Pogled u prirodu uz Sajmove LOV i NATURO

VV | 4.4.2022. u 10:52h | Objavljeno u Sponzorirano

Međunarodna unija za zaštitu prirode procjenjuje da je čak 138.000 vrsta ugroženo, od kojih je 28 posto toliko visoko da bi mogle izumrijeti u divljini. Više od 8.400 vrsta je kritično ugroženo, a dodatnih 30.000 je posebno ranjivo. Od četvrtine svih poznatih biljnih i životinjskih vrsta na svijetu, oko milijun je na rubu izumiranja. Mnogi će izumrijeti prije nego što ih znanstvenici uspiju otkriti i opisati... Procjenjuje se da su se prirodni ekosustavi smanjili za čak 47 posto posljednjih desetljeća.

Slovenija je možda jedna od rijetkih zemalja koja bi mogla biti primjer u zaštiti okoliša. Više od 37 posto teritorija područja uključeno je u mrežu europskih važnih staništa i vrsta Natura 2000. U tom području su vodeći u Europskoj uniji. Još jedna posebnost Slovenije je to što je tako malo područje dom mnogim različitim životinjama i biljkama. Do sada su stručnjaci zabilježili oko 15.000 životinjskih vrsta, 6.000 biljnih vrsta i 5.000 vrsta gljiva. Mnogi od njih su endemični. Postoji oko 850 životinjskih endema, od kojih u Sloveniji prevladavaju 22, uključujući i špiljske životinje. Jedan od primjera dobre prakse za očuvanje životinjskih vrsta i ekosustava je uvođenje risa u Sloveniju u okviru projekta LIFE Lynx.

Unatoč nekim ohrabrujućim podacima, očekuje se da će se Slovenija zagrijavati dvostruko brže od svjetskog prosjeka. A poljoprivredno zemljište još uvijek pretvaraju u građevinsko i krče šume za stjecanje novog poljoprivrednog zemljišta. Potonji će sve više biti u prvom planu zbog turbulentne situacije u svijetu koja ih tjera da maksimalno povećaju svoju nutritivnu samodostatnost. Šume, biljke i životinje također su ugrožene sve očitijim posljedicama klimatskih promjena kao posljedica ljudskog zahvata u okoliš. Posljednje, ali ne i najmanje važno, epidemija novog koronavirusa dokazala je razorne učinke našeg nezdravog odnosa prema okolišu u posljednje dvije godine.

Međunarodni sajam lova i ribolova u svojoj 12. iteraciji i 6. međunarodni sajam aktivnosti i rekreacije u prirodi NATURO nude pogled u budućnost koja može biti zelenija, prilagođena prirodi i čovjeku. Ne samo da nude širok izbor opreme za lov i ribolov, alata za druženje s prirodom, aktivni odmor u najzelenijim turističkim destinacijama, doživljaje u planinama i šumama te prirodnu prehranu. Nude mnogo više od toga ... Stručna izlaganja Lovačkog saveza Slovenije, Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i prehrane Republike Slovenije, Uprave za šumarstvo i lovstvo, Zavoda za šume, Ribičkog saveza, Streljačkog društva i Kinološki savez Slovenije pokazuju nam put u život s prirodom. , Slovensko društvo za sokolarstvo i zaštitu ptica grabljivica, Društvo ljubitelja ptica, Centar za promociju športskog ribolova i ribolovnog turizma Racoon doo, Turistična zajednica Slovenije , planinskih domova i planinarskih društava Planinarski savez Slovenije, pomurski turizam, turistička gospodarstva, dopunska gospodarska djelatnost, rukotvorine, regionalna kuhinja, šumski i zdravstveni turizam te mnoge druge srodne institucije, udruge, društva i pojedinci.

S važnim stručnim temama Zeleno bratstvo će povezati Dan Slovenskog lova u organizaciji Lovačkog saveza Slovenije. Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i prehrane okupit će mlade u ruralnim područjima kao odgovor na izazove vezane uz divljač i lov. Dodijelit će se priznanja za domaće znanje i inovativnost u okviru slovenskog ribarskog proizvoda. Predstavit će se projekti Natura Mura i Lifeline MDD. Istaknut će se 10 najboljih tematskih staza u razdoblju 2011.-2021. te 37 staza evaluiranih u 2021. Održat će se predavanje "Europske pješačke staze i europski pohod".

Očuvanje prirode u vrijeme često neuspješnog recikliranja raznog industrijskog otpada znači i očuvanje tehničke baštine. Udruge članice Udruge SVS - Zveze slovenskih društava ljubitelja starodobnih vozila iz Slovenije i inozemstva izložit će starodobna vozila: bicikle, bicikle s pomoćnim motorima, motocikle, automobile, kamione, traktore, vojna i specijalna vozila...

Osim zabave, društveni dio imat će i važnu edukativnu notu. Održat će se 15. Državno prvenstvo u rukometu s jelenom. Održat će se prezentacije pasa lovaca na ptice, puškarske struke, simulacije gađanja i gađanja, projekcije filmova o ribolovu. Pohvalu prirodi odsvirat će lovački hornisti i pjevački zborovi. Prirodni okusi mirisat će iz natjecanja Lovački gulaš i riblja juha. Upoznat ćemo vrhunske sportaše zaposlene u Slovenskoj vojsci, uključujući i one s medaljama s Olimpijskih igara. Okušat ćemo se u penjanju na zidu za penjanje. Najmlađi će uz logorsku vatru i šumsku pedagogiju moći poslušati pričanje šumskih priča te se natjecati u bacanju koša i u nagradnoj igri Kluba studentskih mladih Klinka. Vozit ćemo električne bicikle i okušati se u igranju Footgolfa. Održat će se pohod za posjetitelje Piramide i analiza sastava tijela profesionalnim Tanita mjeračem s ispisom i objašnjenjem rezultata. Moći ćemo uživati ​​u demonstracijama borilačke vještine Shotokan karatea te upoznati knjigu „Sada je vrijeme za gostoprimstvo u turizmu“.

Humanitarni će biti i sajmovi lova i ribolova, te aktivnosti i rekreacije u prirodi. Tvrtka Sculptures MARG će tijekom cijelog sajma pred očima posjetitelja proizvoditi drvene skulpture s temom prirode i divljih životinja. Sve skulpture nastale na sajmu bit će na aukciji u nedjelju. prodane aukcije. Prihod od aukcije bit će iskorišten za pomoć onima koji su pogođeni ratom za Ukrajinu.

Označeno u