Predstave za djecu i mlade na Kliker festivalu

Sponzorirani članak | 25.9.2018. u 09:53h | Objavljeno u Sponzorirano

Od 1. do 6. listopada u Varaždinu će se održati Kliker festival – festival plesa, pokreta i igre za djecu i mlade.
Riječ je o festivalu koji je programski usmjeren na izvedbene umjetnosti, prvenstveno pokret i ples, ali i na cross forme u kojima se plesna umjetnost spaja s dramskim kazalištem, lutkarstvom, glazbom i novim medijima te je, kao takav, jedinstven u Hrvatskoj.

Od mnoštva predstava izdvajamo premijeru predstave Patka, Smrt i Tulipan koja se izvodi na Velikoj sceni HNK, u ponedjeljak 1. listopada u 18 sati. Predstava pokušava pronaći način kako govoriti o pitanjima života i smrti koja neizbježno postavi svako dijete. Smrt je neizostavni dio života i na taj način smo ju pokušali i predstaviti, a predstava je namijenjena djeci od 6 godina naviše. Nastala je prema vrlo hvaljenoj istoimenoj priči za djecu nagrađivanog njemačkog autora WolfaErlbrucha.

Zemlja je ipak ravna ploča, predstava za starije od 8 godina, progovara o ovisnosti o mobitelima i društvenim mrežama, a upravo je nominirana za najbolju austrijsku predstavu za djecu. Na rasporedu je u utorak, 2.10. u 10 sati, terminu za grupne dolaske osnovnoškolske djece.
U četvrtak, 4. listopada u 18 sati, očekuje nas hrvatska premijera predstave TigerLilies koja je u Beču izvedena 15-ak puta. Riječ je o predstavi iz koprodukcije Vruma i austrijskog DschungelWiena, a u njoj će uživati svi od 10 do 100 godina. Riječ je o međugeneracijskom projektu koji priča o odrastanju, starenju i međusobnoj solidarnosti, sa šest izvođačica na sceni – najmlađoj je 9, a najstarijoj 80 godina.
U potkrovlju palače Herzer GMV-a će se posljednjeg festivalskog dana, u subotu 6. 10. izvesti interaktivna predstava za djecu stariju od 4 godine – Astronuati. Zajedno s izvođačima, mališani će kroz predstavu raditi vježbe za „put u svemir“.
U HNK će, također 6. listopada, biti izvedena predstava GKL Rijeka za najmlađu publiku – bebe i djecu do tri godine – Gdje su nestale čarapice?

Na konferenciji za medije Ivan Mesek, ravnatelj GMV-a, osvrnuo se na 10-godišnju suradnju s organizacijom VRUM te istaknuo da ga veseli suradnja Gradskog muzeja Varaždin i festivala te da je namjera i ubuduće podržavati programe suvremene plesne umjetnosti.
Sandra Malenica, zamjenica varaždinskog gradonačelnika, pozdravila je inicijativu pokretanja ovakvog festivala koji djeci nudi malo drugačije umjetničke forme od onih na koje su navikli te se na taj način dugoročno razvija publika. Ispred HNK u Varaždinu, Mirjana Šalamun istaknula je da je kazalište partner festivala te pozvala sve da dođu na Kliker festival.

Označeno u