LAG Međimurski doli i bregi domaćin partnerskom sastanku i treningu trenera na projektu NEW LOW u sklopu ERASMUS+ projekta

VVM | 11.8.2023. u 13:34h | Objavljeno u Sponzorirano

LAG Međimurski doli i bregi, od 03. do 05 srpnja 2023. godine, bio je domaćin sastanka projektnih partnera i treninga za trenera u okviru projekta „Nove mogućnosti učenja o održivom ruralnom turizmu za žene u pograničnim područjima (NEW LOW)“, financiranom od strane programa Erasmus+.

Na sastanku projektnih partnera sudjelovali su Regionalna agencija za razvoj Istočne Srbije iz Zaječara, Srbija i Razvojni Centar Novo Mesto iz Novog Mesta, Slovenija. Tom prigodom su predstavnici partnera raspravljali o glavnim temama i ciljevima projekta te budućim planiranim aktivnostima.

20230704_100600_Large.jpg

Obuka trenera odvijala se u paralelnim sesijama sa partnerskim sastankom. Na samom početku, partneri i njihovi treneri, dogovorili su strukturu treninga za žene u ruralnom turizmu i proanalizirali glavne teme edukacije. Kroz prezentacije trenerima se općenito pojasnio ruralni turizam i žene na selu, kako se žene snalaze u poslovima vođenja ruralnog turizma te koje sve vrste ruralnog turizma postoje. Prezentacijom o turističkoj ponudi obuhvatile su se važne komponente kao što su skupine posjetitelja i njihova očekivanja, ponuda na ruralnom gospodarstvu kao dodana vrijednost (autohtone radionice, aktivni odmor, organizacija događaja).Kod financija u ruralnom turizmu, trenerima su pojašnjeni izvori financiranja i financijski ciljevi te izrada poslovnog plana. Prezentacijom o marketingu u ruralnom turizmu prezentiran je 5P (proizvod, cijena, plasman i distribucija, promocija i pozicioniranje) odnosno sve radnje koje su potrebne da potencijalni posjetitelji uoče pojedino ruralno gospodarstvo. Za završetak obuke trenera, kroz 11 koraka za razvoj gospodarstva, prezentirano je kako razviti održiv posao. Uz prezentaciju glavnih tema, treneri su dobili materijale kako bi naučeno znanje na treningu proveli kroz praktične vježbe na radionicama, sa zainteresiranim sudionicama .

U sklopu događanja na području LAG-a, za partnere na projektu, organiziran je turistički posjet članovima LAG-a. Partneri i njihovi treneri uz stručno vodstvo direktora Ivana Plačka, posjetili su cijeli kompleks Tehnološko-inovacijskog centra Međimurja koji se nalazi na prostorima bivše vojarne, a obnovljen je sredstvima Europske unije. Izuzetno zanimanje naših partnera izazvao je obilazak Metalske jezgre, gdje je ih je direktor Mario Šercer upoznao sa aktivnostima prijenosa znanja i transfera tehnologije te njihovom primjenom. Također, u sklopu TICM nalazi se i Međimurska palača turizma kojom su prošetali uz virtualne naočale i zanimljivim pričama o pozojima, gastronomiji i nematerijalnoj kulturnoj baštini Međimurja s direktorom Turističke zajednice Međimurske županije, Rudija Grule.

Svi partneri projekata održali su i zajednički radni sastanak sa našom Javnom ustanovom za razvoj Međimurske županije - REDEA, gdje ih je ravnateljica Sandra Polanec Marinović upoznala sa trenutnim i budućim projektima i pozvala na suradnju.

20230704_173446_Large.jpg

Izvor_TICM_8_Large.JPG

Na najvišem vrhu Međimurja, Mohokosu, partneri su posjetili istoimeni OPG i prvu kuću za odmor sa ECO LABEL certifikatom, Holiday home Lina u vlasništvu Biserke i Zvonka Lajtmana. Kod obitelji Lajtman prošetali su imanjem na kojem uzgajaju mnoge voćarske i povrtlarske kulture. Najvažnija i najzanimljivija priča koja se svakako treba istaknuti je da se obronak na mjestu gdje se nalaze kesteni koji su kupljeni uz pomoć sredstava sa natječaja LAG-a Međimurski doli i bregi te su kesteni posađeni u suradnji sa udrugom za autizam Pogled koji u sklopu svojih terapija nadgledaju zasađen nasad. Također, partneri su posjetili i jedinstvenu turističku destinaciju u sjeverozapadnoj Hrvatskoj Accredo Centar ili kako ga još nazivaju “Tvornicom dobrih emocija”. Kroz adrenalinski centar partneri su zajedno sa Martinom prošetali te uvidjeli široku ponudu sportsko-adrenalinskih sadržaja.

Do najnovije atrakcije na području Međimurja, Bajkovite šume u Lopatincu, partneri su stigli sa Hop-on Hop-off busom, kako bi usput razgledavali prekrasan krajolik našeg Međimurja. U „Bajkovitoj šumi“ dočekala nas je vila, odnosno Tatjana Martinjaš. Uz poučne i zanimljive priče o vilama, vilenjacima, patuljcima i pozojima te uz pomoć VR tehnologije istraživali su tematski park, čarobno mjesto, koji je izgrađeno pomoću različitih projekata financiranim sredstvima EU.

IMG-20230705-WA0001_Large.jpg

20230705_111934_Large.jpg

Za kraj ovog partnerskog sastanka događanja, projektni partneri su na prostoru tematskog parka „Bajkovita šuma“ zasadili drvo prijateljstva za uspješnu daljnju suradnju.

Našim partnerima, LAG Međimurski doli i bregi u sklopu provedbe projekta, prezentirao je samo dio naših turističkih, ruralnih i znanstvenih atrakcija na temelju kojih su se već rodile neke nove ideje za buduće projekte i sklopile buduće suradnje.

Projekt NEW LOW ukupno je vrijedan 60.000,00 eura, započeo je s provođenjem 01. ožujka 2023. godine, a trajat će 24 mjeseca, do 29. veljače 2024. godine. Glavni je cilj projekta poboljšati kapacitete žena koje žive u pograničnim područjima kroz stvaranje kvalitetnih i lako dostupnih mogućnosti učenja za održivi ruralni turizam. Kroz projekt stvoriti će se visokokvalitetna metodologija obuke i digitalna platforma za okupljenu pilot grupu žena iz pograničnih područja Srbije, Hrvatske i Slovenije za održivi ruralni turizam.