SREDNJA STRUKOVNA ŠKOLA Zanimanja bez kojih ne možemo! Foto: Ilustracija/Arhiva VV

SREDNJA STRUKOVNA ŠKOLA Zanimanja bez kojih ne možemo!

VV | 13.6.2020. u 15:50h | Objavljeno u Sponzorirano

ZAŠTO SU NAŠA ZANIMANJA VAŽNA?

Zanimanja Srednje strukovne škole u Varaždinu traženija su nego ikad. Možemo li zamisliti život bez odlaska frizeru ili kozmetičaru? Kada uređujemo stan ili kuću, najprije ćemo se obratiti soboslikaru, a potom će nam zatrebati usluge stolara ili tapetara. Svakodnevno kada kupujemo kruh susrećemo pekare ili u mesnicama mesare. Odjeća koju kupujemo u trgovinama ne pristaje uvijek svakome, nego ju ponekad treba proširiti, suziti, skratiti ili slično. Život ne možemo zamisliti bez strukovnih zanimanja.

Obrazovanje

Srednja strukovna škola Varaždin pruža stjecanje znanja i vještina u 20 zanimanja. Nastava se odvija u manjim obrazovnim skupinama što stručnom nastavnom osoblju omogućava usmjerenost ne samo na postizanje kompetencija- stjecanje znanja i razvijanje vještina učenika, već i na poticanje njihove kreativnosti, inicijativnosti i poduzetnosti.

Stipendiranje učenika

Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta garantira stipendiju za čak 9 deficitarnih zanimanja Srednje strukovne škole: stolar, tapetar, galanterist, krojač, mesar, pekar, soboslikar - ličilac, dimnjačar i autolakirer.
Strukovna zanimanja tražena su i dobro plaćena. Zbog potražnje i nedostatka stručnog kadra na tržištu rada osim Ministarstva, stipendiju daju i pojedini poslodavci.

kola.jpg

ZANIMANJA

Četverogodišnja zanimanja:

- Tehničar zaštite osoba i imovine
- Likovna umjetnost i dizajn: dizajner odjeće i grafički dizajn
- Drvodjeljski tehničar dizajner
- Modni tehničar
- Kozmetičar
- Frizer

Trogodišnja zanimanja:

- Stolar
- Staklar
- Tapetar
- Galanterist
- Krojač
- Mesar
- Pekar
- Mljekar
- Soboslikar - ličilac
- Dimnjačar
- Autolakirer
- Pomoćni krojač
- Pomoćni stolar
- Pomoćni pekar

Nakon završetka školovanja pred učenicima je izbor - zaposlenje u struci ili nastavak obrazovanja, polaganje državne mature i upis na studij.

Škola prati trendove i potrebe u proizvodnji, te kontinuirano nabavlja i oprema suvremenom tehnologijom stručne praktikume: soboslikarski, stolarski, pekarski, krojački, kozmetički, frizerski i galanterijski.

Pekara.jpg

TEORIJA I PRAKSA

Rad na teorijskoj i praktičnoj nastavi u školi ili kod obrtnika organiziran je u malim obrazovnim skupinama što omogućava individualni rad.

kozmeticki_praktikum_u_skoli.jpg

PROGRAMI MOBILNOSTI učenika i nastavnika
Sudjelovanje škole u brojnim domaćim i stranim projektima potiče razvoj komunikativnosti, samostalnosti i tolerancije kod učenika.
U sklopu jedne od mobilnosti Erasmus+ projekta pod nazivom „Our Heritage: Where the Past Meets the Future”učenici Srednje strukovne škole iz Varaždina sudjelovali su u razmjeni učenika i nastavnika u partnerskoj školi Havo Notre Dame Des Anges u nizozemskom gradu Ubbergenu.

Mobilnost_u_Nizozemsku_.jpg

SLOBODNE AKTIVNOSTI

Osim u različite projekte, učenici se mogu uključiti u slobodne aktivnosti: volonterski klub, sportsku, dramsku skupinu… Postavljanje predstava u svom punom sjaju omogućavaju proizvodi školskih praktikuma: soboslikarski, drvni (stolari, drvodjeljski tehničari-dizajneri i tekstilni (krojači, odjevni i modni dizajneri), a svježi i ukusni pekarski proizvodi stižu iz pekarskog praktikuma.

slobodne-aktivnosti.jpg

CENTAR IZVRSNOSTI iz crtanja i dizajna

U Srednjoj strukovnoj školi Varaždin djeluje Centar izvrsnosti iz crtanja i dizajna koji je zamišljen je kao mjesto rada s darovitim učenicima i učenicima osnovnih i srednjih škola koji pokazuju sklonost u području likovne kulture, crtanja, plastičnog oblikovanja, konstruiranja i dizajna.

Centar_izvrsnosti.jpg

USPJEH NA NATJECANJIMA

Kvaliteta obrazovanja i učenika Srednje strukovne škole vidljiva je kroz brojne prve nagrade osvojene na različitim natjecanjima u domovini i inozemstvu.

U posljednjih 10 godina učenici škole osvojili su ukupno 24 prve, 20 drugih i 11 trećih nagrada na državnim natjecanjima. Na prvom Worldskillsu učenici su osvojili pet prvih mjesta u tri kategorije, te Oskar znanja za prvo mjesto na Državnom natjecanju iz područja vizualnih umjetnosti i dizajna.

DOĐITE U ŠKOLU

Za sve informacije i obilazak škole slobodno se najavite!
Srednja strukovna škola Varaždin
Božene Plazzeriano 4, Varaždin tel.: 042/492 255
e-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. web: https://sss-vz.hr/
face: https://www.facebook.com/strukovnaskolavarazdin/

srce-grupa.jpg

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.
Povezani članci