijala i platforme, nakon čega slijedi testno razdoblje, odnosno platformu će isprobati učenici iz svih partnerskih škola - istaknula je ravnateljica Klarić.

Strojarska i prometna škola Varaždin nositeljica je i oznake e-Twinning škole kao i Erasmus akreditacije u strukovnom obrazovanju i osposobljavanju za razdoblje od 2021. do 2027. godine, što je potvrda kvalitete provođenja tih projekata.

DSC_0864.jpg

- Zahvaljujući akreditaciji škola se može pouzdati da će svake godine iz programa Erasmus+ dobivati financijska sredstva za nove aktivnosti mobilnosti, a veseli nas što se iz godine u godinu povećava broj učenika i nastavnika koji sudjeluju u ovim projektima mobilnosti - istaknula je ravnateljica Klarić te spomenula još jedan, zanimljiv projekt.

- Naša škola se u studenom prošle godine prijavila na projekt Ministarstva znanosti i obrazovanja u području rada s nadarenim učenicima. Sredstva za provođenje ovog projekta dobile su dvije škole iz Varaždinske županije, a jedna od njih je i naša škola. Riječ je o projektu koji je sličan projektu odrađenom prošle godine u suradnji s udrugom Makerspace i Tehnološkim parkom. Kako se projekt pokazao inovativnim povezujući različita područja struke, prijavili smo novi, obimniji projekt pod nazivom STEM u SIPS-u te dobili sredstva kroz natječaj od Ministarstva. Radi se o dizajniranju i izradi električnih autića na daljinsko upravljanje putem pametnog telefona, a koje i dalje radimo u suradnji s udrugom Makerspace i Tehnološkim parkom. Na kraju ovog projekta održava se utrka izrađenih autića, pri čemu učenici iz prometnog sektora pripremaju poligon na kojem se autići utrkuju prelazeći razne prepreke. Ovaj je projekt odlično prihvaćen kod naših učenika - istaknula je ravnateljica Strojarske i prometne škole Varaždin.

Prema budućnosti

Uz sve ove projekte, Strojarska i prometna škola s Graditeljskom, prirodoslovnom i rudarskom školom u sklopu projekta Građanskog odgoja i obrazovanja provodi projekt “Naša oaza odmora i znanja”.

Ucenici_1.H_i_1.L_razreda_u_tvrtki_Gebruder_Weiss_d.o.o._u_Svetoj_Nedelji.jpg

- Kroz ovaj projekt zajedničkim snagama uredit ćemo park koji se nalazi između ove dvije škole, a koji je godinama bio zapušten. Učenici obje škole imaju priliku dati svoje ideje i sugestije te će kroz praktičnu nastavu urediti prostor te izraditi klupe i koševe za smeće. Zahvaljujući ovom projektu učenici će imati prostor za učenje i druženje. Projekt bi trebao biti gotov u svibnju kada će biti i predstavljen javnosti - najavila je ravnateljica Klarić i dodala kako je sudjelovanje u ovakvim projektima od velike važnosti i za učenike, ali i nastavnike. - Kroz ovakav način rada učenici stječu praktična znanja. Projektna nastava zapravo je nastava budućnosti, u kojoj će učenici morati puno više samostalno raditi, dok će ih nastavnici usmjeravati - ustvrdila je Klarić.

DF1_0307.jpg

WorldSkills Croatia Učenici Strojarske i prometne škole Varaždin svake godine sudjeluju na Državnom natjecanja učenika strukovnih škola - Worldskills Croatia i postižu iznimne rezultate. Tako su lani osvojili prvo mjesto u disciplini Kućne instalacije i drugo mjesto u disciplini Prometna tehnologija. Ove godine škola također ima predstavnike na WorldSkills Croatia 2023. u disciplinama Vožnja motornog vozila, Prometna tehnologija i logistika te Automehatronika.