RUŽICA CRNKOVIĆ "Temelj uspjeha - poštenje i odgovornost prema poslu" Foto: Ilustracija

RUŽICA CRNKOVIĆ "Temelj uspjeha - poštenje i odgovornost prema poslu"

VV | 5.3.2024. u 16:00h | Objavljeno u Sponzorirano

- Kada smo suprug i ja počeli graditi Restoran Fontana, od 1992. do 1998. godine, nismo bili na godišnjem odmoru. Bilo je jako puno izazova jer, kada nastojiš biti uključen u svaki segment poslovanja to iziskuje i jako puno odricanja. I uspjeli smo, prije svega zahvaljujući dobroj organizaciji, obostranom poštivanju i uvažavanju mišljenja i ideja. Naše poslovanje uvijek smo temeljili na poštenju, odgovornosti i vrhunskoj usluzi koju smo željeli pružiti i našim gostima, ali i kandidatima u autoškoli. Mislim da je to i razlog što smo se održali svih ovih godina - rekla je Ružica Crnković, direktorica poznatog Restorana Fontana u Varaždinu koji uspješno posluje već 23 godine, a čiji je suprug Ivan još 1990. godine ponovno otvorio autoškolu Crnković, danas jednu od najvećih autoškola u Hrvatskoj s 29.250 osposobljenih vozača svih kategorija.

Korak naprijed

Poznata poduzetnica, rodom iz Karlovca Ludbreškog, od malena je naučila da samo naporni rad i trud dovode do uspjeha. Još je kao dijete sa svojom braćom pomagala roditeljima kod kuće, u poljoprivredi. Završila je osnovnu školu u Svetom Đurđu, a potom i gimnaziju, nakon koje je upisala FOI i stekla zvanje diplomiranog ekonomista računovodstva i financija. Potom slijedi doškolovanje za menagera na Ekonomskom institutu Zagreb i pedagoško obrazovanje na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Nakon što je diplomirala, zaposlila se u tadašnjoj ugostiteljskoj organizaciji, u kojoj su bili hotel “Turist” i 37 restorana i ugostiteljskih objekata Varaždina sa 570 zaposlenih. Već 1989. postala je šefica računovodstva i financija. 

IMG_7250.jpg

- Za mladu, ambicioznu osobu koja nije prezala pred nikakvim izazovima, to je bio veliki korak naprijed - priznala nam je.

Široj javnosti malo je poznato da je direktorica Ružica Crnković od mladosti bila društveno angažirana. Sudjelovala je u brojnim akcijama, aktivna je bila i u Savezu samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH), humanitarnom radu i volontiranju.

- Smatram da bi pomaganje drugima trebala biti zadaća svakoga od nas. U svom privatnom životu, a isto tako, kroz poslovanje, nikada zarada nije bila na prvom mjestu. Uvijek smo nastojali pomoći svima ako bi se našli u problemu. Prvi smo na sjeveru Hrvatske uveli osposobljavanje vozača s invaliditetom. I nikada to nismo dodatno naplaćivali, kao što to rade druge autoškole - otkriva Crnković.

MUŠKARCI VOLE BITI U PRAVU, ALI... Na pitanje je li teže muškarcima ili ženama voditi posao, Ružica Crnković ističe da je drugačije ozračje u tvrtki koju vode muškarci od onog kojeg vode žene. - Muškarci vole biti superiorni, da je sve po njihovom. Žene preispituju mogućnosti rješavanja problema, spremne su saslušati savjete suradnika, a uz razvoj odgovornosti i poštovanja mogu daleko više postići nego muškarci. Zato jer imaju veći senzibilitet za sve zaposlene. Ženama je daleko teže nego muškarcima, jer od njih se očekuje da budu i majke, i supruge i uspješne u poslovanju. I na svim tim poljima, iznova, svakodnevno se moraju dokazivati - ustvrdila je.

Uz poštenje, odgovoran i pošten odnos prema poslu i drugima, poznata poduzetnica kao okosnicu svog poslovanja ističe i vrhunsku kvalitetu usluge.

- Još od 1992. godine nagrađujemo naše instruktore u autoškoli prema prolaznosti kandidata prvi put. Uvijek smo korak ispred, pratimo nove trendove u pripremi jela, a ono na što smo posebno ponosni je da koristimo domaće, lokalne namirnice i sve radimo u našoj kuhinji, od tijesta, rezanaca, mlinci do kroketa, po tradicionalnoj domaćoj recepturi. Kolači i torte su prava umjetnička djela, bez umjetnih dodataka i aditiva - ističe Crnković.

Sve to, ističe, bilo bi nemoguće bez cijelog tima zaposlenika, kojih je ukupno 44.

- Svi naši zaposlenici su jednako vrijedni, od naših vrhunskih majstora kuhara i slastičara, stručnih i uljudnih konobara pa do osobe koja pere suđe. Ponosna sam na način na koji funkcioniraju naše tvrtke, a to je poštovanje jednog prema drugome i odgovornost prema poslu. A kada znaš da tvoj posao i rad cijene mnogi ljudi, da si sudjelovao u lijepim, najvažnijim trenucima njihovog života, onda se osjećaš zadovoljno i ispunjeno pozitivnom energijom. Svi zajedno doprinosimo našem uspjehu i upravo je to ono što nas tjera dalje, kako bismo bili još bolji i uspješniji - ističe poznata poduzetnica koja je uz poslovne uspjehe iznimno posnosna na svoju obitelj.

IMG_0882.jpg

Prekrasna obitelj

- Roditelji su meni i mojoj braći “usadili” poštenje, odgovornost i ljubav prema drugima, a tako sam i ja odgajala svoju djecu. Imam troje djece, kćerku i dva sina koji su danas odrasli, prekrasni ljudi, koji imaju obitelji i uspješni su u poslovima kojima se bave, a posebno su mi veselje moji unuci, Ivona i Martin. Veoma sam ponosna na sina Nikolu, koji ima 28 godina i koji je unatoč svom hendikepu, cerebralnoj paralizi, završio srednju školu s odličnim uspjehom te je stekao svoje zvanje. Tijekom njegovog školovanja tri sam godine sjedila, na nastavi uz njega, kao asistentica - otkrila nam je.

Danas je Nikola prekrasan, empatičan mladić. Iako zbog bolesti njezin suprug više nije u mogućnosti voditi poslovanje, njegovi su savjeti, kaže, i dalje - zlata vrijedni.

- Drago mi je da smo kao obitelj uspjeli, bez obzira na sve probleme koji su nas snašli. Bez obitelji i dobrih ljudi, kojima sam okružena i kolegice koja mi svakodnevno puno pomaže, ovaj posao ne bih mogla uspješno raditi - poručila je poznata poduzetnica.

CIJENIM POLITIČARE Politikom se ne bavim aktivno, ali cijenim politiku kao djelatnost i funkciju koju ona ima u društvu, kao i sve koji se časno bave politikom. Bez obzira na idelogiju koju zastupaju, trebali bi svi djelovati za dobrobit našeg društva i žene bi trebale biti više zastupljene u politici - ustvrdila je naša poznata poduzetnica Crnković.