Otvorena izložba Trash Art u sklopu VIII. Zrinski Art Festivala

VVM | 11.9.2023. u 16:33h | Objavljeno u Sponzorirano

Trash art računa s brut-artom, humorom i zabavom, kao i borbenom ironijom kojom se suprotstavlja društvu

U petak, 8. rujna, u Izložbenom salonu Muzeja Međimurja Čakovec otvorena je prva izložba nakon višemjesečne stanke zbog radova na obnovi palače Zrinski – izložba TRASH ART.

01.jpg

03.jpg

Riječ je o specifičnom postavu u okviru brojnih događanja osmog međunarodnog Zrinski Art Festivala, koji se od 7. – 9. rujna održavao na različitim lokacijama u Čakovcu: na Trgu Republike, Centru za kulturu, Maloj sceni “Vinko Lisjak” i Muzeju Međimurja Čakovec.

Spašavajmo oceane, očistimo svoju okolinu od smeća – stvorimo od smeća umjetnost! Taj poziv umjetnicima na reciklažu, da od svega okolnog bačenog viška stvore art traje već posvuda u svijetu! Da papirima, plastici, krpama, nepovratnim bocama, metalu itd. daju novi smisao, novu vrijednost.

Originalnim radovima na TRASH ARTU se predstavilo više autora: Petja Kolenko, Mirjana Klobučarić, Filip Novak, Iva Ružić, Beno Artnak, Pia Vinka Klaić, Korana Gjalski Filipović, Vesna Špoljar, Maja Horvat, Arpad Slančik, Damir Klaić, Doris Kraljić, Brane Širca, Ivana Mrčela, Blanka Klaić, Mirjana Drempetić Hanžić, Nives Kocijan, Mario Golenko, Ljubomir Cota i Dado Kovačević.

04.jpg

05.jpg

06.jpg

07.jpg

09.jpg

10.jpg

Prisutnu publiku pozdravila je ravnateljica MMČ-a Maša Hrustek Sobočan, uvodnu riječ održao je umjetnički direktor festivala Damir Klaić-Ključ, a samu izložbu predstavila je glavna kustosica izložbe i likovna kritičarka mr. sc. Branka Hlevnjak. Među ostalim, Hlevnjak je istaknula:

Trash Art - aktualan pokret na međunarodnoj sceni

- Zrinski art festival jedna je od najvitalnijih međunarodnih manifestacija koje se održavaju u Čakovcu već osmu godinu za redom. Manifestacija objedinjuje umjetnost i kulturu u medijima svih vrsta koje ostvaruju hrvatski umjetnici i međunarodni gosti. Njihov izbor prošao je selekciju koja se rukovodila željom organizatora da ovogodišnja naslovna tema bude Trash Art - aktualan pokret na međunarodnoj umjetničkoj i kulturnoj sceni. Pokret Trash art na koji se oslanja VIII. Zrinski art festival zove umjetnike na buđenje savjesti društva.

12.jpg

18.jpg

20.jpg

21.jpg

Trash art računa s brut-artom, humorom i zabavom, kao i borbenom ironijom kojom se suprotstavlja društvu koje nudi novi prostor cripto-artu i stvaranju virtualnog svijeta nematerijalnosti, robotizaciji i otuđenosti. Spašavajmo oceane, očistimo svoju okolinu od smeća – stvorimo od smeća umjetnost! Taj poziv umjetnicima na reciklažu, da od svega okolnog bačenog viška stvore art traje već posvuda u svijetu! Da papirima, plastici, krpama, nepovratnim bocama, metalu itd. daju novi smisao, novu vrijednost. Još od vremena Pop-arta šezdesetih godina 20. stoljeća umjetnici su osvješćivali društvo i upozoravali na galopirajuće stanje pretjerane proizvodnje i bacanja nepopravljivih predmeta i goleme količine ambalaže.

Reciklaža, kičenost ironije i humor

Manifestacija Zrinski art festival se održava na više lokacija u gradu Čakovcu te ove godine gostuje i u Starigradu na Hvaru. Tradicionalno jedna od lokacija festivala je i Muzej Međimurja Čakovec. U muzejsko-galerijskom prostoru izlaže 31 autor koji svojim radovima dotiču pitanje reciklaže, kičenosti ironije i humora.

15.jpg

19.jpg

13.jpg

11.jpg

Pritom bez pretenzija da sugeriraju više od onog što publika sama uočava, ipak nastoje osnažiti kolektivnu svijest o tome da je Zemlja mjesto ugroženo nasiljem nad prirodom, smećem, pesticidima i manipulacijom ljudi koje odgaja u prekomjerne potrošače namećući im "globalizacijom" oblike nekulture i neukusa te otuđenje od izvornih individualnih i nacionalnih vrijednosti. Umjetnici ništa ne nameću, tek nuđaju spoznaju druge realnosti.

Izložba TRASH ART može se besplatno u Muzeju Međimurja Čakovec razgledati do 24. rujna ove godine.

ZAF_logo.jpg