Srednja strukovna škola Varaždin: Zanimanja bez kojih ne možemo!

VV | 1.6.2022. u 15:46h | Objavljeno u Sponzorirano

Za sve informacije i obilazak škole slobodno se najavite! Srednja strukovna škola Varaždin Božene Plazzeriano 4, Varaždin tel.: 042/492 255 e-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. web: https://sss-vz.hr/

Zanimanja Srednje strukovne škole u Varaždinu traženija su nego ikad ranije. Možemo li zamisliti život bez odlaska frizeru ili kozmetičaru? Kada uređujemo stan ili kuću, najprije ćemo se obratiti soboslikaru, a potom će nam zatrebati usluge stolara ili tapetara. Svakodnevno kada kupujemo kruh susrećemo pekare ili u mesnicama mesare. Odjeća koju kupujemo u trgovinama ne pristaje uvijek svakome, nego ju ponekad treba proširiti, suziti, skratiti ili slično. Tad su na potrebni krojači. Život ne možemo zamisliti bez strukovnih zanimanja.

Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta Srednjoj strukovnoj školi Varaždin je 2020. godine dodijelilo PRIZNANJE „ŠEGRT HLAPIĆ“ kao najboljoj školi izvođaču strukovnih obrazovnih programa.

Unutar škole djeluju stolarska radionica, školska pekara, frizerski i kozmetički salon, tekstilna radionica, galanterijski praktikum i soboslikarski praktikum u kojima učenici obavljaju praktičnu nastavu. Škola ima specijalizirane učionice: informatičke - za dizajn odjeće, grafički dizajn te dizajn namještaja i interijera, specijaliziranu učionicu za grafičke tehnike i plastično oblikovanje, za crtanje i specijaliziranu učionicu za nastavu kemije.

Škola prati trendove i potrebe u proizvodnji te kontinuirano nabavlja i oprema suvremenom tehnologijom stručne praktikume: stolarski, pekarski, krojački, galanterijski, kozmetički, frizerski, soboslikarski.

Nastava se odvija u manjim obrazovnim skupinama što stručnom nastavnom osoblju omogućava usmjerenost ne samo na postizanje kompetencija - stjecanje znanja i razvijanje vještina učenika, već i na poticanje njihove kreativnosti, inicijativnosti i poduzetnosti.

Strukovna zanimanja tražena su i dobro plaćena. Zbog potražnje i nedostatka stručnog kadra na tržištu rada stipendiju daju i pojedini poslodavci. Nakon završetka školovanja pred učenicima je izbor - zaposlenje u struci ili nastavak obrazovanja, polaganje državne mature i upis na studij.

Rad na teorijskoj i praktičnoj nastavi u školi ili kod obrtnika organiziran je u malim obrazovnim skupinama što omogućava individualan rad.

U sklopu škole djeluju: Centar izvrsnosti za likovnu umjetnost, Centar novih nastavnih tehnologija za obradu drva te Zaštitna radionica.

Centar izvrsnosti iz crtanja i dizajna koji djeluje pri školi zamišljen je kao mjesto rada s darovitim učenicima i učenicima osnovnih i srednjih škola koji pokazuju sklonost u području likovne kulture, crtanja, plastičnog oblikovanja, konstruiranja i dizajna.

Svake godine učenici Srednje strukovne škole postižu izvrsne rezultate na različitim natjecanjima, od državnih kao što je WorldSkills Croatia, Državnoj smotri IDIVA, natječaju LIK za vizualne umjetnosti i dizajn, High school beauty competiton pa sve do međunarodnih likovnih natječaja. Učenici škole uključeni su u brojne izvannastavne aktivnosti, sudjeluju u humanitarnim akcijama, postavljaju izložbe, putuju u sklopu Erasmus+ programa, ostvaruju stručne posjete radnim organizacijama, fakultetima, sajmovima, udrugama, specijaliziranim prodavaonicama, tvornicama, radionicama, galerijama i muzejima, tvrtkama, pekarama, salonima…, ovisno o interesima pojedine struke.

Sudjelovanje škole u brojnim domaćim i stranim projektima potiče razvoj komunikativnosti, samostalnosti i tolerancije kod učenika. U posljednjih desetak godina učenici škole osvojili su ukupno 27 prvih, 20 drugih i 12 trećih nagrada na državnim natjecanjima. Državni prvak na WorldSkills Croatia 2022. u disciplini Pekar je učenik škole Filip Belani. Državni prvak u disciplini Stolar je David Golubić. Zlatnu medalju u disciplini Međusektorska smotra osvojili su Bruno Kanjir (drvodjeljski tehničar dizajner) i Velimir Hiržin (stolar) dizajnom i izradom dječjeg bicikla na guranje. Treće mjesto osvojila je učenica Marija Monika Kišićek u disciplini Kozmetička njega dok je učenik Ivan Horvat treći u državi u disciplini Soboslikarstvo.

Srednja strukovna škola pruža stjecanje znanja i vještina u 19 zanimanja.

Četverogodišnja zanimanja:

• Tehničar zaštite osoba i imovine

Likovna umjetnost i dizajn:

• Dizajner odjeće i Grafički dizajner

• Drvodjeljski tehničar - dizajner

• Modni tehničar

• Kozmetičar

• Frizer

Trogodišnja zanimanja:

• Stolar

• Staklar

• Tapetar

• Galanterist

• Krojač

• Mesar

• Pekar

• Soboslikar - ličilac

• Autolakirer

• Pomoćni krojač

• Pomoćni stolar

• Pomoćni pekar

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.
Povezani članci