Press Glass: Zadovoljan zaposlenik najbolja je preporuka za dolazak novih ljudi

VV | 26.1.2022. u 18:20h | Objavljeno u Sponzorirano

Inovativnost je pojam koji se provlači kroz gotovo sve segmente poslovanja tvrtke Press Glass, proizvođača IZO stakla, koji od 2015. godine djeluje u poduzetničkoj zoni Jalžabet. Kako ističe predsjednik Uprave Igor Vlahović vizija kompanije je izgradnja moderne, dinamične i globalne tvrtke koja doprinosi razvoju svojih poslovnih partnera ponudom proizvoda bolje kvalitete i veće vrijednosti te kreiranje kvalitetnih i održivih radnih mjesta.

- Da bi to postigli potrebna je i inovativnost i to ne samo inovativnost proizvoda nego i inovativnost u primjeni tehnologije kao i inovativnost u organizacijskim rješenjima. Našim kupcima nudimo suvremena rješenja koja vode uštedi energije i smanjenju troškova - ističe Vlahović pojašnjavajući na koje sve načine privlače nove zaposlenike te ulažu u svoje kadrove i omogućuju im daljnja usavršavanja i napredovanja.

 Edukacije i napredovanja

- Fokusirani smo ponajprije na razvoj onih kompetencija zaposlenika koje su nam potrebne da bi se poslovne aktivnosti odvijale optimalno. Svaki zaposlenik koji dolazi na donju liniju ima plan obuke koji treba proći u prva tri mjeseca. Nakon tog probnog perioda radnik s donje linije može sukladno stečenim znanjima i nivoom samostalnosti napredovati još nekoliko stepenica koje prate i povišice plaće. Sukladno matrici kompetencija zaposlenici se obučavaju i za rad na više radnih mjesta. Oni s najviše potencijala regrutiraju se za voditelje timova i poslovođe - pojašnjava na koji se način u Press Glassu prolazi kroz sve faze poslova kako bi na kraju svatko pronašao svoje mjesto.

pressglass_4.jpg

Edukacije se organiziraju i za rukovoditelje. Trenutačno svake subote održavaju radionice s temama koje su uglavnom fokusirane na razvoj “mekih” vještina rukovođenja, a organiziraju i studijska putovanja tj. razmjene iskustava s drugim kompanijama unutar grupacije. Tako su nedavno bili domaćini zaposlenicima tvrtke kćeri iz Litve, koja se tek priprema za početak rada, pa su u hrvatski Press Glass došli na “praksu” tj. po potrebna znanja o organizaciji i načinu rada.

Humanitarne akcije i utrke

Osim solidnih primanja zaposlenika, investicija i profitabilnog poslovanja, što sve predstavlja dodanu vrijednost koju kompanija generira, Press Glass svake godine izdvaja sredstva za donacije kojima pomažu rad raznih udruga sa svoga područja, a naglasak je na podršci seniora, djece i osoba sa zdravstvenim poteškoćama.

 - Često se radi o udrugama koje bez tih sredstava ne bi imale uvjete za opstanak, a za pojedine kategorije potrebitih građana predstavljaju značajan oslonac - kažu u Press Glassu, čiji se zaposlenici također mogu uključiti u kreiranje budžeta za donacije kroz kampanju “Trči i Podrži” na način da sudjeluju u utrkama te za svaki pretrčani kilometar i za iznos uplaćene kotizacije tvrtka uplati određeni iznos u dobrotvorne svrhe prema prethodno spomenutim kriterijima.

pressglass_3.jpg

- Centralne utrke ove naše kampanje su Varaždinski polumaraton u rujnu te proljetni polumaraton u poljskoj Czestochowi, gdje se nalazi sjedište matične kompanije. Na tim utrkama tradicionalno izmjenjujemo posjete s našim poljskim kolegama. Nažalost, zbog pandemije je sve to malo zastalo, ali nadamo se da ćemo sve aktivnosti ponovno intenzivirati čim se situacija stabilizira - zaključuje Vlahović.

Kroz stipendiranje mladih staklara ulažemo u budućnost

U prošloj školskoj godini Srednja strukovna škola u Varaždinu u suradnji s Press Glassom otvorila je mogućnost upisa za zanimanje staklar. Tada se u novi program upisalo pet prvih učenika.

- Blisko surađujemo sa školom u smislu prilagodbe kurikuluma, razmjene materijala i informacija. Svim zainteresiranim učenicima omogućena je stipendija od strane tvrtke. Učenici svaki drugi tjedan izmjenjuju školu i praksu u tvrtki i cilj je da nakon završene srednje škole ostanu raditi kod nas - pojašnjavaju u Press Glassu, a da je to bio dobar potez govori i činjenica da se i ove školske godine u program upisalo novih pet učenika, koji su također već krenuli s naukovanjem u tvrtki.

pressglass_2.jpg

- Prave rezultate ove inicijative realno ćemo moći procijeniti tek za nekoliko godina jer ovo nisu ad hoc akcije koje daju rezultate u kratkom roku već dugoročno ulaganje čiji je cilj osigurati dovoljno kadrova u godinama koje dolaze.

Okreću se "zelenim" rješenjima 

Od osnutka tvrtke u Hrvatskoj Press Glass konstantno investira. Prvotna proizvodna hala od 19.000 kvadrata svake se godine nadopunjava novom opremom i strojevima. Ranijih su godina dobili nagradu poslovnog magazina Lider za najbolju proizvodnu investiciju u domeni zapošljavanja, a 2021. godine za najbolju srednju proizvodnu investiciju.

Ove godine planiraju daljnje investicije vrijedne oko 8,5 milijuna kuna, a odnose se na ulaganja koja će omogućiti povećanje proizvodnih kapaciteta te nabavu opreme koja će pridonijeti još lakšem i sigurnijem radu u pogonu. Također se sve više okreću "zelenim" rješenjima pa su na krovu tvornice sagradili solarnu elektranu, a vozni park postupno nadopunjuju električnim vozilima.

Preporuka zlata vrijedi!

Novi zaposlenici u Press Glass prvenstveno dolaze putem preporuka zaposlenika, kako sadašnjih, tako i onih bivših.

- Vrlo često na razgovorima za zapošljavanje čujemo od kandidata da su se javili za zaposlenje u našoj tvrtki radi pozitivne preporuke naših sadašnjih, ali ponekad i bivših zaposlenika. Neobično nam je važno zadovoljstvo naših zaposlenika gdje osim kompenzacijskog paketa, kojeg svake godine unapređujemo, veliku važnost imaju vrijednosti tvrtke i kultura organizacije.

Označeno u