Srednja škola Ludbreg: "Ciljamo na izvrsnost" Foto: Luka Šalamun

Srednja škola Ludbreg: "Ciljamo na izvrsnost"

VV | 17.5.2023. u 18:32h | Objavljeno u Sponzorirano

Prošli je tjedan za Srednju školu Ludbreg bio slavljenički. Naime, učenici i profesori su proslavili 10. obljetnicu osnutka ludbreške srednje škole, a vrhunac proslave bila je svečana sjednica koja se održala u petak 12. svibnja kada se ujedno održao i Dan otvorenih vrata za zainteresirane osnovnoškolce koji bi željeli upisati jedan od smjerova na Srednjoj školi Ludbreg. Od skromnih početaka se puno toga izmijenilo u posljednjih 10 godina.

- Nije to što je 10 godina prošlo nego mi smo 10 godina stariji. S obzirom kako smo počeli, u prostorima Osnovne škole Ludbreg sa malim brojem učenika, sa problematikom zanimanja i onda smo to nakon prve upisne godine promijenili. Promijenili smo cijeli koncept srednje škole. Išli smo na zanimanja koja su tražena na tržištu rada, koja su deficitarna, ali isto i ona kojim se poduzeća bave, za poduzeća koja imaju potrebu za kadrom. Ove godine ćemo po prvi puta upisati tri četverogodišnja zanimanja i tri trogodišnja zanimanja znači da idemo na izvrsnost - rekao je ravnatelj Srednje škole Ludbreg, Josip Zdelar.

ss_ludbreg_dani_otvorenih_vrata-09505.jpg

Na samom početku je Srednja škola Ludbreg imala svega 32 učenika i bio je to klimav start, a prema predviđanjima ravnatelja od jeseni će premašiti i brojku od 300 učenika, s obzirom da sve više školaraca dolazi u školu izvana, puno njih iz Koprivničko-križevačke i Međimurske županije kao i iz Varaždinske županije.

- Trenutno imamo 250 učenika, 60 zaposlenih, a još smo u fazi razvoja i na jesen po svim predviđanjima bit će ona brojka od 300 učenika, što je za sam grad Ludbreg i okolicu maksimalni plafon s obzirom na organizacijske mogućnosti te će nam prioritet za sadašnjost i budućnost, s obzirom da mi radimo na tri lokacije, dvorana, radionica, glavna zgrada, a to je više neizdrživo je da konačno imamo sve na jednom mjestu. Prošle godine smo dobili pravomoćnu dozvolu za dogradnju novih radionica, novih učionica i dvorane za tjelesnu i zdravstvenu kulturu na lokaciji u Ulici Mihovila Pavleka Miškine. Jest da je to velika financijska ulaganja od strane osnivača, države - rekao je Zdelar.

ss_ludbreg_dani_otvorenih_vrata-09498.jpg

Ključno za razvoj ove škole je jako dobra suradnja s podzetničkim snagama u ovom kraju, primjerice od listopada 2021. godine tek su jedna od 64 edukacijske institucije u svijetu koja ima ugovor s globalnim divom u proizvodnji CNC tehnologije, kalifornijskim HAAS-om.

- Danas znamo da se svi poslodavci bore sa kadrovima i naši učenici koji ne idu na nastavak obrazovanja, oni se u 99 posto slučajeva zapošljavaju u našim lokalnim firmama i to je ona jedna stvar koju moramo naglasiti. Znači, niti mogu poslodavci bez srednje škole, ali niti može srednja škola bez poslodavaca, to je zaključak. Jasno je da ih mi ne možemo sve naučiti u srednjoj školi jer svaki poslodavac imao svoj posao, ali dobe neka osnovna znanja tu kod nas i onda se finiširaju kod samog poslodavca - istaknuo je Zdelar.

ss_ludbreg_dani_otvorenih_vrata-09494.jpg

Od 8. do 12. svibnja su održani programi povodom 10. obljetnice škole. U ponedjeljak 8. svibnja je održana izložba “Profesori nekad”, u utorak 9. svibnja je održan Gamin day turnir humanitarnog karaktera, u srijedu 10. svibnja su tijekom školskih odmora održane glazbene aktivnosti “Naši glazbeni genijalci”, u četvrtak 11. svibnja su održane sportske aktivnosti te nogometna utakmica između učenika i profesora, dok je petak bio rezerviran za Dan otvorenih vrata.

- Danas je održan Dan otvorenih vrata, na to smo stvarno ponosni. Radimo ih već pet ili šest godina, osim u vrijeme korone kada ih nismo radili. Učenici imaju dvadesetak do tridesetak radionica iz svih područja. Svi naši učenici, njih 250, sudjeluje sa našim nastavnicima, ali isto tako možete vidjeti, došli su nam i osmaši iz Osnovne škole Ludbreg, Osnovne škole Martijanec, Osnovne škole Sveti Đurđ, Osnovne škole Veliki Bukovec te Osnovne škole Svibovec - zaključio je Zdelar.

ss_ludbreg_dani_otvorenih_vrata-09484.jpg

Galerija slika