Najava sniženja razine vode u akumulaciji HE Varaždin radi pregleda dovodnog kanala

VV | 19.2.2022. u 10:58h | Objavljeno u Sponzorirano

U razdoblju od 20. veljače do 10. ožujka 2022. planira se sniženje razine vode u akumulaciji Hidroelektrane Varaždin radi pregleda dijelova objekata koji su stalno pod vodom, posebice početnog dijela dovodnog kanala.

Programom pražnjenja, pregleda i punjenja dovodnog kanala definirano je sniženje razine vode do 185,50 m n.m., odnosno za 5 metara od prosječne razine vode u normalnim pogonskim uvjetima, tako da će se u dovodnom kanalu dužine 7,2 km isprazniti samo njegova početna dionica (približno 800 metara). U takvim uvjetima akumulacijsko će jezero biti većim dijelom ispražnjeno, a tečenje vode će se odvijati uglavnom u matici rijeke unutar akumulacije, što su uvjeti slični kao pri redovitom godišnjem pregledu i sanaciji obloge nasipa akumulacije koji se obavljaju svake godine u mjesecu rujnu. U vrijeme sniženog vodostaja, dotok u akumulaciju HE Varaždin propuštat će se kroz pokretnu branu u staro korito rijeke Drave.

Snižavanje razine vode u akumulaciji provodit će se postupno u nekoliko koraka kako bi se ostvarile što sporije promjene razine vode i dodatno omogućilo upravljanje utjecajima na okoliš. Ukoliko se ispune svi potrebni uvjeti, postupno snižavanje razine vode započelo bi od 20. veljače 2022., a planirane aktivnosti do uspostave normalne razine u akumulaciji trajale bi, ovisno o tijeku pregleda i zatečenom stanju obloge nasipa, predvidivo oko 10 dana.

Informacije o eventualnim promjenama u odnosu na planirane termine bit će objavljene na mrežnim stranicama HEP-Proizvodnje: www.hep.hr/proizvodnja/novosti/9

Označeno u
Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.
Povezani članci