Spremni za navijačku groznicu uz vašeg Tommyja Foto: Pixabay

Spremni za navijačku groznicu uz vašeg Tommyja

Sponzorirani članak | 7.12.2022. u 09:37h | Objavljeno u Sponzorirano

Najneobičnije svjetsko prvenstvo dosad je u punom jeku, pa ako već niste, evo prilike da saznate neke nevjerojatne činjenice o tekućem svjetskom nogometnom prvenstvu.

Vrući Katar

Svjetsko nogometno prvenstvo u studenom i prosincu, mora da je vic! Ne ako se održava u Katru, jednoj od najbogatijih država Bliskog istoka. Osim što je suludo bogata, ova država je i ekstremno vruća, tako da se prvenstvo  održava u predbožićno vrijeme da se izbjegnu ekstremne temperature (i vjerojatno masivna padanja u nesvijest). Nije čudo, jer je prosječna temperature 40 stupnjeva, koja ljeti skoči i na 50.

Doduše, temperature na stadionima nisu problem budući da su oni klimatizirani.  Prvenstvo se odigrava na samo 8 stadiona, a kako je Katar mala zemlja, udaljenosti između stadiona jako su male. Između dva najudaljenija stadiona samo je 150 kilometara.

Budget koji je Katar potrošio za gradnju stadiona i ostalih infrastrukturnih projekata je prava sitnica – 200 milijardi dolara. Doduše, priča o gradnji stadiona ima i svoju tamnu stranu – navodno je tokom same gradnje nekih i do deset tisuća radnika izgubilo život. To je svakako tamna mrlja ovog nogometnog spektakla.

Navijački rekviziti

Ako ste pravi navijač, trebate i navijačke rekvizite koji su naravno s motivom prepoznatljivih crveno-bijelim kockicama. Osnovni starter-kit, paket za navijače sadrži navijački šeširić, navijačku kapicu koja može poslućiti i kao božićna kapica, zastavica na štapu, navijačka truba i zastava, te velika hrvatska zastava. 

Sve to možete pronaći u Vašem Tommy katalogu po povoljnim cijenama, baš za pravi navijački ugođaj u nekom od kafića – tako da se istodobno može slaviti advent i svjetsko nogometno prvenstvo!

pexels-luis-quintero-1659702.jpg

Odriješivanje kese u Katru

Kako je Katar enormno bogat, on je i ekstremno skup, tako da će navijači koji idu na prvenstvo potrošiti pravo bogatstvo. Primjerice, jedan siromašno napravljeni mali burger i malo pivo košta i oko 200 kuna! Minijaturna salata oko 80 kuna, a pivo zna koštati stotinjak kuna. Teško se najesti uz tako paprene cijene u državi prebogatoj naftom! 

Stanovanje je također jako skupo, ali zato litra benzina košta manje od obične boce za piće. Ali ako želite kupiti nekretninu u Katru, to će biti malo teži pothvat, budući da je zabranjeno prodavati nekretnine strancima.

Osim cijena hrane, nije na odmet poznavati islam za što bolje se snaći u Katru. U ovoj patrijahalnoj zemlji manje je važno što radiš i čime se baviš, a više odakle dolaziš, odnosno ako si stranac – tko je tvoj sponzor u Katru. U ovom društvu prevladavaju muškarci, a ako naletite na zaposlene žene, većinom su strankinje. Generalno, jako puno stranaca doselilo je u Katar, posebno građevinskih radnika uoči svjetskog prvenstva.

Ne zaboravite se pomoliti

Molitva je učestala pojava – u islamskom svijetu običaj je da se moli 5 puta dnevno, a mnoge firme imaju i posebne prostorije za molitvu. Vjerojatno i stadioni! U firmama, molitvu vodi osoba koja je najviša u hijerarhiji.

Bezalkoholni Katar

Alkohol je inače zabranjen ispod 21. godine, ali samo 2 dana prije početka prvenstva konzervativne vlasti u Katru su zabranile alkohol tokom prvenstva, na sveopći užas. Ipak, kod nas nije zabranjen, pa možete uživati u Karlovačkom pivu  od pola litre već za 7 kn.

Ako već niste nabavili vlastite navijačke rekvizite, požurite po njih u najbližu Tommy trgovinu! I uživajte u prvenstvu na malim ekranima!